Naujienos

Tarptautinė kepenų vėžio konferencija Kaune

2024 03 22

Kovo 14 d. Kaune vyko tarptautinė daugiadisciplinė konferencija „Kepenų vėžys / Liver Cancer Summit 2024“. Ją organizavo Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Biologijos, medicinos ir geomokslų (BMGM) skyrius kartu su Europos gastroenterologijos, endoskopijos ir mitybos draugija (EAGEN), Europos virškinimo trakto onkologijos draugija (ESDO) ir Lietuvos sveikatos mokslų universitetu (LSMU). Konferencijoje gydytojai gastroenterologai, chirurgai ir onkologai dalijosi naujausiomis kepenų vėžio gydymo rekomendacijomis ir su juo susijusiais mokslo laimėjimais.

 

Prof. Dr. Arneʼis Kandulskis skaito pranešimą apie cholangioskopijos atlikimo ir vertinimo subtilybes.

Tarptautinę konferenciją atidarė BMGM skyriaus pirmininkas akad. prof. Limas Kupčinskas. Jis įvadiniame pranešime pristatė Lietuvoje sėkmingai vykdomos nacionalinės virusinio hepatito C patikros ir eliminacijos programos rezultatus. Hepatitas C – viena iš pirminio kepenų vėžio priežasčių. Per 21 programos mėnesį patikrinta daugiau kaip 1,1 mln. gyventojų, nustatyta daugiau kaip 8 000 naujų šios ligos atvejų, iš kurių 4 800 – jau išgydyta. Tikėtina, kad per artimiausią dešimtmetį dėl šios programos kepenų vėžio atvejų sumažės. Su kepenų vėžio molekuliniais tyrimais supažindino ESDO prezidentas prof. Ericas Van Cutsemas (Belgija), pranešimus skaitė prof. Alexanderis Linkas (Vokietija), prof. Arneʼis Kandulskis (Vokietija) bei prof. Jesusas M. Banalesas (Ispanija). Gydytojai chirurgai, onkologai chemoterapeutai ir gastroenterologai – docentai Tomas Vanagas, Povilas Ignatavičius, Audrius Ivanauskas, prof. Gediminas Kiudelis, dr. Rita Kupčinskaitė-Noreikienė – pristatė inovatyvias chirurginio, transplantacinio, radiologinio ir medikamentinio gydymo galimybes, sergant cholangiokarcinoma ir hepatoceliuline karcinoma. Gyd. Edita Kreivėnaitė perskaitė pranešimą apie retų kepenų ligas, galinčias progresuoti į kepenų vėžį, prof. J. Kupčinskas kalbėjo apie suriebėjusių kepenų ligos tarptautinės nomenklatūros pokyčius.

Prof. Alexanderis Linkas (Vokietija) veda praktinį kontrastinio ultragarso seminarą.

Konferenciją papildė LSMU ligoninės Kauno klinikų Gastroenterologijos klinikoje ir Virškinimo sistemos tyrimų institute prieš konferenciją vykę praktiniai seminarai. Seminarą „Pilvo organų kontrastinio ultragarso tyrimo metodologija“ vedė EAGEN ekspertas prof. A. Linkas (Vokietija), seminarą „Endoskopinė cholangioskopija“ (endoskopinė procedūra, leidžianti tiesiogiai vizualizuoti tulžies latakus) – prof. A. Kandulskis (Vokietija). Užsienio ekspertai pasidalijo savo praktiniu patyrimu, atliekant šias procedūras sudėtingomis virškinimo ligomis sergantiems ligoniams. Virškinimo sistemos tyrimų institute mokslinį seminarą vedęs prof. J. M. Banalesas (Ispanija) aptarė kepenų vėžio molekulinių žymenų tyrimų galimybes.

Tarptautinė konferencija yra puiki pradžia tolesniam daugiadiscipliniam ir tarptautiniam bendradarbiavimui, siekiant užtikrinti geriausią pacientų, sergančių pirminiu kepenų vėžiu, priežiūrą.

Gyd. Edita Kreivėnaitė
Dr. Jadvyga Olechnovičienė
Editos Kiudelienės nuotraukos