• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

„Mokslo žinių diena“ polimerinių dirbinių gamykloje

2023 05 12

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ organizuota paskutinė šiais mokslo metais „Mokslo žinių diena“, kurioje dalyvavo Vilniaus Radvilų gimnazijos moksleiviai, gegužės 10-ąją vyko netradicinėje aplinkoje – pakavimo medžiagas iš polimerinių plėvelių gaminančioje uždarojoje akcinėje bendrovėje „Lietpak“. Prieš 23 metus dr. Prano Kiznio Čekoniškėse įkurta įmonė, gavusi valstybei svarbaus ekonominio projekto statusą, yra didžiausia tokio pobūdžio įmonė Baltijos šalyse. Šiuo metu joje dirba per šešis šimtus darbuotojų, o pagaminta produkcija eksportuojama ne tik į įvairias Europos šalis, bet ir į kitus žemynus.

Prie vartų maloniai pasitikusi įmonės personalo vadovė Viktorija Vetrenko moksleivius supažindino su bendrovės istorija ir saugumo reikalavimais ekskursijos metu. Apsivilkę specialius chalatus, su antbačiais ir kepuraitėmis, nusiplovę ir dezinfekavę rankas, vykdomojo direktoriaus pavaduotojo Dariaus Kazlausko buvome pakviesti susipažinti su technologiniu procesu. Ekskursijos vadovas vedžiojo po gamyklos cechus, pasakojo ir rodė, kaip gaminama įvairaus storio polimerinė plėvelė, skirta maisto produktams, higienos ir kitoms prekėms pakuoti. Moksleiviai sužinojo, kad yra naudojami keli skirtingi plėvelių gamybos procesai, leidžiantys išgauti norimas produkto savybes; patikimiausių Europoje tiekėjų žaliavos ir naujausios plėvelių gamybos technologijos. Maišelių gamybos ceche susipažinome su įvairiausių konstrukcijų polietileninių maišelių gamyba. „Lietpak“ užsakovams tiekia maišelius su lipniu liežuvėliu, įlenktu arba užapvalintu dugnu, perforuotus, iškirstomis „euro skylutėmis“ pakabinimui, su ZIP užtrauktuku ir kt. Kitame, dažais kvepiančiame ceche ekskursijos vadovas parodė pakuočių piešinių spalvų paletę, papasakojo, kaip paruošiami skirtingų spalvų dažai ir kaip jie paeiliui po vieną spalvą perkeliami ant plėvelės.

Įmonėje „Lietpak“ naudojami šiuolaikiniai vakarietiški įrenginiai, kokybės ir vadybos sistemos, visi gamybos procesai yra visiškai automatizuoti, o darbuotojai – parengti pačioje bendrovėje. D. Kazlauskas papasakojo apie galimybes įsidarbinti jų bendrovėje, apie darbo sąlygas ir karjeros perspektyvas, atsakė į moksleivius dominusius klausimus.

Tikimės, kad abipusiškai naudingas „Mokslininkų rūmų“ bendradarbiavimas su šia šiuolaikiška ir perspektyvia įmone tęsis ir ateityje.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė