• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijoje vyko hepatito C eliminacijos forumas

2022 12 09

Gruodžio 5 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius (BMGMS) kartu su Lietuvos gastroenterologų draugija surengė antrąjį forumą, skirtą hepatito C eliminacijos programai Lietuvoje. Susitikime dalyvavo virusologija besidomintys BMGMS nariai bei Lietuvos gydytojai, vykdantys šią programą – hepatito C eliminacijos ambasadoriai.

Renginio dalyvius nuotoliniu būdu pasveikino vienas šios programos iniciatorių – ES Parlamento Specialiojo kovos su vėžiu komiteto (BECA) narys europarlamentaras prof. Liudas Mažylis. Jis pažymėjo, kad Pasaulio sveikatos organizacijai (PSO) paskelbus apie siekiamą hepatito C viruso eliminaciją iki 2030 m., Lietuvos mokslininkai, sveikatos priežiūros specialistai ir politikai suvienijo bendras jėgas šiam tikslui pasiekti. Sėkminga pradžia – jau šešis mėnesius vykdoma sunkios ligos, sukeliančios kepenų cirozę ir kepenų vėžį, patikra suteikia galimybę ambicingą svajonę paversti realybe. Tyliuoju žudiku vadinamą virusą to nežinodami nešioja 30–60 tūkst. Lietuvos gyventojų, o pasireiškus pirmiesiems simptomams pokyčiai kepenyse neretai jau būna negrįžtamai pažengę.

Posėdyje BMGMS pirmininkas akad. Limas Kupčinskas pristatė pirmuosius šios patikros rezultatus – ištyrus daugiau kaip 170 tūkst. 1945–1994 m. gimusių Lietuvos gyventojų, nustatyta beveik 2 000 infekuotų asmenų, naujai gydomų C hepatito ligonių skaičius padidėjo 67 procentais. Akademikas pabrėžė, kad nors šiuo metu gydomi tik pacientai, kuriems nustatyta pažengusi kepenų fibrozė, nuo 2023 m. vasario bus leidžiama gydyti visus užsikrėtusius ligonius ir išgydytų pacientų skaičius padidės 2–2,5 karto. Šeimos gydytojas docentas dr. Gediminas Urbonas savo pranešime pažymėjo, kad šeimos gydytojai labai aktyviai įsijungė į patikrą ir pabrėžė teisingo ligos kodavimo ir patikros mokslinių duomenų analizės svarbą. Akad. Aurelija Žvirblienė, prof. Ligita Jančorienė, prof. Edita Gavelienė, prof. R. Matulionytė, dr. D. Krukas ir kiti dalyviai diskusijoje aptarė iškilusias organizacines patikros problemas ir jų sprendimo būdus.

 

Akad. Limas Kupčinskas veda renginį.

„Remiantis Nacionalinio vėžio instituto Vėžio registro duomenimis, per metus Lietuvoje nustatoma 240 naujų kepenų vėžio atvejų, iš kurių apie 40 proc. yra susiję su hepatito C viruso infekcija. Lietuvoje maždaug 40 proc. pacientų, kuriems reikalinga kepenų transplantacija dėl pažengusios kepenų ligos, serga hepatitu C. Sergančiųjų testavimas gali akivaizdžiai sumažinti sergamumą kepenų vėžiu ir kepenų ciroze bei šias ligas sukeliančios infekcijos mastą, todėl patikros programos įdiegimas Lietuvoje – svarbi nauja pradžia siekiant valdyti hepatito C viruso infekcijos plitimą“, – įsitikinęs prof. habil. dr. L. Kupčinskas. „Dabar Lietuvoje šią infekciją sėkmingai išgydo tiek gastroenterologai, tiek infektologai, tačiau tam, kad išaiškintume latentinius, be žymesnių simptomų lėtai progresuojančios ligos atvejus, reikia įtraukti šeimos gydytojus“, – mintį pratęsė prof. L. Kupčinskas. Pasak jo, daugiausia hepatitu C pacientų Lietuvoje užsikrėtė nuo nesaugių medicinos procedūrų sovietiniais laikais ir pirmaisiais Nepriklausomybės metais, nes iki 1994 m. ši infekcija nebuvo diagnozuojama ir saugių vienkartinių medicinos priemonių, apsaugančių nuo šios per kraują ir biologinius skysčius plintančios infekcijos, dar nebuvo.

