• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Viešnagė Punske: pristatyta lietuvių genetinė kilmė

2023 11 29

Spalio pradžioje Punsko valsčiuje vyko Lietuvos mokslų akademijos (LMA) diena, o jau lapkričio 24 d. nedidelė delegacija, vadovaujama akademiko Vaidučio Kučinsko, vėl vyko į Punską supažindinti susirinkusiuosius su lietuvių genetine kilme ir nuvežti dovanų artėjančių švenčių proga. Akademija pradžiugino mažuosius skaitytojus ir artėjančių šv. Kalėdų proga padovanojo Kakės Makės knygelių rinkinį. Šios gražios akcijos metu LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus vyriausioji koordinatorė dr. Jadvyga Olechnovičienė perskaitė LMA prezidento Jūro Banio sveikinimą Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos bendruomenei: „Lietuvos mokslų akademija nuoširdžiai džiaugiasi Jūsų mokyklos bendruomenės pasiekimais, ypatingu dėmesiu lietuvių kalbai, tautinio ir kultūrinio tapatumo puoselėjimu ir kviečia tęsti šį prasmingą darbą ugdant atsakingas, kūrybiškai mąstančias asmenybes bei dovanoja Linos Žutautienės knygų apie Kakę Makę rinkinį.“

 

Iš kairės: akad. Vaidutis Kučinskas, Punsko Dariaus ir Girėno pagrindinės mokyklos direktoriusJonas Vydra, dr. Jadvyga Olechnovičienė.

Punsko Kovo 11-osios lietuvių licėjuje moksleiviams, mokytojams ir bendruomenės nariams buvo pristatyta lietuvių genetinė kilmė. Paskaitą pradėjo akademikas prof. habil. dr. Vaidutis Kučinskas. Jis moksleivius supažindino su genetikos mokslo šaka ir jos tyrimų svarba.

Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto mokslininkė doc. dr. Alina Urnikytė skaitė paskaitą „Lietuvių genomo šaknų beieškant“, per kurią moksleiviai sužinojo ne tik apie DNR struktūrą, jos įvairovės panaudojimo galimybes, aiškinantis populiacijos kilmę, bet ir apie seniausių baltų genčių, jotvingių (sūduvių), genetines ypatybes Lietuvos populiacijos kontekste.

 

Šis trumpas ekskursas apie genetinius mokslinius tyrimus Lietuvoje praplėtė moksleivių ir bendruomenės narių supratimą apie lietuvių kilmę bei leido geriau pažinti save ir savo tautą.

Parengė doc. dr. Alina Urnikytė, LMA vyriaus. referentė Lyda Milošienė
Autorių nuotraukos