• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Apie vilnietes 1863–1864 m. sukilime

2021 11 12

Lietuvos mokslų akademijos skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir LMA Jaunoji akademija tęsia renginių ciklą „Jaunoji akademija visuomenei“. Šį kartą Jaunosios akademijos narė istorikė dr. Olga Mastianica skaitė paskaitą „Vilnietės 1863–1864 m. sukilime: patirtys ir atmintys“ ir 2021 m. lapkričio 9 d. Vilniaus rotušėje susirinkusiems vilniečiams pristatė naujausius šio tyrimo rezultatus.

Įžangos žodį taręs Rotušės valdytojas Perlis Vaisieta dėkojo organizatoriams už bendradarbiavimą ir pristatė meninę programą atlikusias Nacionalinės M. K. Čiurlionio menų mokyklos moksleives – tarptautinių konkursų laureates: Liepą Jurgutavičiūtę (smuikas), mokytoją Rusnę Mataitytę, koncertmeisterę Mariją Grikevičiūtę ir Mariją Normantaitę (fortepijonas), mokytoją Gabrielę Kondrotaitę. Jos atliko romantizmo epochos kūrinius: Kamilio Sen Sanso (Camille Saint-Saëns) „Rondo Capriziosso“ op. 28 ir Ferenco Listo (Ferenc Liszt) „Tarantella“.


Smuikininkė Liepa Jurgutavičiūtė ir koncertmeisterė Marija Grikevičiūtė.

Skyriaus vadovė A. Daučiūnienė, pristatydama lektorę dr. Olgą Mastianicą, papasakojo apie LMA Jaunąją akademiją, dėkojo Rotušės valdytojui, priėmusiam siūlymą surengti šį renginį Rotušėje, nes paskaitos tema tiesiogiai siejasi su istorine tiesa, mat daugelis tuometinio  sukilimo dalyvių buvo bajoraitės, gyveno netoli Rotušės ir vaikščiojo Didžiąja gatve. O tai, kad po Rotušės skliautais skamba muzikos garsai ir klausomės istorijos apie moterų vaidmenį tuometiniame Vilniuje, yra dabarties istorijos tęstinumas prisimenant, kad beveik prieš dvidešimt metų čia buvo „Lietuvos menininkų rūmai“.


Iš kairės: Lietuvos mokslų akademijos skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė ir LMA Jaunosios akademijos narė dr. Olga Mastianica. 

Dr. Olga Mastianica pažymėjo, kad ši tema nėra anksčiau nagrinėta, nors ji leidžia atskleisti 1863–1864 m. sukilimo dalyvių komunikavimo tinklus, įvertinti šeimos svarbą patriotizmo ir istorinio sąmoningumo ugdymo procesuose, bajorės vietą dvaro ekonominėje sanklodoje. Jaunosios akademijos narė tyrinėjo moterų, gimusių Vilniuje, čia baigusių mokslus arba atvykusių į šį miestą sukilimo metais, likimus. Paskaitoje dr. Mastianica sutelkė dėmesį į kelis klausimus: kokią vietą 1863–1864 m. sukilimo valdžia skyrė moterims; koks buvo moterų vaidmuo sukilime, , kaip jos vertino sukilimą, ar galima 1863–1864 m. sukilimą ir jo pasekmes vertinti kaip moterų vidinių pokyčių metą; kaip moterys buvo patrauktos baudžiamojon atsakomybėn ir kaip tardomos?


Renginio dalyviai.

Dr. O. Mastianica pastebėjo, kad per 1863–1864 m. sukilimą moterims buvo uždrausta dalyvauti kariniuose veiksmuose, kaip tai darė Emilija Pliaterytė  per 1830–1831 m. sukilimą. 1863–1864 m. sukilimo metais Vilniuje veikė kelios moterų karinės pagalbos organizacijos, kurios rinko savanoriškas aukas sukilimo reikmėms, užsiėmė ginkluotės pervežimu, globojo suimtuosius ir jų šeimų narius, klastojo sukilėlių kelionių dokumentus. Į šią veiklą įsitraukė platus moterų vilniečių būrys, pradedant nuo valstybės tarnautojų, fotografų, dailininkų žmonų, privačių mergaičių pensionų savininkių, guvernančių ir vienuolių. Dalies moterų veikla buvo susekta, dauguma jų kalėjo Vilniaus misionierių vienuolyne (prie Viešpaties Dangun Žengimo bažnyčios), kuris sukilimo metais buvo paverstas politiniu kalėjimu. Tardymas, kalinimas, o kai kurioms moterims tremtis buvo sudėtingas, daug moralinių ir fizinių jėgų reikalavęs laikotarpis, apie kurį moterys dažnai pasakojo ir rašė atsiminimuose. Grįžusios iš tremties, 1863–1864 m. sukilimo dalyvės pradėjo reikalauti suteikti moterims naujų išsilavinimo, profesinės ir visuomeninės veiklos galimybių.

Jaunosios akademijos narės dr. O. Mastianicos pasakojimas buvo iliustruotas dokumentais, nuotraukomis, daiktiniais moterų veiklos sukilime įrodymais iš Lietuvos valstybės istorijos archyvo, Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevskių bibliotekos rinkinių. Dalis ikonografinės medžiagos buvo parodyta pirmą kartą. Dr. O. Mastianicos vykdomą tyrimą „Vilnietės 1863–1864 m. sukilime: patirtys ir atmintys“ iš dalies remia Vilniaus miesto savivaldybė.

Parengė dr. Olga Mastianica ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

NUOTRAUKŲ GALERIJA