Renginiai

Atgal

Renginių archyvas

Prūsų kalbos pėdsakai

2021 04 15

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir LMA Jaunoji akademija kviečia į renginį iš ciklo „Mokslo žinių dienos“.
Balandžio 15 d. 17 val.
vyks nuotolinė paskaita Prūsų kalbos pėdsakai“. Lektorius – LMA Jaunosios akademijos narys, Vilniaus universiteto Filosofijos fakulteto Baltų kalbų ir kultūrų instituto Baltistikos katedros doc. dr. Vytautas Rinkevičius.

Registracija į paskaitą (iki balandžio 14 d. 14 val.)
https://forms.gle/h2vHh9s8gjBppwqK7

Prūsų kalba – tai išnykusi baltų kalba, giminiška dabartinėms lietuvių ir latvių kalboms. Apie tai, kaip ji galėjusi skambėti tada, kol dar buvusi gyva, galima spręsti iš negausių išlikusių rašto paminklų. Naujausi moksliniai tyrimai rodo, kad XIV–XV a. prūsiški tekstai būdavo kuriami ne tik pačioje Prūsijoje, bet ir gerokai už jos ribų – Prahoje (šiandieninėje Čekijoje), Sienoje (Italijoje), netgi tolimojoje Kretos saloje… Paskaitoje bus pasakojama apie prūsų kalbos istoriją, mokslininkams jau seniai žinomus ir naujai atrastus jos rašytinius šaltinius bei jų atsiradimo aplinkybes, pagrindines prūsų kalbos gramatines ypatybes, panašumus ir skirtumus nuo lietuvių kalbos, šių dienų bandymus atgaivinti išnykusią kalbą.