Apie tai kalbėjo ir vienas programos iniciatorių, sveikatos klausimus Europos Parlamente padedantis spręsti prof. L. Mažylis. Dar pernai pavasarį jis inicijavo Lietuvos europarlamentarų kreipimąsi į Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę dėl hepatito C viruso tyrimų finansavimo.

 

Kalba europarlamentaras Liudas Mažylis. Iš kairės: prof. J. Petkevičienė, akad, K. Sasnauskas, akad. A. Žvirblienė, prof. L. Jančorienė, dr. J. Zaikauskienė.

„Europos Parlamente veikė Specialusis kovos su vėžiu komitetas, kurio vienas narių buvau ir aš. Prof. L. Kupčinskas prašė pakonsultuoti įvairiais su vėžiu susisijusiais klausimais, nemažai diskutavome. Tada ir kilo idėja apie hepatito C patikrą. Kadangi hepatitas C tam tikrais atvejais gali išsivystyti į kepenų vėžį, ši programa tam tikru mastu turėtų prisidėti ir prie vėžio profilaktikos, ne tik hepatito C viruso eliminacijos. Reikia tikėtis, kad pavyks sėkmingai įgyvendinti šią programą, nestigs gyventojų sąmoningumo, o kadangi patikros programų Lietuvoje turime ne vieną, žinome, kokie jų įgyvendinimo iššūkiai ir kaip juos įveikti“, – teigė europarlamentaras.

,,Lietuva iš esmės pasirengusi įgyvendinti PSO iškeltą tikslą iki 2030 m. eliminuoti visuomenei pavojingą virusinį hepatitą C. Siekdami šio tikslo šeimos gydytojai jau vykdo patikrą dėl hepatito C viruso infekcijos. Gyventojams ji nemokama, kompensuojama Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto lėšomis. Be to, dar anksčiau esame įdiegę šiuolaikines, efektyvias ir saugias diagnostikos priemones bei 100 proc. kompensuojame hepatito C gydymą pažangiausiais tiesiogiai veikiančiais antivirusiniais vaistais. Jais galima išgydyti bet kurio genotipo virusinio hepatito C infekciją. Šios priemonės neabejotinai yra sėkmės ir proveržio, gydant virusinį hepatitą C, garantas“, – forume kalbėjo LR sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Asmens sveikatos departamento direktorė Odeta Vitkūnienė.

LR socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) viceministrė Justina Jakštienė pažymėjo, kad pagrindinis ministerijos tikslas – užtikrinti socialinę pagalbą nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomiems asmenims, kuriems rizika susirgti hepatitu C yra itin didelė. Kartu su partneriais vykdant projektus, siekiama užtikrinti asmenų, priklausomų nuo psichoaktyviųjų medžiagų, psichosocialinę reabilitaciją, suteikti reikiamą pagalbą priklausomų asmenų šeimos nariams ir artimiesiems. Nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomi asmenys turi galimybę savivaldybės įstaigose gauti socialines paslaugas (informaciją, konsultaciją, apgyvendinimą, priklausomybės konsultantų paslaugas ir kita). SADM informavo, kad rūpinamasi ir tolesne nuo psichoaktyvių medžiagų priklausomų asmenų integracija, ypač įsitraukimu į darbo rinką. Įsigaliojus naujajai tvarkai, darbo rinkai besirengiančio asmens statusą turintiems asmenims bus suteikta individuali kompleksinė pagalba sprendžiant įsidarbinti trukdančias problemas. Jei asmeniui reikalinga priklausomybių gydymo pagalba, bus suteiktos reikiamos paslaugos, kad asmuo sugrįžtų į darbo rinką ir joje įsitvirtintų.

 

Forume kalba socialinės apsaugos ir darbo viceministrė Justina Jakštienė.

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Infekcinių ligų centro vadovė, infekcinių ligų gydytoja prof. Ligita Jančorienė pažymėjo, kad lėtinio hepatito C sukėlėjas – hepatito C virusas – atrastas 1989-aisiais, o jau nuo 1993 m. Lietuvoje, kraujo centruose, pirmą kartą buvo įdiegta hepatito C viruso infekcijos diagnostika. Pirmiausia pradėti tirti kraujo ir plazmos donorai, vėliau kraujo produktų recipientai, sirgusieji gelta po įvairių intervencijų. Deja, profesorės teigimu, dalis asmenų, užsikrėtusių hepatito C virusu, nejunta jokių simptomų, todėl ilgą laiką nežino, kad yra užsikrėtę ir serga lėtiniu hepatitu C. Kepenų uždegimas, besitęsiantis dešimtmečiais, palaipsniui sukelia kepenų ligos progresavimą į kepenų fibrozę ir cirozę. Gali vystytis pirminis kepenų vėžys ir kepenų funkcijos sutrikimas. „Užsikrėtus jaunystėje, liga progresuoja lėčiau ir cirozė gali išsivystyti per 30–40 metų. Tačiau užsikrėtus vyresniame amžiuje, cirozė formuojasi žymiai greičiau, nes imuninė sistema nebegali priešintis virusui, todėl cirozė gali išsivystyti per 10–20 metų. Jei žmogus užsikrečia ŽIV ir hepatito C virusu, piktnaudžiauja alkoholiu, nutunka ar suserga kitomis kepenų ligomis – lėtinis kepenų pažeidimas progresuoja greičiau. Tad šie žmonės greičiau patenka į gydytojų akiratį, o užsikrėtę jaunystėje ir nieko nejaučiantys ilgai gali gyventi nieko nežinodami apie prastėjančią sveikatą. Na, nebent sužino netyčia, pavyzdžiui, donuodami kraujo ar profilaktinių sveikatos patikrų metu“, – kalbėjo prof. L. Jančorienė. Ji teigė, kad hepatito C virusas plinta per kraują – perpilant jį ar jo produktus (jei perpylimas įvyko iki 1993 m.), nesteriliais instrumentais atliekant medicinines procedūras, darant tatuiruotes ar manikiūrą, pedikiūrą, veriant auskarus; naudojantis užsikrėtusio asmens daiktais: dantų šepetėliu, skutimosi priemonėmis, vartojant švirkščiamuosius narkotikus ir dalijantis užkrėstais švirkštais, adatomis ir kitomis priemonėmis. Taip pat hepatitu C užsikrėtusi motina virusą gali perduoti kūdikiui gimdymo metu. Hepatitas C neperduodamas čiaudint, kosint, per maistą ar vandenį, per stalo įrankius, puodelius ar stiklines. Profesorė pridūrė, kad išaiškinus sudėtingą viruso dauginimo ciklą prieš 11 metų buvo sukurti vaistai, veikiantys skirtingus viruso replikacijos etapus ir galintys visiškai eliminuoti infekciją.

 

Kalba prof. Ligita Jančorienė.

„Nuo 2016 m. gerai toleruojami ir labai efektyvūs tiesiogiai veikiantys antivirusiniai vaistai jau buvo plačiai prieinami, tačiau dar labai brangūs, vėliau jie po truputį pigo. Buvo sunku patikėti, kad vaistai tokie efektyvūs, praktiškai nebeliko ligonių, kurių nepavyktų išgydyti. Buvo atvejų, kai pacientas pasveiko nuo hepatito C viruso infekcijos, labai pagerėjo kepenų būklė, todėl jį buvo galima išbraukti iš kepenų persodinimo laukiančiųjų eilės. 2016 m. PSO paskelbė, kad turint tokią puikią galimybę išgydyti užsikrėtusiuosius, būtina nedelsiant išaiškinti užsikrėtusius asmenis ir juos išgydyti. Vadinasi, turi būti dedamos visos pastangos aptikti tuos, kurie nežino, kad serga. PSO inicijavo, kad visos šalys parengtų nacionalines hepatitų programas, padėsiančias visiškai eliminuoti infekciją. Labai svarbu rasti būdus, kaip pritraukti besimptomius užsikrėtusiuosius ir integruoti juos į sveikatos priežiūros sistemą, skirti gydymą, – kalbėjo prof. L. Jančorienė, pabrėždama šeimos gydytojų svarbą.

Kad geriausia vieta įgyvendinti tokio masto patikros programą yra pirminė sveikatos priežiūra ir šeimos gydytojo institucija, pabrėžė ir Kauno klinikų Šeimos medicinos klinikos šeimos gydytojas doc. G. Urbonas.

LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyrius pirmininkas akad. Limas Kupčinskas
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA