• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos mokslų akademijoje svečiavosi operos solistė profesorė Asta Krikščiūnaitė

2024 04 09

Balandžio 4 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ surengė jau devintąjį ciklo „Įžymių žmonių portretai“ vakarą-koncertą plačiajai visuomenei, skirtą supažindinti su ryškia Lietuvos asmenybe – operos soliste (sopranu), taip pat kamerine dainininke, koncertuojančia su simfoniniais orkestrais, rengiančia solinius koncertus, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureate, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) dainavimo katedros vedėja profesore Asta Krikščiūnaite. Ji atvyko su būriu savo auklėtinių bei koncertmeisterėmis Svaja Skučiene bei Elina Maslakova. Renginį kartu su šių eilučių autore vedė žinomas operos solistas, Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas, LMTA profesorius Vladimiras Prudnikovas.

 

Vakaro pradžioje A. Krikščiūnaitė, su studente Gabija Utaraite padainavusi Vinčenso Belinio duetą „Taikos angelas“, papasakojo, kad iš pradžių ji norėjusi būti muzikos mokytoja, tik vėliau įstojusi į tuometę Lietuvos muzikos ir teatro akademiją studijuoti dainavimo pas prof. Aldoną Vilčinskaitę-Kisielienę. Ją sėkmingai baigusi, karjerą pradėjo Klaipėdos muzikiniame teatre (1987). Čia sukūrusi Ritos vaidmenį Gaetano Donicečio operoje „Rita“ ir Monikos vaidmenį Džano Karlo Menočio operoje „Mediumas“, už kurį 1989 m. jai skirta Lietuvos teatro sąjungos premija. Tais pačiais metais ji tapusi jaunųjų atlikėjų konkurso Moldovoje I premijos laureate, o 1992 m. – tarptautinio Lučiano Pavaročio konkurso Filadelfijoje (JAV) diplomante.

1991–1994 m. solistė stažavosi Niujorke (JAV) pas žymius muzikos pasaulio atstovus, 2004 m. ji apdovanota Baltosios žvaigždės ordinu už nuopelnus Estijos kultūrai, nes dažnai buvo kviečiama dainuoti Estijos nacionalinėje operoje, kur sukūrė Andželikos vaidmenį Dž. Pučinio operoje „Sesuo Andželika“, Elizabetės Dž. Verdžio operoje „Don Karlas“ bei Elvyros Dž. Verdžio operoje „Ernani“. V. Prudnikovas pažymėjo, kad solistė yra sukūrusi įsimintinų vaidmenų ir Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre, kuriame teko kartu dainuoti. A. Krikščiūnaitė pasidžiaugė, kad V. Prudnikovas buvęs puikus partneris ir patarėjas scenos karjerą pradedančiai dainininkei. A. Krikščiūnaitė sukūrė įsimintinų vaidmenų Lietuvos muzikiniuose teatruose: Džuljeta Žako Ofenbacho operoje „Hofmano istorijos“, Margarita Šarlio Guno operoje „Faustas“, Kristina Giedriaus Kuprevičiaus operoje „Prūsai“. Jos repertuare svarbūs tiek operos, tiek oratorijos, kantatos ar dainos žanras.

 

Ji dainuoja įvairių stambios formos kūrinių solo partijas. Žiūrovai galėjo pasiklausyti nuostabaus viešnios balso dainuojant solo arba atliekant duetus su savo studentėmis: puikiai skambėjo Klaudijaus Monteverdžio duetas „Aš vis dar tavim žaviuosi“ iš operos „Pompėjos karūnavimas“, kurią ji atliko su Lėja Daniele, ar solo partija Dž. Verdžio „Vienišame kambaryje“. Renginio vedėjai atkreipė dėmesį, kad Lietuvos kompozitoriai yra sukūrę specialiai A. Krikščiūnaitei skirtų partijų: tai Marija Audronės Žigaitytės operoje-misterijoje „Praregėjimas“, Valerija Algirdo Martinaičio operoje „Pasaulio dangoraižis“ ir kiti. Pastaruoju metu A. Krikščiūnaitė aktyviai koncertuoja tiek Lietuvos žymiausiose salėse, tiek užsienyje – Lenkijoje, Airijoje, Latvijoje, Estijoje, Suomijoje, Izraelyje, Vokietijoje, Olandijoje, Danijoje ir kitur. Atlikta per 200 koncertų įvairiose šalies koncertų salėse, Vilniaus ir Kauno filharmonijose, daugybėje Lietuvos bažnyčių. Solistė yra mielai kviečiama į įvairius festivalius: kasmet dalyvauja Pažaislio festivaliuose, Tomo Mano festivalyje Nidoje, Palangos Gintaro muziejuje ir kituose. Dainininkė yra puiki pedagogė.

 

Nuo 2005 m. ji yra profesorė LMTA vokalo katedros vedėja ir Senato narė. Jos dainavimo klasės studentai tapo tarptautinių jaunųjų vokalistų konkursų laureatais. A. Krikščiūnaitė kviečiama vesti meistriškumo pamokas ir Lietuvoje, ir užsienyje. Taip pat ji dalyvauja įvairių konkursų vertinimo komisijos darbe. Paprašyta papasakoti apie tai plačiau, pedagogė pasidžiaugė, kad Lietuva gali didžiuotis savo dainavimo mokykla, kad čia dirba tokie puikūs pedagogai kaip Irena Milkevičiūtė, Vladimiras Prudnikovas, Aušra Stasiūnaitė ir kiti. Ji pakvietė studentus neišvažiuoti svetur, studijuoti čia, gimtinėje, nes Lietuvos vokalo pedagogai parengia aukščiausios klasės dainininkus. Na, o publika tuo galėjo įsitikinti besiklausydama vakaro viešnios ir jos studentų atliekamų kūrinių. Programoje skambėjo puikios arijos iš Dž. Verdžio, K. Monteverdžio, A. Dvoržako, G. Donicečio, V. A. Mocarto, Konstancijos Brundzaitės kūrinių. Renginį Stefano Donaudžio kūriniu „O, mano gerasis ir mylimasis“ užbaigė nuostabaus balso savininkė A. Krikščiūnaitė. Dėkingi žiūrovai gausiais plojimais ir gėlėmis apdovanojo visus vakaro svečius.

 

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA