• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Tarptautinis seminaras apie lazerinių dalelių greitintuvus, jų taikymą ir galimybes

2024 04 10

Balandžio 5 d. Fizinių ir technologijos mokslų centre (FTMC) Vilniuje vyko jau tradiciniu tampantis tarptautinis seminaras „Lazeriniai dalelių greitintuvai, jų taikymai ir galimybės atlikti eksperimentus ELI mokslinių tyrimų infrastruktūroje“, kurį organizavo Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyrius kartu su FTMC ir Vilniaus universitetu. Seminare dalyvavo per 70 klausytojų, iš jų ir prisijungusieji per „MS Teams“ iš kitų Lietuvos ir užsienio miestų.

Ekstremalios šviesos infrastruktūros (ELI) Europos tyrimų infrastruktūros konsorciumo (ERIC) mokslo direktorius Endriu Harisonas (Andrew Harrison) pristatė ELI ERIC mokslinių tyrimų infrastruktūros naujienas.

Pranešimą skaito  Karolis Osvei (Karoly Osvay) iš Segedo universiteto (Vengrija).

Kasmet vis daugiau sudėtingos lazerinės mokslinės įrangos yra prieinama mokslininkams, norintiems atlikti eksperimentus ELI. Dabar yra atviras jau ketvirtasis kvietimas atlikti eksperimentus ELI laboratorijose, naudojant pažangiausią lazerinę įrangą. Viktoras Malka (Victor Malka) iš Veicmano mokslo instituto (Izraelis) yra vienas lazerinių plazminės bangos greitintuvų mokslo korifėjų, intensyviai kuriantis lazerinius greitintuvus vėžiui gydyti. Jis neseniai tapo ELI NP (Nuclear Physics) Rumunijoje mokslo direktoriumi. Taigi, V. Malka pristatė ELI NP infrastruktūrą ir galimybes ten vykdyti eksperimentus su labai didelio – iki 10 petavatų – intensyvumo lazeriais. Vėliau seminaro dalyvius supažindino su lazerinių plazminės bangos greitintuvų veikimo principais ir jo grupės naujausiais pasiekimais, kuriant labai didelės energijos elektronų pluoštus radioterapijai (VHEE RT).

Leonidas A. Gicis (Leonida A. Gizzi) iš Optikos instituto / CNR (Piza, Italija) pristatė Europoje parengtus didelio intensyvumo lazerių vystymo kelrodžius, „EuPraxia“ projektą, skirtą didelės galios lazeriniams dalelių greitintuvams kurti. L. A. Gicis daugiausia aptarė techninius reikalavimus didelio intensyvumo lazeriams, o tai labai aktualu Lietuvos mokslininkams ir lazerių įmonėms. Karolis Osvei (Karoly Osvay) iš Segedo universiteto (Vengrija) yra gerai žinomas Lietuvoje. Jis vadovavo ELI-ALPS steigimui ir nemažai prisidėjo, kad lietuviški SYLOS tipo lazeriai būtų ten įdiegti. Seminare K. Osvei pristatė naujausius tyrimų rezultatus lazeriais greitinant protonus labai ploname skysčio taikinyje bei generuojant ultratrumpos trukmės neutronų impulsus radiobiologijos tyrimams. Pavelas Blaha (Pavel Blaha) iš mokslo centro „ELI Beamlines“ (Čekija) kalbėjo apie naujausius radiobiologijos tyrimus, naudojant didelio intensyvumo lazerius protonams greitinti, kombinuojant su pagavimo reakcijomis boro branduoliais labai didelės dozės greičio (FLASH) radioterapijai. 2023 m. pasiekimai Lorenco Livermoro nacionalinėje laboratorijoje (JAV) išgaunant energiją iš lazeriu inicijuotų branduolių susiliejimo (laser fusion) reakcijų sulaukė dėmesio ir pritraukė investicijas į atžalines įmones. ELI nelieka nuošalyje. Florianas Kondaminas (Florian Condamine) iš „ELI Beamlines“ (Čekija) apžvelgė naujausius laimėjimus ir tendencijas ieškant komercinių sprendimų, taip pat aptarė, kaip ELI gali prisidėti savo įranga ir tyrimais, sprendžiant mokslines ir technologines problemas.

Vėliau ELI ERIC mokslo direktorius E. Harisonas papasakojo apie ketvirtąjį kvietimą ELI ERIC vartotojams ir kaip pateikti paraišką. Paraiškų laukiama iki balandžio 29 d. Penktasis kvietimas bus paskelbtas rugsėjį.

Konferencijos dalyviai, centre akad. Gediminas Račiukaitis.

FTMC mokslininkas Vidmantas Tomkus pasidalijo praktine patirtimi, kaip parengti paraišką ELI ERIC vartotojų kvietimui, pasirengti eksperimentams ir ko galima tikėtis ten nuvykus. Mahdi Abedivaraki (FTMC) papasakojo apie šio mokslo centro veiklas, skaitiškai modeliuojant lazerinius plazminės bangos greitinimo procesus, optimizuojant lazerio spindulio laikinius ir erdvinius parametrus su dujinio plazmos taikinio parametrais. Mantas Grigalavičius (VU Lazerinių tyrimų centras (LTC) aptarė jo grupės vykdomus protonų ir neutronų taikymo radiobiologijos tyrimams rezultatus ir reikalavimus ELI infrastruktūrai tokiems tyrimams tęsti. Mikas Vengris (VU LTC) kalbėjo apie impulsinės rentgeno spinduliuotės generavimą, naudojant pramonei skirtus komercinius femtosekundinius lazerius ir šios spinduliuotės pritaikymus paslėptiems objektams vaizdinti. Galiausiai, Valdas Maslinskas iš įmonės „Light Conversion“ ir Justas Varpučianskis iš bendrovės „Ekspla“ papasakojo apie įmonių kuriamus labai didelio intensyvumo lazerius.

Konferencijos dalyviai.

Seminaro pabaigoje vyko diskusija, kaip Lietuvos mokslininkai galėtų aktyviau išnaudoti ELI ERIC turimą mokslinę infrastruktūrą ne tik savo tyrimams, bet ir studentų rengimui. Taip pat, atsižvelgiant į didelį susidomėjimą seminaru ir mokslinių interesų pasidalijimą, kitais metais planuojama išplėsti seminaro programą ir pakviesti daugiau žymių užsienio mokslininkų bei organizuoti platesnes diskusijas sekcijose.

Akademikas Gediminas Račiukaitis
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA