• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Jaunieji mokslininkai pristatė organinių šviesos diodų taikymo galimybes

2024 05 09

Gegužės 6 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ organizuotoje „Mokslo žinių dienoje“ dalyvavo Kauno Jėzuitų gimnazijos vyresniųjų klasių moksleiviai ir fizikos mokytoja ekspertė Rigonda Skorulskienė. Dviejų dalių renginys vyko Kauno technologijos universiteto (KTU) Cheminės technologijos fakultete. Šio fakulteto Polimerų chemijos ir technologijos katedros mokslo darbuotoja, LMA Jaunosios akademijos (JA) narė dr. Gintarė  Kručaitė kartu su kolegomis dr. Daiva Tavgeniene ir doktorantu Dovydu Blaževičiumi moksleiviams trumpai papasakojo apie universitetą ir jame atliekamus tyrimus, išsamiai – apie organinius šviesos diodus, jų gamybą ir panaudojimą.

Gimnazistai sužinojo, kad organiniai šviesos diodai (OLED) didžiulio dėmesio sulaukė, nes juos galima pritaikyti monitoriuose ir apšvietimo technologijose. Prietaisų, pagrįstų OLED technologijomis, pranašumai yra: ryškumas, matymo kampas, gamybos kaina, galimybė naudoti lanksčius ekranus ir kt. Kai kurie OLED įrenginiai, pavyzdžiui, išmanieji telefonai, televizoriai jau buvo komercializuoti. Tačiau nepaisant pastarojo meto pažangos, OLED prietaisai vis dar nėra pakankamai efektyvūs, nes krūvininkų injektavimą ir pernešimą prietaisuose apsunkina skirtingi barjerų aukščiai ir mažas krūvininkų judrumas. Norint pagerinti prietaisų veiksmingumą, pagrindinis KTU mokslininkų uždavinys, pasak dr. G. Kručaitės, yra naujų elektroaktyvių medžiagų sintezė, gryninimas ir savybių tyrimas.

 

Antrojoje „Mokslo žinių dienos“ dalyje mokiniai turėjo galimybę pasižvalgyti tiek po Organinės sintezės laboratoriją, tiek po dar tarpukaryje statytą Cheminės technologijos fakulteto pastatą. Laboratorijoje mokslininkai gimnazistus supažindino su plonasluoksne chromatografija, parodė, kaip atrodo organiniai junginiai, siunčiami partneriams į Taivaną, Latviją ir kitas šalis. Moksleiviams taip pat buvo pademonstruotos organinių junginių tirpalų savybės skleisti skirtingos spalvos šviesą, apšvietus tam tikro ilgio bangomis. Naudodami rotacinį garintuvą laboratorijų darbuotojai parodė, kaip iš tirpalų pašalinti organinį tirpiklį.

Moksleiviai susidomėję klausėsi pasakojimų, stebėjo rodomus bandymus, uždavė mokslininkams daug klausimų. 

Parengė dr. Gintarė Kručaitė ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Rigondos Skorulskienės nuotraukos