• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Tarptautinei imunologijos dienai skirta konferencija

2024 05 02

 Minint Tarptautinę imunologijos dieną, 2024 m. balandžio 29 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Mažojoje konferencijų salėje įvyko konferencija „Per gyvenimą su alergija: nuo vaikystės iki senatvės“, kurią organizavo Lietuvos imunologų draugija (LID) ir LMA Alergologijos komisija.

Imunologijos diena minima kasmet balandžio 29 d., o šios dienos tematiką pasiūlo Tarptautinė imunologų draugijų sąjunga (IUIS), kurios narė yra ir LID. Šių metų Imunologijos dienos tema – imunitetas ir senėjimas, todėl konferencijoje buvo aptarti aktualūs imunologijos ir alergologijos klausimai, susiję su senėjimu.

Konferenciją atidarė ir sveikinimo žodį tarė LID prezidentė akad. Aurelija Žvirblienė ir LMA Alergologijos komisijos pirmininkė akad. Rūta Dubakienė. Akad. A. Žvirblienė papasakojo apie imuninės sistemos pokyčius skirtingo amžiaus tarpsniais – nuo kūdikystės iki senatvės, aptarė imuninės sistemos senėjimo molekulinius mechanizmus, kurie lemia didesnę infekcinių ir autoimuninių ligų riziką vyresniame amžiuje, silpnesnį atsaką į vakcinas. Akad. R. Dubakienė apžvelgė alerginių ligų pobūdį bei specifinės imunoterapijos rekomendacijas skirtingo amžiaus pacientams.

Dr. Asta Miškinienė ir akad. Aurelija Žvirblienė.

LID tarybos narė dr. Asta Miškinienė pateikė išsamią informaciją apie alergenus, šių molekulių šeimas, jų panašumus ir skirtumus. LID narė gyd. rezidentė Gabija Biliūtė pristatė savo ir kolegų atliktus tyrimus, kuriuose buvo analizuotas Lietuvos gyventojų įsijautrinimas įvairiems alergenams. Šie tyrimai atskleidė, kad vaikų ir suaugusiųjų įsijautrinimo alergenams profiliai reikšmingai skiriasi. Po konferencijos vyko neformali diskusija.

Akad. Aurelija Žvirblienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA