Naujienos
Tvarus žemės ūkis: naujos technologijos, alternatyvios žaliavos
2025 05 14
Gegužės 13 d. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) Sodininkystės ir daržininkystės institute vyko LAMMC bei Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Žemės ir miškų mokslų skyriaus organizuota konferencija-diskusija „Tvarus žemės ūkis: naujos technologijos, alternatyvios žaliavos“. Joje dalyvavo LMA nariai ir mokslininkai iš įvairių mokslo ir studijų institucijų.

Ieškodami tradicinėms maisto žaliavoms tvaresnių alternatyvų, šiandien žvelgiame globaliai. Tačiau ar visos žaliavos, populiarios kituose kraštuose, yra tinkamos tvarios alternatyvos Europos, kartu ir Lietuvos maisto pramonei bei priimtinos mūsų vartotojui? Ar galime jas užsiauginti tvariai patys, o gal joms reikalingi papildomi energetiniai ištekliai? Kaip kinta žaliavos maisto gamybos technologinio proceso metu? Kokia jų įtaka galutinio produkto saugai? Šiais ir kitais klausimais buvo diskutuota išklausius akad. prof. dr. Elenos Bartkienės pranešimą „Ar visuomet saugi žaliava reiškia saugų produktą? Iššūkiai, susiję su Acheta domesticus miltelių, iš kurių pašalinta dalis riebalų, įterpimu į tradicinių maisto produktų formules“.

Akad. Elena Bartkienė.
LAMMC Agrobiologijos laboratorijos vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Donata Drapanauskaitė atkreipė dėmesį, kad sparčiai augantis gyventojų skaičius pasaulyje ne tik kelia nemenką iššūkį, kaip žmoniją aprūpinti kokybišku maistu, bet ir priverčia atsigręžti į padidėjusį susidariusių atliekų kiekį, paverčiant jas antrinėmis žaliavomis. Ieškoma įvairių sprendimo būdų, kaip saugiai panaudoti jose esančias maisto medžiagas ir užtikrinti sveiką dirvožemį naudojant antrines žaliavas. LAMMC Biochemijos ir technologijos laboratorijos mokslininkė dr. Aistė Balčiūnaitienė pristatė šalutinių vaisių ir daržovių perdirbimo produktų panaudojimo galimybes kuriant funkcinius 3D darinius bei pritaikymo galimybes medicinos srityje.

Akad. Giedrė Samuolienė.
Išklausius akad. dr. Giedrės Samuolienės pranešimą, kilo diskusija apie biologinę įvairovę bei aukštą pridėtinę vertę precizinėje daržininkystėje.
Parengė akad. Giedrė Samuolienė
Gintarės Naujokienės nuotraukos