• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijos pagalba Ukrainai ir jos mokslininkams

2023 02 24

Ukrainos užpuolimas praėjusių metų vasario 24 d. šokiravo pasaulio ir Lietuvos visuomenę. Į Rusijos agresiją greitai sureagavo ir mūsų šalies mokslininkai. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) nariai buvo vieni pirmųjų, išreiškusių palaikymą Ukrainai. Šis palaikymas, įgavęs įvairias formas, tęsiamas ir šiuo metu. Ne vienas akademikas suteikė prieglobstį ir Ukrainos pabėgėliams.

Europos mokslų akademijų federacijos ALLEA, kurios narė yra ir LMA, vadovybė operatyviai reagavo į Rusijos sukeltą karą ir vasario 25 d. paskelbė Ukrainą palaikančią poziciją, o po kelių dienų pradėjo Rusijos ir Baltarusijos mokslų akademijų pašalinimo iš organizacijos procedūrą, kurią palaikė dauguma mokslų akademijų. ALLEA prezidentas prof. Antonijas Loprieno (Antonio Loprieno) informavo apie balsavimo rezultatus ir patvirtino, kad Rusijos ir Baltarusijos mokslų akademijos jau nėra ALLEA narės bei pažymėjo, kad iš Europos emigrantų mokslo fondo Ukrainos mokslui remti tiek emigracijoje, tiek savo šalyje skirta 1,5 mln. eurų.

Kovo 1 d. buvo paskelbtas LMA narių kreipimasis į Rusijos mokslininkus. Jame Lietuvos mokslų akademijos nariai ir visa Lietuvos akademinė bendruomenė kreipėsi į Rusijos mokslininkus, ragindama dėti visas įmanomas ir neįmanomas pastangas, kad būtų sustabdyta Rusijos intervencija į Ukrainą. Deja, šis prašymas liko be atsako.

Kovo mėn. pradžioje Lietuvos mokslų akademijos jaunoji akademija (LMAJA) prisidėjo prie Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos Jaunųjų mokslininkų tarybos kreipimosi į tarptautinę akademinę bendruomenę dėl Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą. Jaunieji akademikai ragino susilaikyti nuo mokslinio ir akademinio bendradarbiavimo su Rusijos mokslininkais, paremti Ukrainos pasipriešinimą destrukcijai ir skleisti mokslininkų tikėjimą laisvės ir humanizmo vertybėmis. Lietuvos mokslo premijos laureatais tapę LMAJA nariai, LSMU mokslininkai doc. dr. Jurgita Skiecevičienė ir prof. dr. Juozas Kupčinskas kartu su prof. dr. Laimu Virginijumi Jonaičiu ir prof. dr. Gediminu Kiudeliu pusę gautos premijos skyrė nevyriausybinei organizacijai „Blue/Yellow“, remiančiai ginkluotą Ukrainos pasipriešinimą.

LMA ir jos nariai įvairiapusiškai palaiko Ukrainos kovą prieš agresorių, taip pat šios šalies mokslo bendruomenę. Todėl LMA išleido monografiją ukrainiečių kalba „Slavų kronikos Senovės Rusios formavimosi išvakarėse: gyvulininkystė ar medžioklė“ (Лiтописнi слов’яни передодня утворення Давньоï Русi: тваринництво чи мисливство) ir perdavė karo niokojamai valstybei.

Siekiant padėti Ukrainos tyrėjams skleisti mokslo tyrimų rezultatus šiuo sunkiu laikotarpiu, „Lietuvos fizikos žurnalo“ (Lithuanian Journal of Physics) redakcinė kolegija pakvietė Ukrainos fizikus spausdinti jame mokslo straipsnius. Į šį kvietimą buvo atsiliepta ir pirmasis šių metų žurnalo numeris jau rengiamas spaudai. Jame bus galima rasti kelių Ukrainos fizikų mokslo darbus.

2022 m. gruodžio 6 d. LMA ėmėsi iniciatyvos Ukrainos mokslininkams paremti. Per savaitę Ukrainos nacionalinei mokslų akademijai paaukota daugiau kaip 10 tūkst. eurų. Už surinktas lėšas nupirkti ir perduoti du didelio galingumo elektros generatoriai Ukrainos mokslo institutams, kad juose dirbantys mokslininkai galėtų tęsti tyrimus. LMA prezidentas akad. Jūras Banys susisiekė su Ukrainos nacionalinės mokslų akademijos prezidentu prof. Anatolijumi Zagorodnijumi (Anatoly Zagorodny), informavo apie nupirktus elektros generatorius ir žadėjo toliau rinkti lėšas Ukrainos mokslininkams.

Lietuvos mokslų akademijos informacija