Renginiai

Atgal

LMA renginiai

Konferencija „Vilniaus žydų intelektualinis paveldas“ / Conference 'The Intellectual Heritage of the Jews of Vilnius'

2023 10 10

Lietuvos mokslų akademijos ir Izraelio mokslų ir humanitarinių mokslų akademija 2023 m. spalio 10–11 d. kviečia į tarptautinę mokslinę konferenciją „Vilniaus žydų intelektualinis paveldas“.

2020-ieji Lietuvoje buvo paskelbti Lietuvos žydų istorijos ir Vilniaus Gaono metais, minint jo gimimo 300-metį, ir buvo planuota organizuoti Lietuvos mokslų akademijos ir Izraelio mokslų ir humanitarinių mokslų akademijos konferenciją Vilniuje. Deja, dėl pandemijos šio tikslo nepavyko realizuoti. Pasibaigus pandemijai, nutarta įgyvendinti bendrą konferencijos idėją. Prisidedant prie Vilniaus miesto 700 metų jubiliejaus minėjimo ir atsižvelgiant į žydų tautos ir kultūros įtaką Vilniaus istorijai, nuspręsta išplėsti konferencijos tikslą ir jos metu išnagrinėti be galo turiningą Vilniaus žydų intelektualinį paveldą pradedant 18 a. ir jo įtaką tiek Vilniui, tiek ir pasauliui. Šiam tikslui pasiekti bus nagrinėjama Vilniaus žydų intelektualinio paveldo problematika 18–19 a. (pirmoji konferencijos diena), Vilniaus žydų intelektualinio modernėjimo procesas bei Vilniaus žydų sklaida pasaulyje (antroji konferencijos diena).

Dėl Lietuvos mokslo tarybos paramos į konferenciją galėjome pakviesti tokius pasaulinio garso žydų istorijos ir kultūros ekspertus, kaip prof. Israel Bartal, prof. David E. Fishman, prof. David G. Roskies, prof. Benjamin Brown, prof. Alex Lubotzky, prof. Marcin Wodziński, dr. Jon Seligman, prof. Avner Holtzman, prof. Tsvia Walden ir prof. Mordechai (Motti) Zalkin. Konferencijoje pranešimus skaitys ir žymūs Lietuvos mokslininkai: prof. Giedrė Jankevičiūtė, prof. Mindaugas Kvietkauskas, dr. Lara Lempertienė, prof. Jurgita Verbickienė, doktorantė Saulė Valiūnaitė.

Labai svarbus konferencijos tikslas – skatinti Lietuvos mokslų akademijos bei Izraelio mokslų ir humanitarinių mokslų akademijos mokslinį bendradarbiavimą. Tai yra pirmasis dviejų akademijų organizuojamas bendras mokslo renginys.

Registracija

PROGRAMA, PRANEŠĖJŲ BIOGRAMOS, PRANEŠIMŲ TEZĖS