• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Kazachstano Respublikos nacionalinės mokslų akademijos delegacijos vizitas

2023 09 22

Kazachstano Respublikos nacionalinės mokslų akademijos (KNMA) prie Kazachstano Respublikos Prezidento prezidentė prof. Kunsulu Zakarja (Kunsulu Zakarya) ir viceprezidentė dr. Lijazat Jeralijeva (Lyazzat Yeraliyeva) rugsėjo 18–20 d. lankėsi Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) bei kitose LR mokslo ir studijų institucijose. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys ir LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius viešnioms iš Kazachstano pristatė LMA ir jos veiklą.

LMA visuotinio susirinkimo metu KNMA prezidentė K. Zakarja pristatė akademiją ir jos veiklą, papasakojo apie Kazachstano mokslo laimėjimus ir prioritetus. Šalyje veikia 414 mokslo ir eksperimentinės plėtros institucijų. Net 52 proc. šalies mokslininkų yra moterys. Siekiama stiprinti mokslo intelektinį potencialą. 2022 m. duomenimis, Kazachstane dirba 22 456 mokslo darbuotojai, 18 014 tyrėjų ir 46 proc. sudaro jauni mokslininkai iki 40 metų. Kazachstano mokslininkai per pastaruosius penkerius metus pasiekė neblogų rezultatų: sukurtos penkios vakcinos nuo COVID-19; sukurta skaičiavimų sistema (Q-Symphony High-Performance Bioinformative Computing), naudojama analizuoti genominius, transkriptomo, egzomo ir kitus biomedicininius duomenis. Šalyje ėmė veikti „Tokamak“ branduolių sintezės reaktorius. Sukurtos greitai įkraunamos superbaterijos ir t. t. Ekspertų grupėse darbuojasi daugiau kaip 1 000 jaunųjų mokslininkų. KNMA prezidentė pabrėžė, kad Kazachstano Respublikos nacionalinė mokslų akademija pasirengusi aktyviai bendradarbiauti su Lietuvos mokslų akademija.

Po pristatymo buvo iškilmingai pasirašytas Lietuvos mokslų akademijos ir Kazachstano nacionalinės mokslų akademijos prie Kazachstano Respublikos Prezidento bendradarbiavimo memorandumas. Dokumentas numato, kad akademijos rems ir plėtos bendradarbiavimą šiose savo valstybių mokslo srityse: žemės, kosmoso ir komunikacijų mokslai; agrobiologijos išteklių ir ekologijos mokslai; gyvybės ir sveikatos mokslai; švietimo ir pilietinės visuomenės mokslai. Bendradarbiavimas gali būti vykdomas per bendrus mokslinius projektus; mokslininkų, (doktorantų) tyrėjų iš atitinkamų abiejų akademijų institutų mainus; per bendrą veiklą, kuria siekiama didinti visuomenės informuotumą apie mokslo vaidmenį.

KNMA prie Kazachstano Respublikos Prezidento prezidentę prof. K. Zakarją ir viceprezidentę dr. L. Jeralijevą priėmė Vilniaus universiteto (VU) partnerystės prorektorius dr. Artūras Vasiliauskas. Kazachstano atstovės svečiavosi VU Gyvybės mokslų centre ir Fizinių ir technologijos mokslų centre, kur joms buvo išsamiai pristatyta šių institucijų veikla bei pasiekimai. Prof. K. Zakarja ir dr. L. Jeralijeva išsakė norą pradėti jų šalies mokslininkų bendradarbiavimą su aplankytų Lietuvos mokslų centrų mokslininkais. Viešnioms buvo parengta kultūrinė programa.

Trečiąją vizito dieną KNMA prezidentė ir viceprezidentė buvo nuvykusios į Gyvybės mokslų forumą „Life Sciences Baltics“ bei aplankė Lietuvos sveikatos mokslų universitetą.

Parengė vyriausioji specialistė tarptautiniams ryšiams Violeta Skirgailienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos