• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Po trejų metų pertraukos sugrįžo Leipcigo knygų mugė

2023 05 04

Balandžio 27–30 dienomis Leipcige (Vokietija) buvo juntama ypatinga atmosfera – po trejų metų pertraukos pagaliau sugrįžo knygų mugė, kurios ištakos siekia net XVI amžių. Lietuvos akademinių leidyklų asociacijos iniciatyva šalies leidėjai turėjo progą nuvykti į Leipcigą, susitikti su kolegomis, keistis idėjomis ir atrasti naujų dalykų.

Geriausio 2023 m. pasaulio knygų dizaino parodoje – ir lietuvių darbai.

Šiųmetė knygų mugė ir didžiausias Europoje skaitymo festivalis „Leipcigas skaito“ stebino lankytojų ir renginių gausa. Knygų gerbėjai, rašytojai, iliustratoriai, leidėjai, literatūros kritikai, skaitymo entuziastai, kultūros darbuotojai, vertėjai ir poligrafijos specialistai svečiavosi Leipcige, norėdami pasidžiaugti literatūros naujovėmis, dalyvauti viešose diskusijose, pokalbiuose, seminaruose, edukacinėse dirbtuvėse, susipažinti su naujomis tendencijomis, pajusti rinkos įvairovę ir pasisemti idėjų.

Mums neįprastų formų knygų stendai.

Į mugę atvyko 2 082 parodos dalyviai iš 40 šalių, lankytojams buvo siūloma per 3 tūkst. įvairaus formato renginių. Autoriai iš Albanijos, Bosnijos ir Hercegovinos, Bulgarijos, Kosovo, Kroatijos, Juodkalnijos, Šiaurės Makedonijos, Rumunijos, Serbijos, Slovėnijos ir kitų šalių pristatė daugiasluoksnę savo literatūrą. Mugės garbės viešnia Austrija kvietė į 110 įvairių literatūros ir kultūros renginių, 200 autorių ir 60 leidėjų pristatė austrų literatūrą ir kultūrą svečių šalies stende, parodose ir tiesiog miesto erdvėse. Autoriai džiaugėsi, kad pagaliau vėl gali gyvai bendrauti su savo skaitytojais. Kas negalėjo atvykti į knygų mugę, turėjo galimybę stebėti nenutrūkstamas tiesiogines televizijos transliacijas Leipcigo turgaus aikštėje ir internetu.

Edukacinė meno erdvė.

Sužavėjo dalyvių entuziazmas, perpildytos erdvės, gausybė jaunimo ir atvira mugės publika. Organizatoriams puikiai pavyko įvairiomis formomis vaikams ir jaunimui parodyti, kaip smagu yra skaityti. Net du iš penkių mugės paviljonų buvo skirti komiksų ir grafinių romanų gerbėjams. Daugelis jų atvyko pasipuošę įmantriais mylimų personažų kostiumais ir išsiskyrė spalvingais akcentais, sukurdami nuotaikingą atmosferą.

Dvi iš penkių parodos salių buvo skirtos komiksų ir grafinių romanų gerbėjams.

Leipcigo knygų mugės lankytojai mielai leidosi į atradimų kelionę. Per keturias dienas renginį aplankė 274 tūkst. knygos bičiulių.

Zina Turčinskienė, LMA Leidybos skyriaus vadovė
Autorės nuotraukos