Naujienos

Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus visuotiniame susirinkime – COVID-19 naujienos ir akad. Vytauto Sirvydžio knygos sutiktuvės

2022 10 03

 Rugsėjo 15 d. įvyko Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Biologijos, medicinos ir geomokslų (BMGM) skyriaus visuotinis susirinkimas, kurio metu LMA COVID-19 komisijos pirmininkė akad. Aurelija Žvirblienė perskaitė pranešimą „Virusinių infekcijų (COVID-19 ir beždžionių raupai) epidemiologinė situacija Lietuvoje ir perspektyvos“. Akad. A. Žvirblienė šiais metais buvo išrinkta atnaujintos LMA COVID-19 komisijos pirmininke ir kaip ekspertė aktyviai dirba Vyriausybės neetatine patarėja COVID-19 infekcijos klausimais. Pranešime profesorė aptarė dabartinę epidemiologinę situaciją įvairiose valstybėse, pabrėžė, kad visuotiniu skiepijimu pasiektas tikslas, pandemija buvo suvaldyta. Nors virusas toliau mutavo ir naujos viruso atmainos yra labiau užkrečiamos, jos mažiau pažeidžia kvėpavimo sistemą ir nėra tokios pavojingos gyvybei. Mirtingumas nuo COVID-19 akivaizdžiai sumažėjo visame pasaulyje. Buvo sukurti nauji skiepai, atsižvelgiant į viruso variantą Omikron, tačiau jie skirti ne pirminiam skiepijimui, bet veikia kaip sustiprinamoji dozė. Ši vakcina dabar rekomenduojama rizikos grupėms, tačiau ja galės pasiskiepyti ir visi norintieji, jeigu jie jau yra paskiepyti dviem arba trimis COVID-19 vakcinos dozėmis.

 

 Akad. A. Žvirblienė ir akad. L. Kupčinskas.

Pranešėja taip pat kalbėjo apie beždžionių raupų infekciją ir pažymėjo, kad nors Lietuvoje jau registruoti trys infekcijos atvejai, masinis infekcijos išplitimas neprognozuojamas. Šiai infekcijai atsparūs visi, kurie yra paskiepyti nuo raupų, nes šis skiepas iki 1980 m. buvo privalomas. Be to, yra aiškūs svarbiausi infekcijos plitimo keliai – nesaugūs vyrų su vyrais lytiniai santykiai ar tiesioginis sąlytis (oda su oda) su sergančiuoju. Po pranešimo vykusiose diskusijose buvo pasiūlyta surengti LMA konferenciją COVID-19 klausimams nagrinėti, kurioje šalies mokslininkai galėtų pristatyti savo tyrimų rezultatus.

 

Prof. V. Tarutis, akad. L. Kupčinskas, akad. V. Sirvydis ir dr. J. Olechnovičienė.

Posėdyje skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas pristatė informaciją apie LMA prezidiumo BMGM skyriui siūlomas keturias LMA tikrųjų narių vietas. Po diskusijų buvo bendrai nuspręsta teikti šių specialybių vietas naujų narių rinkimams: biochemija – 1 vieta, biologija (genetika) – 1 vieta, geologija – 1 vieta, kardiochirurgija – 1 vieta.

Susirinkimo antrojoje dalyje iškilmingai pristatyta vieno Lietuvos kardiochirurgijos patriarchų akad. Vytauto Sirvydžio nauja knyga „Širdies operacijos. Įgimtos širdies ydos. Žvilgsnis į istoriją“.

Prof. R. Benetis sveikina akad. V. Sirvydį.

Akademikas papasakojo apie savo profesinį kelią kardiochirurgijoje ir knygos parašymo  istoriją. Apie knygą kalbėjo ir profesoriaus nuopelnus Lietuvos chirurgijai apžvelgė akad. L. Kupčinskas, akad. Giedrius Uždavinys, širdies chirurgas prof. dr. Virgilijus Tarutis, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto rektorius kardiochirurgas Rimantas Benetis, knygos autorių sveikino LMA prezidentas Jūras Banys ir viceprezidentas Zenonas Dabkevičius. 

Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas
Virginijos Valuckienės nutraukos

GALERIJA