• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Reikalingas naujas Europos dirbtinio intelekto (DI) mokslo institutas – akademijos pataria Europos Komisijai

2024 04 15

Dalijamės savo partnerių SAPEA (Europos akademijų tinklų konsorciumas) informacija apie parengtą naujausią ataskaitą ir rekomendacijas Europos Komisijai dėl dirbtinio intelekto naudojimo moksle.

Grupė žinomų mokslininkų, kuriuos akademijos paskyrė per Europos Komisijos (EK) mokslinių konsultacijų mechanizmą, patarė EK nariams dėl dirbtinio intelekto (DI) naudojimo moksle.

Siūlymas pateiktas reaguojant į Margretės Vestager (Margrethe Vestager), EK vykdomosios vicepirmininkės, atsakingos už skaitmeniniam amžiui pritaikytą Europą, prašymą formuoti ir remti bendrą Europos Komisijos DI strategiją mokslinių tyrimų ir inovacijų srityje. Šios rekomendacijos šiandien Briuselyje įteiktos EK narėms Ilianai Ivanovai ir vykdomajai vicepirmininkei M. Vestager.

Mokslinių konsultacijų mechanizmas teikia nepriklausomus mokslinius įrodymus ir politikos rekomendacijas Europos institucijoms. „Subūrę ekspertus iš įvairių mokslo sričių, parengėme išsamias mokslines rekomendacijas dėl DI aukščiausio lygio ES politikos formuotojams susipažinti“, – sako profesorius Stefanas Konstantinesku (Stefan Constantinescu), SAPEA valdybos pirmininkas.

Siūlyme teigiama, kad dirbtinis intelektas gali sukelti perversmą siekiant atradimų moksle, paspartinti mokslinių tyrimų pažangą, paskatinti inovacijas ir pagerinti mokslininkų produktyvumą.

Profesorė Ana Fabijanska (Anna Fabijańska), viena iš pirmininkių SAPEA darbo grupėje, peržiūrėjusioje rekomendacijas grindžiančius mokslinius įrodymus, teigia, kad turime iš naujo subalansuoti padėtį ir skatinti viešuosius mokslinius tyrimus visose disciplinose ir valstybėse narėse. „Tai reiškia, kad universitetams ir mokslinių tyrimų institutams visoje Europoje turi būti suteikta tinkama prieiga prie valstybės moderniausios dirbtinio intelekto įrangos“, – teigia profesorius Andrea Emilijas Ricolis (Andrea Emilio Rizzoli), vienas iš SAPEA darbo grupės pirmininkų.

Savo siūlyme Europos vyriausiųjų mokslo patarėjų grupė Komisijai rekomenduoja įsteigti naują Europos dirbtinio intelekto mokslo institutą, kuris suteiktų reikšmingą didelio našumo skaičiavimo galią, tvarią debesijos infrastruktūrą ir dirbtinio intelekto mokymo programas mokslininkams.

Kartu su šiomis paslaugomis Europos dirbtinio intelekto moksle taryba teiktų specialų finansavimą visų sričių mokslininkams, kad jie galėtų tyrinėti ir pritaikyti dirbtinį intelektą savo mokslo srityje. Šios priemonės užtikrintų, kad DI moksliniuose tyrimuose atitiktų pagrindines ES vertybes.

Moksliniams tyrimams, atliekamiems naudojant DI, reikia daugybės duomenų. Šie duomenys turėtų būti labai kokybiški, atsakingai surinkti ir gerai prižiūrimi, suteikiant tinkamą prieigą prie jų Europos mokslininkams ir inovatoriams.

Galiausiai mokslininkai pabrėžė, kad ateities technologijas turi skatinti patys žmonės ir bendruomenės, o ne tik pelno siekis. ES turėtų skatinti mokslinius tyrimus dėl DI naudojimo moksle, kurie apimtų filosofinius, teisinius ir etinius aspektus ir jų įtaką užtikrinant pagrindines žmogaus teises, skaidrumą ir atskaitomybę.

Daugiau informacijos: nina.skocak@sapea.info / +324 723 18 823.

Apie mokslinių konsultacijų mechanizmą

Mokslinių konsultacijų mechanizmas teikia nepriklausomus mokslinius įrodymus ir politikos rekomendacijas Europos institucijoms EK narių kolegijos prašymu. Jis apima Europos akademijų, teikiančių mokslines konsultacijas politikos klausimais, konsorciumą (SAPEA), kuris sutelkia mokslo ekspertus iš daugiau kaip 100 akademijų iš visos Europos, ir vyriausiųjų mokslo patarėjų grupę (GSCA), kuri teikia nepriklausomas rekomendacijas, pagrįstas įrodymais.

Daugiau informacijos rasite:

Scientific Advice Mechanism, Group of Chief Scientific Advisors, Successful and timely uptake of Artificial Intelligence in science in the EU, Scientific Opinion No. 15, March 2024

Scientific Advice Mechanism, Science Advice for Policy by European Academies, Successful and timely uptake of Artificial Intelligence in science in the EU, Evidence Review Report

Living guidelines on the responsible use of generative AI in research

AI in science – Harnessing the power of AI to accelerate discovery and foster innovation – Policy brief

Mapping ERC frontier research artificial intelligence

Use and impact of artificial intelligence in the scientific process – Foresight

Vertė ir parengė Agnė Rodriguez