• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvoje statomas didžiausias Europoje biotechnologijų miestas

2023 11 16

Prasideda didžiausio Europoje biotechnologijų miesto „Bio City“, į kurį investuoja įmonių grupė „Northway“, statybos. Vilniaus pakraštyje, šalia Molėtų plento esančioje teritorijoje, per artimiausią dešimtmetį iškils šeši skirtingi kompleksai, iš jų – net keturios gamyklos.

Lapkričio 16 d. miesto „Bio City“ statybų pradžios renginyje dalyvavo Lietuvos mokslų akademijos tikrasis narys,  „Northway“ grupės vadovas ir „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas Vladas Algirdas Bumelis, Jo Ekscelencija LR Prezidentas Gitanas Nausėda, LR Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen, ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė, Vilniaus miesto meras Valdas Benkunskas, LMA prezidentas Jūras Banys, Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas Limas Kupčinskas, kiti verslo, inovacijų, biotechnologijų, mokslo institucijų atstovai.


Pirmoje eilėje iš kairės: Vilniaus miesto meras V. Benkunskas, LMA prezidentas  J. Banys, LR Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen, Jo Ekscelencija LR Prezidentas G. Nausėda, „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas akad. V. A. Bumelis, LR ekonomikos ir inovacijų ministrė A. Armonaitė

LMA prezidentas J. Banys, sveikindamas su naujojo biotechnologijų miesto pradžia, pabrėžė mokslo ir verslo sinergiją. Akademiko V. A.  Bumelio veikla ir darbai yra pavyzdys, kokių reikšmingų rezultatų galima pasiekti, kai vienas asmuo yra ir sėkmingas mokslininkas, ir talentingas verslininkas. Tokių žmonių idėjos, darbai, kaip ir pradedantis kilti naujasis biotechnologijų miestas, veda mūsų valstybę į priekį, užtikrina jos konkurencingumą pasaulyje.

Planuojamos investicijos siekia net 7 mlrd. eurų. Iš viso bus sukurta per 2 000 naujų darbo vietų. „Bio City“ sujungs kertines biotechnologijų tiriamąsias ir gamybos sritis. Čia veiks net šeši skirtingi kompleksai – nuo Genų terapijos, Mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros bei virusologijos centrų iki Kamieninių ląstelių tyrimų ir 3D biospausdinimo laboratorijų. Galima pasidžiaugti, kad pirmojo centro – Genų terapijos – statybos jau yra prasidėjusios.


Iš kairės: „Northway Biotech“ valdybos pirmininkas akad. V. A. Bumelis ir LMA prezidentas akad. J. Banys

„Northway Biotech“ valdybos pirmininkas akad. V. A. Bumelis teigė, kad investicijos į gyvybės mokslus yra naudingos Lietuvai. Jis taip pat pridėjo, kad komplekso dydis sieks apie 8 tūkst. kvadratinių metrų.

J. E. Prezidentas G. Nausėda sakė, kad šių statybų pradžia – parodymas, jog Lietuvos tapimas technologiškai pažangia šalimi yra ne vien tik idėja, paminima strateginiuose dokumentuose ar projektuose, bet realybė.


Biotechnologijų miesto „Bio City“ statybos

Pasak ekonomikos ir inovacijų ministrės A. Armonaitės, tai bus vienas didžiausių tokio tipo kompleksų Europoje, ir tai yra milžiniškas pasiekimas Lietuvos verslui. LR Seimo pirmininkė V. Čmilytė-Nielsen paminėjo, kad šis centras užtikrins, jog Lietuva sugebės išlaikyti aukštą poziciją biotechnologijų sektoriuje ir toliau plėsti jo veiklą. „Šiandien Lietuva biotechnologijų atžvilgiu yra viena pajėgiausių šalių. Tačiau konkurencija nuolatos auga, todėl yra būtinos kuo tikslingesnės ir efektyvesnės inovacijos į modernią infrastruktūrą, mokslinę veiklą, į būsimus specialistus“, – teigė V. Čmilytė-Nielsen. Tuo tarpu Vilniaus meras Valdas Benkunskas pabrėžė, kad šis kompleksas kurs Vilniaus, kaip aukštų technologijų miesto įvaizdį, kuris galimai leis atgal pritraukti iš Lietuvos emigravusius aukštųjų technologijų specialistus.


Parengta pagal delfi.lt, madeinvilnius.lt informaciją
ELTA / Žygimanto Gedvilos nuotraukos