Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Ko reikia, kad Lietuvoje daugėtų tarptautinių mokslinių konferencijų

2021 09 30

Rugsėjo 29 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas akad. Jūras Banys dalyvavo Lietuvos konferencijų ir renginių asociacijos (LKRA) kartu su LR Ekonomikos ir inovacijų ministerija organizuotoje strateginėje sesijoje „Konferencijų turizmo perspektyvos“, kurioje su verslo ir valstybės sektorių atstovais aptarė konferencijų turizmo ateities gaires.

LMA prezidentas įvardijo, ko reikia siekiant į Lietuvą pritraukti didelių tarptautinių mokslinių konferencijų. Svarbu, kad į tokias konferencijas kviestų iškilūs mokslininkai, jų dalyviams būtų užtikrinti patogūs skrydžiai ir susisiekimas su renginio vieta, pasirūpinta reikiamo dydžio konferencijų patalpomis, maitinimo paslaugomis, atvykusiems svečiams pasiūlyta kultūrinė programa.

Anot akad. J. Banio, kaip rodo karti patirtis, Lietuvoje galima rengti tarptautines mokslines konferencijas, kuriose dalyvauja tik iki 200 asmenų. Dėl konferencijų patalpų trūkumo tenka atsisakyti siūlymų organizuoti didelius tarptautinius renginius, pavyzdžiui, Europos feroelektrikų konferenciją, kurios plenarinei sesijai reikia salės maždaug 700 dalyvių ir dar 7 mažesnių erdvių iki 100 asmenų. Vilniuje šiuo metu tokių patalpų nėra. Minėtą konferenciją šiemet nuspręsta organizuoti Katovicuose (Lenkija), kur prieš keletą metų pastatytas didelis kongresų centras, aplink jį gausu skirtingų klasių viešbučių, užtikrinamas maitinimas, numatyta kultūrinė programa. „Tam, kad pakliūtų konferencija į Lietuvą, reikia sunkiai ir daug dirbti“, – sakė akad. J. Banys.

LMA prezidento teigimu, mokslininkams labai svarbu gyvai susitikti ir diskutuoti su kolegomis, todėl nuotolinės konferencijos nepakeis renginių gyvai. Konferencijose mokslininkai sužino naujausias kryptis, tendencijas, idėjas, o straipsnis apie tai skelbiamas tik po metų ar pusantrų, pasibaigus konferencijai. Anot akad. J. Banio, kaip neįsivaizduojame sportininko, kuris nevyksta į varžybas, taip neįsivaizduojame ir mokslininko, kuris nedalyvauja konferencijose. Be to, didelės tarptautinės konferencijos svarbios skatinant Lietuvos ekonomikos augimą.

Anksčiau skelbta, kad Vilniaus koncertų ir sporto rūmai iki 2023 m. turėtų tapti moderniu kongresų  centru, tačiau šiemet neskirta tam planuotų lėšų. Akad. J. Banys įsitikinęs – būtina suremontuoti šiuos rūmus, kad galėtume pritraukti į Lietuvą tarptautinių konferencijų. 

Remiantis VšĮ „GO Vilnius“ duomenimis, 2020 m. Vilniuje organizuoti 103 šios įsitaigos patvirtintus kriterijus atitinkantys tarptautiniai renginiai gyvai, iš jų 12 mokslo įstaigų renginiai. Dėl COVID-19 pandemijos pernai tarptautinių renginių skaičius visame pasaulyje krito 80–90 proc.

Sesijos dalyviai (iš kairės į dešinę): LKRA valdybos pirmininkė Jolanta Beniulienė, LMA prezidentas akad. Jūras Banys, Ekonomikos ir inovacijų ministerijos viceministras Vincas Jurgutis, MITA ekspertė, gydytoja odontologė dr. Eglė Vindašiūtė-Narbutė, UAB „Agentūra ŪPAS“ direktorius Darius Lomsargis. LKRA nuotr.

Evelina Baronienė, LMA Organizacinio skyriaus vyr. specialistė