• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Vokietijos mokslinių tyrimų fondo delegacijos vizitas

2023 02 17

Vasario 14 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) lankėsi Vokietijos mokslinių tyrimų fondo (DFG) delegacija: Vokietijos mokslinių tyrimų fondo tarptautinių ryšių direktorius dr. Jiornas Achterbergas (Jörn Achterberg), fondo programų pareigūnė tarptautiniams ryšiams dr. Anina Loterman (Annina Lottermann) bei Rytų Europos ir tarptautinių studijų centro administracijos direktorius dr. Kristianas Šaichas (Christian Schaich).Svečius priėmė LMA prezidentas Jūras Banys ir viceprezidentas Zenonas Dabkevičius. Delegacijos nariai domėjosi LMA veikla, Lietuvos mokslo ir studijų sistema, Lietuvos mokslo finansavimu. Akademijos vadovai išsamiai papasakojo apie Mokslų akademiją ir šalies mokslo bei studijų institucijų veiklą.

Svečiai pristatė Vokietijos mokslinių tyrimų fondo veiklą. Buvo pabrėžta, kad fondas planuoja plėsti bendradarbiavimą su Baltijos šalimis. Šiuo metu DFG palaiko glaudžius ryšius su Lenkijos institucijomis. Dr. K. Šaichas atstovauja Rytų Europos ir tarptautinių studijų centrui. Ši institucija ypatingą dėmesį skiria socialiniams mokslams Rytų Europoje. Jis pabrėžė, kad dvišalis Vokietijos ir Lietuvos mokslo institucijų bendradarbiavimas galėtų būti naudingas humanitarinių ir socialinių mokslų atstovams, pavyzdžiui, istorikams. Dr. J. Achterbergas ir dr. A. Loterman papasakojo, kad vien 2021 m. DFG finansavo daugiau kaip 31 600 mokslinių tyrimų projektų, tam buvo skirta 3,6 mlrd. eurų. 2018–2022 m. Vokietijos mokslinių tyrimų fondas gavo 92 paraiškas, susijusias su Lietuva, iš jų 34 paraiškoms buvo skirtas finansavimas.

Ateityje DFG ketina Lietuvoje surengti seminarą, kuriame fondo veikla ir galimybės būtų pristatyti Lietuvos mokslininkams. Prezidentas J. Banys pasiūlė, kad šiam tikslui tiktų Lietuvos mokslų akademija, vienijanti žymiausius šalies ir moksline veikla su Lietuva susijusius užsienio mokslininkus. 

Parengė vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA