Naujienos

Nuotolinė paskaita moksleiviams „Robotai ateina“

2022 02 08

2022 m. vasario 3 d., ketvirtadienį, Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“ kartu su Technikos mokslų skyriumi pakvietė respublikos moksleivius į nuotolinę paskaitą-pasikalbėjimą „Robotai ateina“ iš renginių ciklo „Mokslo žinių dienos“. Dalyvavo profesorius akad. Laimutis Telksnys, jo doktorantas Linas Aidokas ir robotas humanoidas Ąžuolas iš Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto. Paskaitoje buvo kalbama apie lietuvių mokslininkų kuriamas ir mūsų kasdienio gyvenimo įrankiais bei naujais bendradarbiais netrukus tapsiančias išmanias mašinas – robotus, robotus humanoidus: matančius, girdinčius, jaučiančius, kas vyksta aplinkoje.

Įžangos žodį tarė ir pamoką pradėjo robotas humanoidas Ąžuolas. Jis prisistatė ir paminėjo, kad jau geba bendrauti lietuviškai, vaikščioti, taip pat bandė dirbti kaip robotas-pardavėjas.

Akademikas L. Telksnys papasakojo apie žmonių ir robotų visuomenę, laukiančius iššūkius, susijusius su įvairių robotų integravimu į visuomenę, bei paminėjo ir pademonstravo keletą robotų pavyzdžių.

Doktorantas L. Aidokas papasakojo apie robotus humanoidus bei pateikė daug jų pritaikymo pavyzdžių šiandieniame pasaulyje. Linas paminėjo ir roboto humanoido Ąžuolo pritaikymą edukacijos srityje Lietuvoje.

Linas apžvelgė robotus humanoidus, naudojamus Lietuvoje ir užsienyje. Taip pat paskaitos metu doktorantas moksleiviams parodė keletą robotų, kurie atkartoja kai kuriuos gyvūnus gamtoje: chameleonus, driežus ir plaukiojančias rajas.

Mokslininkai papasakojo apie jau atliktus ir dar tik planuojamus darbus, mokant tokias mašinas padėti žmonėms atlikti reikalingas užduotis.

Paskaitos pabaigoje buvo rodomi trumpi įrašai, kuriuose nufilmuoti robotai, dirbantys greitojo maisto parduotuvėse, gatvėmis važiuojantys robotai-kurjeriai. Linas pažadėjo išsiųsti moksleiviams programinę įrangą, kad jie galėtų pamėginti sukonstruoti judantį pirštą.

Paskaitos klausėsi moksleiviai iš Vilniaus, Panevėžio, Kauno, Klaipėdos, Šiaulių, Rokiškio, Tauragės, Telšių, Kupiškio, Pakruojo, Pasvalio, Raseinių r. mokyklų.

Numatoma, kad panašūs pasikalbėjimai su moksleiviais bus rengiami ir ateityje.

Parengė VU Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto doktorantas Linas Aidokas
ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė