Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Visų laikų didžiausias internetinis jaunųjų akademijų susitikimas

2021 10 06

Antrasis internetinis jaunųjų akademijų susitikimas (angl. Online Young Academies Meeting, OYAM) įvyko 2021 m. rugsėjo 30 d. Tai buvo iki šiol didžiausias susitikimas, susibūręs jaunųjų akademijų atstovus iš viso pasaulio, kuriame dalyvavo daugiau nei 70 atstovų iš 50-ties jaunųjų akademijų ar besikuriančių tokių organizacijų. Lietuvos mokslų akademijos Jaunajai akademijai (LMAJA) atstovavo pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas.

Virtualų susitikimą vėl organizavo „Globali Jaunoji akademija“ (angl. Global Young Academy, GYA), o visos jaunosios akademijos iš anksto buvo pakviestos prisidėti prie susitikimo darbotvarkės derinimo. GYA atstovavo vykdomojo komiteto nariai Lahcen El Youssfi (Marokas) ir Encieh Erfani (Iranas), taip pat GYA generalinė direktorė Beate Wagner (Vokietija) ir vyresnioji projekto vadovė Anna Maria Gramatté (Vokietija). Susitikimas jaunųjų akademijų atstovams iš viso pasaulio suteikė puikią galimybę keistis patirtimi, taip pat aptarti sėkmingą veiklą ir bendrus iššūkius.

Renginio pirmojoje dalyje E. Erfani vadovavo diskusijai dėl jaunųjų akademijų vaidmens pandemijos pasaulyje. Diskusijoje kalbėjo atstovai iš įvairių pasaulio kampelių: GYA narė Luciana Balboa iš Argentinos jaunosios akademijos, Rosemary Tonjock iš Kamerūno jaunųjų mokslininkų akademijos, Erikas van Sebille iš Olandijos jaunosios akademijos, GYA narė Chandra Shekhar Sharma iš Indijos nacionalinės jaunosios mokslo akademijos.

Antrojoje susitikimo dalyje buvo surengtos dvi sesijos, skirtos jaunųjų akademijų iššūkiams ir bendradarbiavimo galimybėms. Buvo aptarti klausimai apie jaunųjų akademijų vaidmenis kiekvienoje šalyje, jų indėlis ir būdai tapti aktyvesniems, efektyvesniems ir matomiems, taip pat nagrinėti finansavimo ir bendradarbiavimo su mokslo akademijomis bei kitais suinteresuotaisiais subjektais klausimai. Kita diskusijų tema, – kaip jaunosios akademijos turėtų ir galėtų daryti įtaką pasauliui, pasibaigus pandemijai, ir ko buvo išmokta. Kaip COVID-19 pandemija išryškino įvairių pasaulio regionų skirtumus ir paskatino jaunąsias akademijas labiau įsitraukti į (nacionalines) mokslo ir politikos sritis.

Trečiojoje renginio dalyje buvo aptarti internetinių susitikimų privalumai ir trūkumai. Nors virtualus internetinis bendravimas kol kas dar neatstoja tikro fizinio bendravimo gyvai vykstančiame renginyje ir susitikimas gyvai yra būtinas asmeniniam bendravimui bei neformalių idėjų generavimui. Tačiau per COVID-19 pandemiją išryškėjo ir internetinių susitikimų pranašumai, nes jiems surengti reikia mažiau lėšų, virtualioje erdvėje nėra jokių vizų ar kelionių apribojimų, kelionių mažėjimas prisideda prie tvarumo didinimo, virtualiuose susitikimuose gali dalyvauti daugiau žmonių, o tyrimų rezultatai gali būti platinami plačiau. Internetinis susitikimas taip pat turi savo iššūkių, kaip prastas interneto ryšys ir nestabilus elektros tiekimas tam tikrose pasaulio dalyse, todėl būtina gera virtuali aplinka, tinkama infrastruktūra ir kiti įrankiai, reikalingi veiksmingam bendradarbiavimui internete.

Ketvirtojoje susitikimo dalyje dalyviai išgirdo trumpą informaciją apie planus surengti pasaulinį jaunųjų akademijų susitikimą 2022 metais, kuris, tikimasi, vėl bus fizinis susitikimas ir organizuojamas bendradarbiaujant su Tarpakademijos partnerystės (angl. InterAcademy Partnership, IAP) organizacija siekiant stiprinti viso pasaulio akademijų ryšius ir bendradarbiavimą. Artimiausiomis savaitėmis visos jaunosios akademijos bus kviečiamos dalyvauti šio renginio programos organizacinio komiteto darbe.

Paskutinėje renginio dalyje buvo pristatytos neseniai susikūrusios jaunosios akademijos – Argentinos jaunoji akademija, Kongo Demokratinės Respublikos jaunoji akademija ir Rumunijos jaunoji akademija. Taip pat prisistatė besikuriančių jaunųjų akademijų atstovai iš Kolumbijos, Kroatijos, Airijos ir Panamos, norėdami sužinoti apie esamus jaunųjų akademijų modelius ir struktūras, veiklos sritis ir galimą bendradarbiavimą.

Parengta pagal LMAJA pirmininko dr. Mindaugo Gedvilo, vicepirmininkės dr. Dianos Marčiulynienės, įvykusio susitikimo ir Globalios jaunosios akademijos (GYA) vyresniosios projekto vadovės Annos Maria’os Gramatté informaciją.