• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų atstovų susitikimas Kopenhagoje

2024 04 08

Keturi Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos (LMAJA) nariai – pirmininkė Ieva Plikusienė, vicepirmininkė Rūta Ubarevičienė, jaun. akad. Mantas Povilaitis ir Juozas Grigas – balandžio 2–3 dienomis dalyvavo Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų susitikime Kopenhagoje. Renginyje, kuriame buvo aptartos aktualios mokslo temos, dalyvavo atstovai iš visų trijų Baltijos šalių ir keturių Šiaurės šalių (Danijos, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos) jaunųjų akademijų.

 

Susitikime ne tik skaityti pranešimai ir diskutuota įvairiais klausimais, jame vyko ir sesija, skirta jaunųjų akademijų veiklos pristatymams. LMAJA atstovai pasidalijo savo patirtimi (pranešimą pristatė pirmininkė I. Plikusienė) ir sužinojo apie kitų akademijų vykdomus projektus bei iniciatyvas. Ši sesija leido LMAJA nariams užmegzti ryšius su kolegomis iš kitų šalių ir pasisemti naujų idėjų savo veiklai.

Plenarinėje susitikimo programoje prof. Katrina Ričardson (Katherine Richardson) iš Kopenhagos universiteto perskaitė pranešimą „Planetos ribos“ (angl. Planetary boundaries) apie savo ir tarptautinės mokslininkų grupės sukurtą metodiką, leidžiančią įvertinti riziką, kad žmogaus veikla sukels netinkamas sąlygas Žemėje. Vyko darbinės sesijos, skirtos aptarti įvairius su prof. K. Ričardson pristatyta metodika susijusius aspektus, pavyzdžiui, mokslininkų galimybes efektyviai viešinti svarbių tyrimų rezultatus. LMAJA atstovai dalyvavo skirtingose darbo grupėse, kuriose diskutavo su kolegomis iš kitų šalių jaunųjų akademijų.

Danijos karališkosios mokslų ir literatūros akademijos viceprezidentas prof. dr. Andrėjas Rėpstorfas (Andreas Roepstorff) skaitydamas pranešimą pabrėžė tarptautinio mokslininkų bendradarbiavimo svarbą ir pasidalijo savo darbo Lietuvoje ir Estijoje patirtimi bei Danijos karališkosios mokslų ir literatūros akademijos vardu pasveikino susitikimo dalyvius.

Paskutinėje susitikimo veikloje LMAJA nariai diskutavo su kolegomis iš kitų šalių jaunųjų akademijų ir parengė pasiūlymus kitų metų renginiui, kuris vyks gegužę Taline, Estijoje.

Dalyvavimas šiame susitikime leido sustiprinti ryšius tarp Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų, paskatino tolesnį bendradarbiavimą ir suteikė LMAJA nariams vertingos patirties bei žinių. 

Parengė LMAJA narys dr. Mantas Povilaitis