Naujienos

Konferencija ir sodų žydėjimo šventė Babtuose

2022 05 19

Gegužės 13 d. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute vyko tradicinė konferencija „Sodininkystės ir daržininkystės mokslo aktualijos ir sprendimai“ bei sodų žydėjimo šventė, kurią organizavo Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Žemės ūkio ir miškų mokslų skyrius bei LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institutas.

Renginį pradėjęs LAMMC direktorius dr. Gintaras Brazauskas pabrėžė, kad šiandienos geopolitinė situacija lemia maisto prioritetą. Mokslo inovacijos žemės ūkyje kuria javų, rapsų ir kitų kultūrų, sodo augalų ir daržovių pridėtinę vertę. Palinkėjo visiems turiningų diskusijų ir gražios sodų žydėjimo šventės.


LAMMC direktorius dr. Gintaras Brazauskas

LAMMC direktoriaus pavaduotojas Sodininkystės ir daržininkystės instituto veiklai dr. Vidmantas Bendokas pasidžiaugė, kad vėl galima kontaktiniu būdu organizuoti tradicinę konferenciją, kuri suteikia dvigubą naudą – aptariamos sodininkystės ir daržininkystės mokslo aktualijos bei gaunama dvasinio peno aplankant žydinčius sodus.

LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus buvęs pirmininkas akad. Albinas Kusta džiaugėsi tradicine konferencija, šiais metais organizuojama LMA su partneriais įgyvendinant projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo sistemos plėtra ir įgyvendinimas“, kuris finansuojamas Europos socialinio fondo lėšomis. Taip pat pabrėžė, kad įkūrus integruotą mokslo, studijų ir verslo centrą – slėnį „Nemunas“, LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute sukurta nauja mokslo infrastruktūra, mokslinės laboratorijos aprūpintos nauja išskirtine įranga, į mokslą ateina daugiau iniciatyvių, jaunų žmonių. Palinkėjo turiningos konferencijos, įdomių pranešimų ir diskusijų.


Akad. Albinas Kusta

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Veterinarijos akademijos Gyvūnų auginimo technologijų instituto vadovė akad. Elena Bartkienė aptarė simbiotinių schemų taikymą obuolių sulčių biomodifikavimui į antimikrobinius ingredientus maisto pramonei. LMA Jaunosios akademijos narys Jonas Viškelis pristatė augalinių atliekų panaudojimo galimybes kuriant naujas medžiagas. LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Juozas Lanauskas aptarė pagrindines prielaidas žemaūgiams kaulavaisių sodams veisti, o Augalų apsaugos laboratorijos vedėja dr. Alma Valiuškaitė kalbėjo apie naujausius sprendimus, integruotosios kenksmingųjų organizmų kontrolės svarbą žaliojo kurso kontekste.

Sodo augalų genetikos ir biotechnologijos skyriaus vyresnysis mokslo darbuotojas dr. Rytis Rugienius pranešime „Ir pasislėpė gyvybė ledo kristale“ kalbėjo apie augalų genetinių išteklių išsaugojimo, turtingo augalų genofondo svarbą bei kriosaugojimo sistemą, kuri padeda išsaugoti vertingiausias veisles. Augalų fiziologijos laboratorijos doktorantas Gediminas Kudirka pranešime „Ateitis yra šiandien – augalų daugiabučiai“ kalbėjo apie vertikalųjį ūkininkavimą: ateityje gausesnis derlius turės būti užtikrinamas naudojant mažesnius žemės plotus. Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Julė Jankauskienė aptarė šiltnamio daržovių daigų kokybės gerinimo fiziologinius ir technologinius aspektus.


Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. Juozas Lanauskas

Vėliau renginio dalyviai lankėsi LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto kolekciniuose soduose, kur Sodininkystės technologijų skyriaus vedėjas dr. J. Lanauskas kalbėjo apie ateities verslinius ir mėgėjų sodus bei jų raidos tendencijas, prognozavo atskirų sodo augalų rūšių auginimo perspektyvas, numatė naujos kategorijos miesto sodų atsiradimą Lietuvoje.

Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA