• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Metų atradimas – akad. Sauliaus Klimašausko ir jo bendradarbių atrastas naujas genų reguliacijos metodas

2023 01 10

2023 m. sausio 7 d. Lietuvos radijuje ir televizijoje (LRT) vyko iškilminga Metų apdovanojimų ceremonija. Šiame renginyje buvo pagerbti iškilūs visuomenės, sporto, meno, kultūros ir mokslo atstovai. Nominacijos „Metų atradimas“ už naujo genų reguliacijos metodo atradimą laimėtojais tapo akad. prof. habil. dr. Saulius Klimašauskas ir jo bendradarbės dr. Laura Manelytė bei dr. Miglė Tomkuvienė (Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro tyrėjai).

Nominantus siūlė ir atrinko jau trečius metus aktyviai dirbanti LRT Metų apdovanojimų darbo grupė, sudaryta iš skirtingų sričių žurnalistų, kurie visus metus atidžiai sekė Lietuvos įvykius. Šiais metais laureatus rinko tik portalo LRT.lt lankytojai.

Mokslininkų tyrimas atveria galimybę epigenetiškai koreguoti žmogaus DNR. „Dizainerio nukleosoma“ pavadintas metodas gali būti taikomas sunkių ligų gydymui, kai norima pristabdyti ar net sustabdyti vykstančius nepageidaujamus procesus. Tyrėjų komanda išsiaiškino, kad nukleosomas galima kryptingai įterpti įvairiose DNR grandinės vietose, nekeičiant ten esančios genetinės informacijos turinio, o tai leidžia pakeisti ląstelėje vykstančią genų transkripciją. Metodą, leidžiantį dirbtinai koreguoti DNR, mokslininkai publikavo ypač aukštą reitingą turinčiame mokslo žurnale „Nucleic Acids Research“. Kartu su VU mokslininkais dirbo tyrėjai iš Regensburgo universiteto (Vokietija).

„Moksliniai atradimai paprastai aptariami nedidelėje mokslininkų bendruomenėje, tad visų mokslininkų vardu norisi padėkoti LRT už mokslo populiarinimą. Mokslininko darbas – labai neinstagramiškas, veikiau tai yra nuolatinis klausimų ir atsakymų ieškojimas, begalės nesėkmių, ir tik jei kartais aplanko Fortūna, mes galime atrasti mažą milijoninės dėlionės detalytę. Labai džiaugiuosi, kad mus aplankė sėkmė ir mums pavyko kažką atrasti. Tiesa, mokslininkų atradimas niekada nebūna vieno žmogaus darbas, tad norisi padėkoti ne tik komandai, esančiai šalia ant scenos, bet visiems, kurie prisidėjo“, – apdovanojimų ceremonijoje sakė L. Manelytė.

Jai antrino ir M. Tomkuvienė, prisiminusi ir karą Ukrainoje. „Prasidėjus karui, pasijutau sustingusi, atrodė, kad mokslo tokiu metu nebereikia. Tačiau išgirdau Lietuvos kariuomenės paraginimą nenustoti dirbti, kad nesustotų mūsų valstybė. Atėjo suvokimas, kad mokslas, pasitikėjimas mokslu ir civilizacijos pažanga yra viena iš Vakarų civilizacijos vertybių, todėl tęsėme savo darbus ir kažką nuveikėme“, – pridūrė ji.

Sveikiname akad. Saulių Klimašauską, dr. Laurą Manelytę bei dr. Miglę Tomkuvienę ir linkime dar daug naujų atradimų gyvenime.

Parengė dr. Jadvyga Olechnovičienė
www.lrt.lt nuotrauka