• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Tarptautinis mokslinis seminaras „Selektyvus derliaus nuėmimas pagal mikotoksinų kiekio vertinimą javų pasėliuose“

2023 05 16

Gegužės 10 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) įvyko LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus (ŽŪMMS) Žemės ūkio ir aplinkos inžinerijos mokslų sekcijos organizuotas tarptautinis mokslinis seminaras „Selektyvus derliaus nuėmimas pagal mikotoksinų kiekio vertinimą javų pasėliuose / Potential of selective harvest based on mycotoxins content assessment in cereal crops“. Seminare gyvai ir nuotoliu dalyvavo Gento universiteto (Belgija), Salonikų Aristotelio universiteto (Graikija), Švedijos žemės ūkio universiteto (Švedija), Sevilijos universiteto (Ispanija) ir Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) Žemės ūkio akademijos (Lietuva) mokslininkai bei žemės ūkio technologijų įmonės „Agrosap“, įsikūrusios Ispanijoje ir teikiančios tiksliosios žemdirbystės paslaugas ūkininkams, atstovai. Seminarui vadovavo 2023 m. naujai išrinktas LMA užsienio narys prof. dr. Abdulas Mounemas Mouazenas (Abdul Mounem Mouazen).

 

Seminaro metu buvo diskutuojama, kokie galimi būdai nustatyti fuzarioze užkrėstas vietas žieminių kviečių ir miežių pasėlyje ir kaip pagal šiuos duomenis būtų galima sudaryti lauko užkrėstumo žemėlapius. Žinant tikslias fuzarioze paveiktas lauko vietas, galima projektuoti derliaus nuėmimo trajektorijas, kad būtų atskiriami visai neužkrėsti, labai mažai užkrėsti ir stipriai užkrėsti augalai. Pagal tai vėliau javų derlių galima suskirstyti į aukščiausios, vidutinės ir žemos kokybės.

Seminare buvo pristatyti ta pačia tema vykdomo projekto „Horizontas 2020“ (Horizon 2020) rezultatai, perskaityti pranešimai „Jutiklių naudojimas žemės ūkyje“ bei „Modeliavimas ir lauko žemėlapių sudarymas“. Tolesnės diskusijos vyko ir nauji pranešimai šia tema buvo skaitomi kitą dieną VDU Žemės ūkio akademijoje.

Parengė akad. Egidijus Šarauskis, ŽŪMMS Žemės ūkio ir aplinkos inžinerijos sekcijos pirmininkas
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA