Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Už jaunatvišką proveržį mokslinėje veikloje apdovanoti LMAJA nariai

2021 03 10

Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) kasmetinėje mokslinėje konferencijoje buvo įteikti apdovanojimai Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunosios akademijos (LMAJA) nariams dr. Linui Minkevičius ir dr. Aldonai Balčiūnaitei. Linui Minkevičiui skirtas FTMC specialusis apdovanojimas už proveržį kuriančią mokslinę-technologinę veiklą ir tapimą LMA Jaunosios akademijos nariu, o Aldonai Balčiūnaitei skirtas apdovanojimas už jaunatvišką proveržį mokslinėje veikloje. Šis jaunųjų FTMC mokslininkų įvertinimas ir dėmesio skyrimas yra puiki priemonė skatinanti jaunųjų talentų veržlumą, didinantį pasitikėjimą savimi, ir motyvacija siekti naujų tikslų bei imtis mokslinių iššūkių. Anot Lino Minkevičiaus, šis įvertinimas yra puiki FTMC iniciatyva ir pasitikėjimas jaunųjų mokslininkų veikla. Kartu tai dar labiau motyvuoja stengtis ir kūrybingai ieškoti inovatyvių mokslinių problemų sprendimų būdų bei mokslo inovacijų praktinių taikymų didinant mokslo kuriamą pridėtinę vertę.
FTMC kasmetinė konferencija leidžia šiek tiek atsitraukti nuo vykdomų tyrimų ir plačiau susipažinti su kolegų darbais bei jų sprendžiamomis problemomis. Tai puiki vieta kartu su kolegomis aptarti aktualius klausimus, generuoti naujas idėjas ir į sprendžiamus mokslinius uždavinius pažvelgti kiek kitaip gaunant taiklų patarimą.



Apdovanotieji jaunieji mokslininkai konferencijoje skaitė pranešimus. Jaunosios akademijos narys dr. Linas Minkevičius pristatė terahercinio (THz) pluošto formavimo ir erdvinio filtravimo metodus, leidžiančius kurti inovatyvias terharcinio vaizdinimo sistemas, galinčias aptikti ir skaidrias, mažą sugertį turinčias medžiagas. Pranešime buvo kalbėta apie kompaktiškus difrakcinės optikos sprendimus THz spinduliuotei formuoti paminint didelio efektyvumo daugialaiptes silicio fazines zonines plokšteles, grafito pagrindu pagamintus lanksčiuosius lęšius ar „Fibonacci“ ir „Bessel“ difrakcinius elementus, kurie naudojami tiriant storus objektus. Ypatingas dėmesys buvo skirtas mažai absorbuojančių objektų vaizdinimo problemoms, tokioms kaip mažas kontrastas, spręsti. Buvo pasiūlyti sprendimai, kaip vaizdinimo sistemose taikyti erdvinio filtravimo metodus, kurie leistų didinti vaizdų kontrastą. Aptarti THz pluošto formavimo ir erdvinio filtravimo metodai atveria perspektyvius funkcinius taikymus medicinoje ar biologijoje, kur daugeliu atveju tiriamiems objektams yra būdinga maža THz spinduliuotės sugertis.
Jaunoji akademikė dr. Aldona Balčiūnaitė savo pranešime pristatė mokslinius tyrimus, skirtus naujų ir efektyvių, didelio katalizinio aktyvumo elektrokatalizatorių be platinos paieškai, tobulinimui ir vystymui. Buvo pristatyta pigių ir elektrochemiškai aktyvių anglinių medžiagų, turinčių grafeno struktūrą, sintezės inovatyvi strategija iš medienos atliekų. Šių anglinių medžiagų sintezės metodai yra gana nesudėtingi ir nebrangūs. Papildomai azotu legiruotos anglinės medžiagos buvo modifikuojamos įvairių metalų (Co, Ni, Cu, Mn, Au ir kt.) nanodalelėmis naudojant cheminės redukcijos ir mikrobangų sintezės metodus, o jų aktyvumas buvo tiriamas ne tik deguonies elektroredukcijos reakcijai, bet ir šarminiuose kuro elementuose naudojamo kuro (natrio borohidrido, hidrazino, etanolio ir kt.) oksidacijos reakcijoms. Siūloma medžiagų sintezės strategija – naujas, paprastas ir ekologiškas būdas pigiems bei didelio efektyvumo katalizatoriams gauti.
Jaunoji mokslininkė teigia, kad metinė mokslinė konferencija padeda geriau susipažinti su centre vykdomais tyrimais, pasisemti naujų idėjų, dirbti kartu ir dėkojo Katalizės skyriaus kolegoms už palaikymą.
Plačiau apie FTMC kasmetinę konferenciją ir LMAJA narių pasiekimus skaitykite čia 

Parengė LMAJA vicepirmininkė dr. Diana Marčiulynienė
D. Jokubauskio nuotraukos