• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Valdovų rūmuose – Lenkijos mokslų ir menų akademijos bibliotekos aukso fondas

2024 06 28

Birželio 27 d. Nacionaliniame muziejuje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valdovų rūmuose atidaryta tarptautinė graviūrų paroda „Nuo pasaulio sukūrimo iki apokalipsės“. Tai iš Lenkijos mokslų ir menų akademijos bibliotekos atvežtas aukso fondas – per 200 grafikos lakštų. Parodos atidaryme dalyvavo Japonijos ambasadorius Lietuvoje J. E. Ozaki Tetsu ir kitų ambasadų atstovai, Lenkijos mokslų ir menų akademijos Krokuvoje prezidentas akad. Janas Ostrovskis (Jan Ostrowsk), Lietuvos mokslų akademijos (LMA) viceprezidentas akad. Zenonas Dabkevičius, Matematikos, fizikos ir chemijos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Leonas Valkūnas, Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Limas Kupčinskas, LMA Vrublevskių bibliotekos direktorius dr. Sigitas Narbutas, akademikai, menininkai, garbūs svečiai.


LMA viceprezidentas akad. Z. Dabkevičius

Parodos atidarymo svečius pasveikino Nacionalinio muziejaus LDK valdovų rūmų generalinis direktorius dr. Vydas Dolinskas, Lenkijos mokslų ir menų akademijos Krokuvoje prezidentas akad. J. Ostrovskis ir LMA viceprezidentas akad. Z. Dabkevičius. LMA viceprezidentas džiaugėsi, kad Lenkijos mokslų ir menų akademija ir LMA, kurios siekia vis glaudesnio bendradarbiavimo, turi turtingas bibliotekas, kurios rūpinasi istorinių knygų, rankraščių, originalių žemėlapių ir meno kūrinių išsaugojimu. Dėkojo Lenkijos mokslų ir menų bibliotekai, kad ši sutiko LDK valdovų rūmuose eksponuoti senuosius XVI–XVIII a. grafikos darbus, kurie dėl savo trapumo ir jautrumo aplinkai retai eksponuojami parodose, vylėsi, kad paroda sudomins istorikus, meno profesionalus, kolekcininkus ir kitus gerbėjus. Renginyje taip kalbėjo ir parodą pristatė Lenkijos mokslų ir menų akademijos Krokuvoje bibliotekos direktorė Agnieška Fluda-Krokos (Agnieszka Fluda Krokos), parodos kuratorės – Lenkijos mokslų ir menų akademijos Krokuvoje bibliotekos Graviūrų kabineto vedėja Magdalena Adamska ir Nacionalinio muziejaus LDK valdovų rūmų specialistė Gabija Tubelevičiūtė.

 
Parodos atidarymo dalyviai

1935 m. duris atvėrusiame Lenkijos mokslų ir menų akademijos bibliotekos Grafikos kabinete buvo sujungtos dvi neįkainojamos grafikos darbų kolekcijos, sukauptos XVIII–XIX amžiuje. Pirmąją rinkinio dalį sudarė Abiejų Tautų Respublikos didikų Mošinskių giminės kolekcija. Antroji Grafikos kabineto kolekcijos dalis buvo perkelta iš emigracijoje įsteigtos Lenkų bibliotekos Paryžiuje. Nemažą jos dalį sudarė Dresdene gyvenusio lenkų emigranto, Napoleono karų dalyvio, 1831 m. sukilimo metu buvusio Lenkijos Senato pirmininko Motiejaus Vodžinskio (1782–1848) surinkti grafikos darbai. LDK valdovų rūmų muziejuje pristatoma kolekcijos dalis primena ne tik sudėtingą rinkinio istoriją, bet reprezentuoja ir itin aukštos meninės vertės kūrinius.


Parodos atidarymo dalyviai apžiūri graviūras

Parodoje „Nuo pasaulio sukūrimo iki apokalipsės“ eksponuojama daugiau nei 200 graviūrų. Penkiose teminėse dalyse – „Biblinis pasaulis“, „Mitologijos ir Antikos pasaulis“, „Pasaulis kaip alegorija“, „Tyrinėtas ir prijaukintas pasaulis“, „Pasaulio pabaiga“, pasitelkus neretai susipinančius biblinius ir mitologinius motyvus, pasakojama žmonijos ir ją supančio dangiškojo, žemiškojo, gyvūnijos ir augalijos pasaulių istorija, pristatomos dramatiškos pasaulio pabaigos vizijos. Unikalu ir tai, kad senieji grafikos kūriniai tarptautinėje graviūrų parodoje pristatomi ne tik pagal temas – dauguma jų eksponuojami ištisomis serijomis. Galima pamatyti Martino Šongauerio (Martin Schongauer), Piterio Breigelio Vyresniojo (Peter Brueghel de Oude), Albrechto Diurerio (Albrecht Dürer), Džovanio Jakopo Karaljo (Giovanni Jacopo Caraglio), net kelerius metus dirbusio Lietuvos ir Lenkijos valdovo Žygimanto Augusto dvare Vilniuje, taip pat Piterio Pauliaus Rubenso (Peter Paul Rubens), Džovanio Batistos Piranezio (Giovanni Battista Piranesi), Bernardo Beloto (Bernardo Bellotto) ir kitų žinomų senųjų meistrų kūrinių.


Graviūros LDK valdovų rūmuose

Parodos „Nuo pasaulio sukūrimo iki apokalipsės“ globėjai – Lenkijos mokslų ir menų akademijos prezidentas akad. J. Ostrovskis ir LMA prezidentas akad. Jūras Banys. Nors dėl kitų įsipareigojimų LMA prezidentas negalėjo dalyvauti parodos atidaryme, tačiau birželio 30 d. jis susitiks su Lenkijos mokslų ir menų akademijos prezidentu akad. J. Ostrovskiu ir Nacionalinio muziejaus LDK valdovų rūmų generaliniu direktoriumi dr. V. Dolinsku aptarti idėjas dėl tolesnio bendradarbiavimo.

Parodą „Nuo pasaulio sukūrimo iki apokalipsės“ galima aplankyti iki 2024 m. rugsėjo 15 dienos.


Parengė LMA prezidento vyriaus. referentė Evelina Baronienė pagal Valdovų rūmų muziejaus informaciją
Mindaugo Kaminsko ir Deimantės Šuliauskaitės (Valdovų rūmų muziejaus) nuotraukos