• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos scenos karalienė Mokslų akademijos scenoje

2024 04 03

Kovo 28 d. Lietuvos mokslų akademijoje (LMA) vyko jau aštuntasis renginys iš ciklo „Įžymių žmonių portretai“, organizuotas LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“. Didžiojon konferencijų salėn susitikti su operos primadona, Lietuvos nacionalinio operos ir baleto teatro soliste, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) profesore Irena Milkevičiūte rinkosi jos talento gerbėjai. Renginį vedė žurnalistė, LRT muzikinių laidų vedėja Gerūta Griniūtė ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) prof. Vladimiras Prudnikovas.

Pristatant I. Milkevičiūtę kaip solistę dažniausiai naudojamas epitetas – scenos karalienė, pradėdama renginį pažymėjo žurnalistė G. Griniūtė. Ji pacitavo šviesaus atminimo muzikologės Zitos Kelmickaitės išsakytą mintį, kad Irena Milkevičiūtė yra „neeilinio talento ir karališko kuklumo scenos primadona“. Pati solistė pasakodama apie savo kelio į didžiąją sceną pradžią prisiminė, kad augdama muzikalioje šeimoje dainuoti ir net kurti melodijas pradėjusi dar vaikystėje, dainuodavusi laukuose ganydama karvytę; vėliau, baigusi 7 klases, mokytis muzikos atvykusi į Vilnių ir dabartinėje Juozo Tallat-Kelpšos konservatorijoje įstojusi į kanklių klasę. Į muzikos pasaulį ją vedė Pranas Stepulis, Jonas Švedas, Zenonas Paulauskas. Laimėjimai įvairiuose sąjunginiuose ir užsienyje vykusiuose konkursuose atvėrė kelius į Vakarus, į didžiąsias pasaulio scenas. Metus I. Milkevičiūtė stažavosi garsiajame „La Scala“ operos teatre Milane, dainavo „Piccolo Scala“ teatro surengtuose koncertuose Milane, Romoje, Parmoje, vėliau – Niujorko „Metropolitan“ operoje, dirbo Maskvos didžiajame, Sankt Peterburgo Marijos ir kituose žymiuose pasaulio operos teatruose. Vis dėlto daugiausia vaidmenų sudainuota Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre (LNOBT). Tai ir Violeta, Aida, Leonora, Dezdemona, Abigailė, ledi Makbet, Amelija, Elžbieta Džiuzepės Verdžio operose, ir Čio Čio San, Mimi, Turandot – Džiakomo Pučinio, Elizabetė, Senta – Richardo Vagnerio operose, Norma – Vinčenco Belinio „Normoje“, Mikaela – Žoržo Bizė operoje „Karmen“ ir daugybė kitų. Solistė pasakojo apie įsimintiniausius savo vaidmenis, scenos partnerius, apie tai, kaip seka ir vertina dukros Asmik Grigorian kūrybinę karjerą. Klausytojai galėjo susidaryti vaizdą, kaip atrodo mamos-muzikos pedagogės-dainininkės kasdienybė, kiek daug šiame darbe reikia drausmės, valios, atkaklumo ir pasiaukojimo.

 

Iš kairės: Gerūta Griniūtė, Irena Milkevičiūtė ir Vladimiras Prudnikovas

Nors ir suvokdama savo pasiekimų svorį bei vertę, I. Milkevičiūtė niekada jais nesipuikavo, išliko nepaprastai kukli, nuoširdi ir empatiška. Jos įsitikinimu, žmogaus tapsmą dainininku nulemia ir talentas, ir darbas, ir sėkmė. Kaip muzikos pedagogė, ji nuolat dalijasi savo žiniomis, rūpesčiu, dėmesiu su studentais, nuoširdžiai džiaugiasi jau baigusių, šiandien sėkmingai dainuojančių pasaulinio garso scenose, pasiekimais, ir pati yra studentų labai mylima ir gerbiama. Būdama įvairių muzikinių konkursų vertinimo komisijos narė, solistė pripažįsta konkursų reikalingumą ir svarbą juose dalyvaujantiems atlikėjams. Jau pats ruošimasis konkursui, pasak jos, skatina jauną žmogų įdėti daugiau nei įprastai pastangų lavinant savo balsą, šlifuojant atlikimo techniką, taigi, ir tobulėjant kaip dainininkui, o sėkmės atveju – suteikia tikėjimo ir pasitikėjimo savimi, galimybę mokytis pas garsiausius tos srities specialistus ir atveria duris į didžiąsias scenas. Šiam požiūriui pritarė ir vakaro vedėjas operos solistas prof. V. Prudnikovas. Kalbėdamas apie primadoną I. Milkevičiūtę, jis pabrėžė nepaprastą kolegės talentą, nuostabų balsą ir begalinį darbštumą. V. Prudnikovas jautriai ir su humoru prisiminė tuos laikus, kai kartu su I. Milkevičiūte ir jos scenos bei gyvenimo partneriu tenoru Gehamu Grigorianu kūrė įsimintinus vaidmenis scenoje.

 

Iš kairės: Nojus Gutauskas, Nojus Žalys, Raminta Gocentienė, Aija Jermoloviča, Skirmantė Vaičiūtė ir Irena Milkevičiūtė

Renginį prasmingai papildė ir papuošė profesorės I. Milkevičiūtės mokinių atliekami muzikiniai kūriniai.  Koncertinėje programoje dainavo Mindaugas Miškinis, Skirmantė Vaičiūtė, Nojus Gutauskas, Aija Jermoloviča ir I. Milkevičiūtės anūkas Nojus Žalys. Jiems akompanavo pianistė Raminta Gocentienė. Vakarą vainikavo daugybė sveikinimų, šypsenų, gėlių ir, žinoma,  nuoširdūs klausytojų aplodismentai.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA