• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Aisčių pasaulis

2023 03 27

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos mokslų akademija kovo 24 d. pakvietė į akademiko Eugenijaus Jovaišos paskaitą „Aisčių pasaulis“. „Iš aisčių pasaulio atėję visi mes čia esantys“, – pradėjo paskaitą akademikas. Kokie mes buvome, kada ir kur mes plitome, ką mes palikome, kokios mūsų, aisčių, gyvenimo istorijos? Aisčių pasaulis žingsnis po žingsnio vėrė klausytojams anąjį palikimą, gyvenamąją erdvę, kasdieniškas ir nekasdieniškas istorijas.

I amžiaus antroje pusėje prasidėjusi Didžioji aisčių migracija subrandino mūsų gentis, kurių didžioji dalis turėjo esminės įtakos susidarant Lietuvos valstybei. Aisčiai / prūsai, jotvingiai sūduviai, lietuviai, skalviai, aukštaičiai, žemaičiai, kuršiai, žemgaliai, sėliai, latgaliai, – tai mums žinomas ir iš 2 000 metų glūdumų atėjęs palikimas. Skleidėsi nežinios skraistė, skirianti mus tūkstančius metų, aiškėjo jų naudotos technologijos, formos ir tobulos linijos visuma, stebinanti savo naujumu. Vėrėsi aisčių pasaulis toks artimas, toks savas, keliantis norą dar labiau didžiuotis, kad ir mes iš ten, kad iš jų galime semtis tvirtybės ir įkvėpimo.

Eugenijus Jovaiša yra sukūręs interneto svetainę https://www.aisciai.eu (kaip tęstinį periodinį leidinį). „Tinklo leidinys „Aisčiai“ yra toks pat įvairus, kaip ir mano veikla – susipynė mokslo ir mokslo sklaidos leidiniai, televizijos laidos ir video kūriniai, piešiniai istorijos tematika. Nesunku pamatyti du lygius – priešistorės tyrinėtojo ir istorijos sklaidos. Istorijos sklaidos puslapiai atsiskleidžia vartant skyrius „Knygos“, „Galerija“, „Video“. Čia rasite suskaitmenintas ir skaitmenines knygas, vadovėlius, gausiai apipavidalintą ir gyvą Lietuvos istoriją, skaitmeninius kryžiažodžius, žaidimus ir gyvus pasakojimus, kurie gali būti naudingi vaikams, jaunimui ir ne tik jaunimui“, – pristato akademikas tinklalapį. Neseniai svetainėje paskelbta garso knyga „Kapai ir žmonės“; įkelta Dauglaukio plokštinio kapinyno tyrinėjimų 127-ių kapų medžiaga (brėžiniai, planai, piešiniai, radinių nuotraukos ir kt.), sukurti septyni mokslo populiarinimo videofilmai (iš viso beveik 100 minučių): „Dauglaukis. Pirmieji aisčiai“; „Lauksvydai. Gotų aidai tautų atmintyje“; „Plinkaigalis. Aisčių karinis elitas ir gotai“; „Raudonėnai. Aisčių pirmeiviai“; „Ruponioniai. Vikingų kariai Kritusiųjų Rūmuose“; „Šaukėnai. Aisčių kariai ir jų ženklai“; „Vėluikiai. Aisčių raitelių prabanga“. 

Akademikas – darbštus ir kūrybingas mokslininkas humanitaras, archeologas. Nedvejojant galima ir reikia šnekėti apie jo neabejotinai didžiulį indėlį tyrinėjant aisčių arba kitaip tariant vakarų baltų etninę istoriją, jų materialųjį ir dvasinį pasaulį. Mokslininko išskirtiniai darbai ypač papildė Lietuvos archeologijos lobyną, atskleidė nežinomus vakarų baltų istorijos puslapius, iškėlė naują požiūrį į aisčių vaidmenį Rytų ir Vakarų Europos istorijoje: „aisčiai gyveno įvairų, daugybės Europos tautų kultūrinių ryšių turtinamą ir savąjį joms dalijamą gyvenimą“.

Paskaitos pabaigoje buvo parodytas videofilmas „Dauglaukis. Pirmieji aisčiai“ (žr. https://www.aisciai.eu/video/ ). Filmo gale akad. Eugenijus Jovaiša sako: „Norėjau sukurti kažką gyvo ir patraukiančio, kad regėtumėte tą mūsų senovės grožį ir pajaustume, – jie tokie patys, kaip ir mes: tokie patys džiaugsmai ir skausmai, tokie patys jausmai, tas pats puikaus gyvenimo troškimas ir darbas dėl jo.“

Neįmanoma nesižavėti mokslininko darbais, padedančiais patiems giliau susivokti ir suvokti kitus.

Parengė Aurika Bagdonavičienė, LMA Humanitarinių ir socialinių mokslų skyriaus vyriaus. koordinatorė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA