• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Akad. Rūtos Dubakienės knygos „Alergijos labirintais“ sutiktuvės

2021 12 20

Gruodžio 15 d. įvyko gydytojos alergologės akad. Rūtos Dubakienės mokslo populiarinimo knygos „Alergijos labirintais“ nuotolinis pristatymas. Tai ketvirtoji serijos „Mokslas visiems“ lietuvių autorių knyga, išleista Lietuvos mokslų akademijai (LMA) kartu su partneriais vykdant Europos socialinio fondo lėšomis finansuojamą projektą „Nacionalinės mokslo populiarinimo priemonių sistemos plėtra ir įgyvendinimas“.

Renginio vedėjas LMA Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus pirmininkas akad. Vaidutis Kučinskas, tardamas įžangos žodį, perskaitė knygos ištrauką apie akad. R. Dubakienės ryžtą būti mokslininke ir LMA nare: „Moksle nėra plačių vieškelių ir tik tas užkopia į jo spindinčias viršūnes, kas nebodamas nuovargio kopia jo akmenuotais takais“, – šį užrašą pirmąkart pamačiau rugsėjo pirmąją, kai Vilniaus universiteto Medicinos fakulteto didžiojoje salėje mums, pirmakursiams, buvo įteikiami studento bilietai ir studentiškos kepuraitės. Pamenu, kad tą dieną iškilmingai vaikštinėjau po miestą. Pražygiavau pro Lietuvos mokslų akademiją – vyrų karalystę ant tvirtų akmeninių pamatų. Jau nuo mokyklos laikų gerai žinojau, kad čia, šitoje mokslo šventovėje, sėdi rimti mokslininkai, išsprendę ne vieną svarbią ne tik Lietuvos, bet ir pasaulinę problemą, tarsi kokie senovės žyniai. Ir aš kada nors čia pateksiu“.  Šį pažadą ji ištesėjo, po dvidešimt penkerių metų tapusi LMA tikrąja nare.


Akad. Rūta Dubakienė

Knyga „Alergijos labirintais“ skirta padėti suprasti alergijos esmę, kas vyksta imuninėje sistemoje alergijos metu, kodėl vieni žmonės yra alergiški, o kiti – ne, supažindinti su alerginių ligų požymiais, mus supančiais alergenais, pristatyti Lietuvos alergologijos istoriją ir jos kūrėjus, mokslinius tyrimus, atskleidžiančius alergijos mechanizmus, lietuvių mokslininkų pasiekimus šioje srityje.

Knygos recenzentas akad. Limas Kupčinskas džiaugėsi, kad knyga išleista šiuo sudėtingu laikotarpiu, kai išplitusi COVID-19 infekcija ir imunologija vėl tampa viena pagrindinių medicinos mokslo sričių. Mūsų organizmo imuninis atsakas yra vienas veiksnių, lemiančių, kodėl vieni serga šia liga lengvai, kiti – itin sunkiai. Alergologija – tai viena imunologijos šakų, mokslas apie pakitusį organizmo imuninį atsaką.

Kaip teigia akad. R. Dubakienė, knygos pavadinimas atspindi alerginių susirgimų įvairovę, kai alergologui tarsi detektyvui tenka ieškoti alerginę ligą sukėlusios priežasties. Mokslininkė sako, kad sergančiųjų astma ar alerginėmis ligomis yra kur kas daugiau nei turinčių diabetą, susidūrusių su vėžiu, koronarine širdies, Alzheimerio arba Parkinsono ligomis. Naujausių tyrimų duomenimis, Europoje alerginės ligos yra labiausiai paplitusi lėtinė patologija. Prognozuojama, kad, išlikus dabartinėms sergamumo tendencijoms, kas antras Europos gyventojas sirgs bent viena alergine liga, kaip antai, alerginiu rinitu, egzema, alergija maistui ar astma.


