Naujienos

Tęsiasi Lietuvos mokslų akademijos bendradarbiavimas su Alytaus savivaldybe

2022 10 27

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) grupė akademikų ir LMA Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas spalio 26 d. dalyvavo Alytaus kolegijoje vykusiame renginyje „Lietuvos mokslų akademijos diena Alytuje“.

Alytaus kolegijos direktorius Sigitas Naruševičius renginio pradžioje pasidžiaugė sėkmingu bendradarbiavimu su Lietuvos mokslų akademija. Pasak jo, prieš kelerius metus akademija buvo lyg nepasiekiamas mokslo švyturys, apie kurį buvo galima tik pasvajoti. „Šiandien esame liudininkai to, kad galime šildytis prie šio mokslo aukuro. Šis renginys mūsų kolegijai yra tarsi stimulas pasinerti į mokslo dirvonus“, – pridūrė Alytaus kolegijos direktorius S. Naruševičius.

Renginio dalyvius taip pat pasveikino ir Europos Sąjungos programas pristatė Europos Komisijos atstovybės Lietuvoje vadovas Marius Vaščega, LMA Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas akad. L. Valkūnas ir Alytaus miesto savivaldybės meras Nerijus Cesiulis. „Manau, kad tokių renginių kaip šis turi būti daugiau, nes pasaulis keičiasi, mes nebespėjame paskui jį. Tikiu, kad mokslas regionuose, kaip ir Alytaus kolegijoje, toliau gyvuos“, – sveikindamas renginio svečius sakė Alytaus miesto savivaldybės meras N. Cesiulis.

Lietuvos mokslų akademijos dienai Alytuje skirto renginio metu buvo skaitomi pranešimai apie klimato kaitos priežastis ir padarinius (pranešimą pristatė akad. Arūnas Bukantis), apžvelgtos pažangios maisto produktų gamybos technologijos (išsamiai pristatė akad. Pranas Viškelis), aptartos aprūpinimo energetiniais ištekliais perspektyvos Lietuvoje (Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos vyriausiasis patarėjas, Gamtos tyrimų centro mokslo darbuotojas dr. Jonas Satkūnas ir Lietuvos geologijos tarnybos prie Aplinkos ministerijos Žemės gelmių informacijos centro vedėjas Vytautas Puronas). Buvo išklausytas Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos viceministrės dr. Agnės Kudarauskienės pranešimas apie švietimo ir darbo rinkos poreikius Lietuvoje, o akad. Aivaras Kareiva sudomino susirinkusiuosius kalbėdamas apie chemijos elementus ir jų naudą medicinoje.

Po renginio buvo oficialiai atidarytas prie Alytaus kolegijos pastatytas ir įrengtas geokupolas. „Geokupolas pagamintas iš natūralių medžiagų – medžio ir stiklo. O kodėl jis atsidūrė būtent čia? Garsus amerikiečių žurnalistas, lektorius Sidnis Dž. Harisas (Sidney J. Harris) yra pasakęs, kad mokslas yra tai, kada veidrodžiai paverčiami langais. Tad mes šiandien ir įsitikinome, kad iš išorės atrodo, jog ant kupolo yra veidrodžiai, bet iš vidaus tai yra langai: tarsi simbolis į mokslo, žinių, svajonių paieškų pasaulį“, – įžvalgomis dalijosi Alytaus kolegijos direktorius S. Naruševičius. 

Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus informacija
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA