• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

2022 metų Kavli premijos savaitė – didžiausias įvykis Norvegijos mokslo pasaulyje

2022 09 06

Šiandien, rugsėjo 6 d., Jo Didenybė Norvegijos karalius Haraldas Oslo koncertų salėje teikia prestižinę Kavli premiją. Net 18 Kavli premijos laureatų atvyko į Norvegiją dalyvauti didžiausiame metų mokslo renginyje Norvegijoje.

Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidentė Lise Øvreås sako, kad pristatyti savo mokslinių tyrimų į Norvegiją atvyksta žymiausi pasaulio mokslininkai.

Kavli premiją inicijavo Norvegijos ir JAV pramonės lyderis ir filantropas Fredas Kavli (1927–2013), kuris norėjo pagerbti geriausius astrofizikos, nanomokslų ir neuromokslų sričių pasaulio mokslininkus.

„Pagerbiame 2020 ir 2022 metų Kavli premijos laureatus už jų transformuojantį indėlį į mokslą ir visuomenę. Jų atradimai sukūrė visiškai naujas sritis, atvėrė naujas mokslinių tyrimų ir pažangaus mokslo erdves žmonijos labui,“ – sakė Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos prezidentė L. Øvreås.

Muncho muziejuje – interviu su laureatais

Laureatai tapo renginių Osle ir Trondheime žvaigždėmis. Rugsėjo 5 d., pirmadienį, juos kalbino BBC žurnalistė Vivienne Parry (Jungtinė Karalystė) ir mokslo žurnalistė Danielle George (Jungtinė Karalystė). Interviu vyko Muncho muziejuje, skirtame žymiam norvegų dailininkui Edvardui Munchui. 

Mokslo žvaigždės

Šiandien, rugsėjo 6 d., Oslo koncertų salėje Jo Didenybė karalius Haraldas įteiks Kavli premiją. Ceremoniją ves Norvegijos laidų vedėjas bei režisierius Gry Molvær Hivju ir Jimas Al-Khalili iš BBC (Jungtinė Karalystė). Kartu su pasaulio etninės muzikos atstove samių dainininke Mari Boine apdovanojimų ceremonijos metu koncertuos norvegų atlikėjas Sondre Lerche, Iris bei brolių ir seserų Kraggerudų trio: Alma, Hektoras ir Francas Serafinas Kraggerud.

Antradienio vakarą Norvegijos Vyriausybė rengia oficialų banketą Oslo rotušėje. Banketo šeimininkė – aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų ministrė Ola Borten Moe.

Be to, 200 vidurinių mokyklų moksleivių iš įvairių mokyklų Oslo koncertų salėje susitiks su trimis geriausiais mokslininkais renginyje „Kylantys talentai“. Viena mokslininkių, susitinkančių su moksleiviais, – belgų astrofizikė Conny Aerts, kuri kartu su dviem kitais mokslininkais yra 2022 m. Kavli premijos astrofizikos srities laureatė.

Mokslas ir šventės

Bus surengti trys astrofizikos, nanomokslų ir neuromokslų sričių Kavli premijos simpoziumai. Osle vyksiančiame astrofizikos simpoziume dalyvaus ir britų astrofizikas Andrew Fabianas.

Trondheime Kavli premijos savaitę pratęs nanomokslų ir neuromokslų simpoziumai. Čia taip pat vyks mokslo populiarinimo renginys, kuriame mokslo žurnalistės Unni Eikeseth ir Nancy Bazilchuk ims interviu iš laureatų.

Apie Kavli premiją

  • 2022 m. Kavli premijos savaitė yra didžiausias metų mokslo renginys Norvegijoje.
  • Pirmąją rugsėjo savaitę į Norvegiją atvyksta 2020 ir 2022 metų Kavli premijos laureatai.
  • Kavli premija yra trijų šalių – Kavli fondo (The Kavli Foundation), Norvegijos švietimo ir mokslo ministerijos bei Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos – bendradarbiavimo rezultatas.
  • Kavli premija teikiama kas dvejus metus.
  • Kavli premiją sudaro aukso medalis ir diplomas. Piniginė premija yra trys milijonai JAV dolerių, kurie padalijami po lygiai – po milijoną kiekvienai sričiai.

Apie Fredą Kavli

  • Iniciatyva įsteigti Kavli premiją priklauso norvegų ir amerikiečių fizikui, verslo magnatui, inovatoriui ir filantropui Fredui Kavli (1927–2013). Jis gimė Eresfjorde, Møre og Romsdal apskrityje. Prieš emigruodamas į JAV, Norvegijoje įgijo fiziko specialybę. JAV jis įkūrė „Kavli Corporation“, tiekiančią dalis automobilių, aviacijos ir pramonės reikmėms.
  • F. Kavli norėjo remti astrofizikos, nanomokslų ir neuromokslų sričių mokslinius tyrimus.
  • F. Kavli sakė: „Kavli premijos skiriamos astrofizikos, nanomokslų ir neuromokslų – didžiausios, mažiausios ir sudėtingiausios – sričių mokslininkams. Manau, kad šios premijos skiriamos pačiose įdomiausiose XXI a. ir vėlesnių laikų srityse.“

Daugiau – https://www.kavliprize.org/events/kavli-prize-week-2022

Norvegijos tiksliųjų ir humanitarinių mokslų akademijos informacija

Vertė Diana Barnard