Naujienos

„Lietuvos šviesuolių 2022“ apdovanojimai – keturiems Akademijos nariams

2022 11 14

Lapkričio 8-osios vakarą Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) vyko projekto „Lietuvos šviesuoliai 2022“ iškilmės, kurių metu pagerbti ir apdovanoti net keturi LMA nariai: Vilijandas Bagdonavičius, Vygantas Paulauskas, Mifodijus Sapagovas, šviesaus atminimo Adolfas Laimutis Telksnys.

Projekto „Lietuvos šviesuoliai“ ištakos siekia 2007-uosius, kai M. K. Čiurlionio fondas, norėdamas pagerbti šviesą nešančius lietuvius, pradėjo įgyvendinti misiją-programą „Šviesuoliai“. Imta vykdyti projektą „Lietuvos šviesuoliai“, 2010 m. kartu su užsienio ambasadoriais – ir projektą „M. K. Čiurlionis pasauliui“. Šių projektų renginiais siekiama pagerbti prasmingais darbais nusipelniusias Lietuvos ir pasaulio asmenybes. Per visą laikotarpį įteikta daugiau nei 160 „Šviesuolio“ apdovanojimų įvairių sričių atstovams.


Iš kairės: prof. habil. dr. Šarūnas Raudys, akad. Vygantas Paulauskas, LMA prezidentas akad. Jūras Banys, prof. habil. dr. Valentina Dagienė, akad. Mifodijus Sapagovas, asociacijos „Infobalt“ Europos Sąjungos ir tarptautinių santykių vadovas Virgilijus Dirma, akad.  Vilijandas Bagdonavičius ir dr. Linas Aidokas

Šiais metais jau penkioliktą kartą M. K. Čiurlionio fondo, LMA, Vilniaus universiteto matematikos ir informatikos fakulteto ir asociacijos „Infobalt“ bendra iniciatyva apdovanoti Lietuvos šviesuoliai – matematikai ir informatikai. Tai šviesios ir ryškų pėdsaką matematikos moksle palikusios asmenybės. Be minėtų akademikų taip pat apdovanotas buvęs LMA narys ekspertas prof. habil. dr. Šarūnas Raudys ir prof. habil. dr. Valentina Dagienė.

Apdovanojimų metu buvo pristatyti šių nusipelniusių asmenybių profesinės veiklos pasiekimai bei įteiktos M. K. Čiurlionio fondo taurės „Rex“. Šviesuolius sveikino ir apdovanojo LMA prezidentas akad. Jūras Banys ir asociacijos „Infobalt“ Europos Sąjungos ir tarptautinių santykių vadovas Virgilijus Dirma. Renginio svečiams muzikines akimirkas dovanojo styginių kvartetas „Archi Quartett“.


Šviesuolius sveikina LMA prezidentas akad. Jūras Banys

Kiekvienas apdovanotas šviesuolis buvo pakviestas tarti padėkos žodį. Prof. habil. dr. V. Bagdonavičius kalbėjo apie mokslo ir meno, proto ir jausmų svarbą moksliniu darbu užsiimančiam žmogui. Prof. habil. dr. V. Dagienė savo kalbą pradėjo A. de Sent Egziuperi citata „Mes visi atėjome iš vaikystės“, prisimindama savo susidomėjimą matematika, M. K. Čiurlionio kūryba nuo mažų dienų. Profesorė taip pat akcentavo mokytojo vaidmens svarbą žmogaus gyvenime. Prof. habil. dr. V. Paulauskui ryšį su M. K. Čiurlionio kūryba priminė Kaune vykusios konferencijos ir ten lankytas dailininko muziejus. Prof. habil. dr. Š. Raudys pabrėžė, kad mokslinis darbas – tai kolektyvinis darbas, teigė norintis, kad jo darbai būtų naudingi visuomenei. Prof. habil. dr. M. Sapagovas prisiminė kompiuterio atsiradimo svarbą mokslui, kultūrai ir žmogaus gyvenimui.  Prieš kelias savaites amžinybėn iškeliavusiam prof. habil. dr. A. L. Telksniui skirtą apdovanojimą atsiėmė dr. Linas Aidokas, profesoriaus studentas. Jis prisiminė prof. habil. dr. A. L. Telksnį kaip žmogų, „neužmiegantį ant laurų“ ir nenutrūkstamai tęsiantį darbus esant įvairioms gyvenimo aplinkybėms. Akademikui A. L. Telksniui darbas buvo gyvenimo būdas, jo idėjas ketinama tęsti ateityje.

Apdovanojimų vakaras buvo kupinas šviesos ir dėkingumo žmonėms, kurie visą savo gyvenimą pašventė matematikos ir informatikos mokslui ir paliko žymų pėdsaką dabarties bei ateities kartoms.

GALERIJA


Parengta pagal M. K. Čiurlionio fondo informaciją