Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Mokslo skepticizmas – Globalios jaunosios akademijos (GYA) tarptautinio seminaro-diskusijos tema

2021 10 04

2021 m. rugsėjo 24 d. įvyko Globalios Jaunosios akademijos (angl. Global Young Academy, GYA) organizuotas tarptautinis seminaras-diskusija „Mokslo skepticizmas: ką gali padaryti jaunieji mokslininkai?“ (angl. Hard core science skepticism: What can young scientists do?), kurioje Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Jaunajai akademijai (LMAJA) atstovavo pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas.

Seminare dalyvavo per 20 jaunųjų akademijų atstovų iš viso pasaulio. Šis virtualus renginys buvo skirtas vis didėjančio mokslo skepticizmo ir dėl COVID-19 pandemijos įtakos nepasitikėjimo mokslu augimui. Remiantis apklausomis, pasitikėjimas mokslu yra gana didelis, tačiau  yra tam tikrų sričių, kuriose mokslininkai susiduria su atkakliu pasipriešinimu: skiepai ir klimato kaita. Be to, yra tam tikrų visuomenės grupių, kurios yra labiau skeptiškos mokslo atžvilgiu nei kitos. Kaip šios problemos pasireiškia skirtingose šalyse? Kokie yra naujausi požiūriai į mokslą ir mokslo komunikacijos efektyvumo tyrimai? Ką gali padaryti jaunieji mokslininkai, susidūrę su mokslo skepticizmu? Šie klausimai šiuo metu yra ypač aktualūs dėl COVID-19 pandemijos, tačiau jie taip pat svarbūs politiniu ir socialiniu požiūriais, daugeliu kitų aplinkybių.

GYA seminare-diskusijoje trys žinomi mokslininkai iš trijų skirtingų šalių skaitė pranešimus ir diskutavo mokslo komunikacijos bei pasitikėjimo klausimais iš skirtingų perspektyvų.

Baylor’o medicinos koledžo (BMC) dekanas (Jungtinės Amerikos Valstijos), Teksaso vaikų ligoninės vakcinų kūrimo centro direktorius prof. dr. Peter’is J. Hotez’as pristatė pranešimą „Mokslo skepticizmas ir mokslo komunikacija“. Pranešėjas – pasaulinio lygio vakcinų mokslininkas, vadovavęs vakcinų, skirtų užkirsti kelią ir gydyti apleistas tropines ligas bei koronavirusines infekcijas, kūrimui ir yra gavęs daugybę apdovanojimų, turi galybę mokslo politikos formavimo ir mokslo komunikacijos patirties. Pranėšime jis kalbėjo apie savo, kaip gydytojo, mokslininko ir mokslo komunikatoriaus, patirtį skleidžiant ginčytinas temas, įskaitant tariamą (bet moksliškai paneigtą) autizmo vakcinų sąsają.

Tarptautinio politinių ir socialinių studijų centro CIEPS (Panama) mokslo bendradarbė, Briuselio laisvojo universiteto (Belgija) politikos mokslų doktorantė Claire Nevache kalbėjo tema „Supratimas apie skiepų skepticizmą Panamoje“. Pranešėja – politologė, besispecializuojanti žmogaus teisių srityje, turinti daug profesinės patirties Centrinėje Amerikoje, Pietų Amerikoje ir Europoje bei yra mokslinių straipsnių apie kylančius politinius veikėjus Lotynų Amerikoje autorė. Pranešime buvo kalbama apie pozityvizmo įtaką mūsų suvokimui apie mediciną ir mokslą, dažniausiai vertinamą kaip pagrindinį pažangos elementą, kas ypač pasakytina apie Panamą. Šiame kontekste mokslo skepticizmas dažnai suprantamas kaip nežinojimas ir antimodernizmas. Nepaisant to, skirtingo išsivystomo lygio šalyse žmonės gyvena labai skirtingose realybėse ir turi skirtingą medicinos patirtį, kuri iš tikrųjų galėtų skeptiškumą paversti racionaliu. Pranešėja pasakojo apie 2021 m. atliktą apklausą ir padarytą tyrimą apie Panamos gyventojų skiepus, kuriame nustatytas tiesioginis gyventojų pajamų dydžio ir entuziazmo skiepijantis ryšys.  

Stellenboscho universiteto  Pietų Afrikos mokslo komunikacijos tyrimų katedros podoktorantūros stažuotojas ir Psichologijos ir elgesio mokslų departamento (LSE, Jungtinė Karalystė) kviestinis mokslo bendradarbis dr. Bankole Falade skaitė pranešimą „Mokslo pardavimas visuomenei“. Pranešėjo mokslinių tyrimų sritys yra mokslo ir sveikatos komunikacija, mokslas ir įsitikinimai bei Afrikos visuomenės supratimo apie mokslą, sveikatą ir ligas tyrimai. Pranešime buvo kalbama apie mokslo skepticizmą ir iš to kylantį pasipriešinimą mokslui.

Seminaro organizatoriai Globalios Jaunosios akademijos darbo grupių „Pasitikėkite (jaunais) mokslininkais“ ir „Pasaulinė sveikata“ (angl. Trust in (Young) Scientists and Global Health working groups) lyderiai Sandra Lopez ir Lisa Herzog.

Parengė LMAJA pirmininkas dr. Mindaugas Gedvilas ir vicepirmininkė dr. Diana Marčiulynienė pagal įvykusio tarptautinio seminaro ir Globalios jaunosios akademijos (GYA) informaciją.