Naujienos

Jaunosios akademijos nariai – prestižiniame mikrobiomo tyrimų žurnale paskelbto mokslinio tyrimo pagrindiniai autoriai

2022 01 26

LMA Jaunosios akademijos narių doc. Jurgitos Skiecevičienės ir prof. Juozo Kupčinsko atliktų tyrimų rezultatai priimti 2022 m. sausio mėn. ir bus publikuojami prestižiniame mikrobiomo tyrimų žurnale „Gut Microbes“ (cit. rod. – 10.2), o mokslininkai yra pagrindiniai šios publikacijos autoriai. Šiuo metu mikrobiomo pokyčiai yra plačiai tyrinėjami ir siejami su įvairiomis ligomis – kardiovaskulinėmis, uždegiminėmis žarnyno ar net onkologinėmis. Naujausių tyrimų duomenimis, net ir sveiko žmogaus organizmo anksčiau steriliomis laikytose terpėse, tokiose kaip kraujas, yra aptinkama mikroorganizmų pėdsakų ir jų genetinė medžiaga.

LSMU Virškinimo sistemos tyrimų instituto ir Gastroenterologijos klinikos jaunieji mokslininkai, remdamiesi pasaulinėmis mokslo tendencijomis ir bendradarbiaudami su Kylio Christiano Albrechto (Christian-Albrechts,Vokietija) ir Virdžinijos sandraugos (Virginia Commonwealth, JAV) universitetų mokslininkais atliko pirmąją studiją, kuria siekė įvertinti kepenų ciroze sergančių pacientų cirkuliuojančio kraujo mikrobiomo struktūrą ir reikšmę ligos sunkumui. Tyrimo metu nustatyta, kad, progresuojant kepenų cirozei ir didėjant žarnyno pralaidumui, pacientų kraujyje yra nustatomi didesni tam tikrų bakterijų DNR kiekiai, o tai galėtų padėti paaiškinti didelę infekcinių susirgimų riziką šioje pacientų grupėje. Rastos sąsajos tarp specifinių bakterijų, klinikinių parametrų, rodančių kepenų ligos sunkumą, ir uždegiminio proceso.

Naudojant naujos kartos sekoskaitos metodiką nustatyti periferinės ir kepenų venų kraujotakos mikrobiotos profiliai sveikiems bei kepenų ciroze sergantiems asmenims. Į sudėtingą daugiakomponentę bioinformatinę analizę įtraukti ir bakterijų autotoksinų, žarnyno pralaidumo žymenų bei uždegiminių citokinių tyrimai.

Tyrimas atliktas vykdant projektą „Kraujo mikrobiotos pokyčiai ir žarnyno mikrobiotos modifikavimas, sergant kepenų ciroze“ (Nr. S-SEN-20-8), finansavimą skyrė Lietuvos mokslo taryba.

LMA Jaunosios akademijos informacija