• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Pokalbis apie motyvaciją

2022 02 06

Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“, tęsdamas paskaitų ciklą „Mokslo žinių dienos“, sausio 27 dieną pakvietė respublikos gimnazistus ir jų pedagogus į nuotolinę psichologės dr. Monikos Skerytės-Kazlauskienės paskaitą Nori? Nenori? Reikia? – kas priverčia išlipti iš lovos? Pokalbis apie motyvaciją. Dalyvių skaičius – jungėsi daugiau kaip 20 klasių, per 400 moksleivių – rodo, kad jaunimui pasirinkta tema, ypač šiuo, pandemijos, metu, yra labai aktuali.

Pradėdama paskaitą lektorė trumpai papasakojo apie savo kelią į psichologiją, apibrėžė, kas yra psichologija ir ką ji tiria. Viena iš psichologijos tyrimo sričių yra motyvacija. Paskaitoje M. Skerytė-Kazlauskienė siekė paaiškinti, kodėl elgiamės taip, kaip elgiamės, kas lemia mūsų kartais net neįsisąmoninamus pasirinkimus. Psichologė išsamiai supažindino klausytojus su septyniais motyvacijos dėsniais, kurie paaiškina, kas yra motyvacija, kaip ji veikia ir kaip ją keisti.

Moksleiviai sužinojo, kad motyvacija būna skirtingų krypčių (mes ko nors norime ir vengiame vienu metu), vidinės arba išorinės kilmės; kad yra normalu, jog ne visuomet patys galime paaiškinti, kodėl ką nors darome. Taip nutinka, nes:
- mūsų smegenys aplinkoje fiksuoja daug daugiau nei sąmoningai suvokiame;
- daug veiklų atliekame automatiškai;
- mūsų pasirinkimus veikia vaikystės patirtys, kurių neprisimename.

Visi šie veiksniai turi įtakos mūsų priimamiems sprendimams, todėl suprasti savo elgesio priežastis kartais būna sunku. Tuomet susigaudyti mums gali padėti emocijos, kurias kiekvienas turėtume išmokti atpažinti, įvardyti, suvokti, ką jos nori mums „pasakyti“ ir į tai atsižvelgti priimant sprendimus.

Lektorė akcentavo, kad norint keisti motyvaciją pirmiausia reikia ją suprasti, nurodė galimas mažos motyvacijos priežastis ir būdus, kaip ją sąmoningai padidinti.

Šios žinios ir pateikti pavyzdžiai, tikėkimės, padės gimnazistams geriau suprasti save ir kitus, prireikus keisti motyvaciją ir taip lengviau pasiekti tai, ko norisi. 

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyr. specialistė Diana Lekevičienė