Su alergija susiduria vis daugiau žmonių

Knygos autorė įsitikinusi, kad viena pagrindinių LMA narių funkcijų – populiarinti mokslą. Konsultuojant pacientus jai dažnai tenka aiškinti, kas yra alergija ir histaminas, kaip vyksta alerginės reakcijos, tačiau tai nėra paprasta, nes pacientai, prisiskaitę informacijos visagaliame internete, abejoja, nebetiki specialistais. Šia knyga akad. R. Dubakienė siekia suteikti patikimų, mokslu pagrįstų žinių apie alergijos problemą ir alergines ligas, atversti alergologijos istorijos puslapius. Pasaulyje alergijos fenomenas pirmą kartą užfiksuotas 1902 m., Lietuvoje alergologijos mokslo ištakos siekia 1926-uosius. Šiandien mūsų šalies alergologai, koja kojon žengia su pasaulio mokslininkais. Kaip vieną iš Lietuvos alergologijos mokslo pasiekimų akad. R. Dubakienė mini dalyvavimą projekte „EuroPrevall“ (angl. The Prevalence, Costs, and Basis of Food Allergy across Europe), į kurį įsitraukė 67 partneriai iš 24 valstybių. Knygoje „Alergijos labirintais“ taip pat aprašytas šis projektas, jį vykdant gauti pagrindiniai rezultatai.

Knygoje pažymima, kad alergija maistui ir jautrumas konkrečiam produk­tui labai priklauso nuo gyvenamosios vietovės, šalies geografinės padėties. Antai Skandinavijos, Prancūzijos, Ispanijos ar Italijos vaikai turi daugiau galimybių valgyti žuvies ar žemės riešutų nei Lietuvos vaikai, todėl tarp pastarųjų yra mažiau alergiškų šiems produktams. Lietuvoje palankiausios sąlygos auginti ir valgyti vaisius, daržoves, pieną ir jo produktus, tad jie dažniau ir tampa alergenais. Nustatyta, kad mūsų šalyje alerginėmis ligo­mis serga apie 7 proc. naujagimių ir 15–20 proc. mokyklinio amžiaus vaikų (7–10 metų). Lietuvos šeimose alergija maistui dar nėra itin papli­tusi – ji būdinga iki 5–10 proc. šeimos narių. Sergamumas alerginėmis ligomis auga ekonomiškai išsivysčiusiose šalyse, pavyzdžiui, Australijoje sergamumas bronchine astma sudaro 25 proc.

Knygą „Alergijos labirintais“ sudaro penki skyriai, kuriuose aptarta, kas yra alergija, atskleisti alergologijos istorijos margumynai, paaiškintas alerginių ligų žemėlapis, atidengiamos alergijos kaukės. Knygoje taip pat pateiktos svarbiausios alergologijos datos, alergologijos sąvokų žodynėlis, alergenų terminų, augalų žiedadulkių, prieskonių ir maisto alergenų vardynai. Kaip pažymėjo akad. L. Kupčinskas, knyga parašyta gana lengvu literatūriniu stiliumi, todėl tinka visiems skaitytojams, įskaitant biologijos ir medicinos mokslais besidominčius studentus bei moksleivius. Anot akademiko, alerginėmis ligomis sergantys pacientai, perskaitę šią knygą, geriau supras savo ligą, išmoks lengviau su ja gyventi, laikytis tam tikrų taisyklių, leidžiančių išvengti alerginių ligų paūmėjimo ar atsiradimo. Knyga iliustruota originaliais, pačios autorės pieštais paveikslais.

 „Alergijos labirintais“ – trečioji akad. R. Dubakienės mokslo populiarinimo knyga. 2005 m. išleista knyga „Alergijos pradžiamokslis“, 2019 m. – „Alergija: priežastys, simptomai, gydymas“. Mokslui populiarinti akad. R. Dubakienė taip pat sukūrė dvi interneto svetaines, kuriose skelbia informaciją apie alergines ligas ir jų gydymą, pagrindinius alergenus ir kita. Ateityje mokslininkė ketina daugiau dėmesio skirti vaikų švietimui. Užsimena, kaip svarbu, kad mokykliniuose vadovėliuose atsirastų žinių apie alergiją, žada jaunajai kartai pasiūlyti žaidimų, komiksų ir animacijos alergijos tema.

Akad. R. Dubakienės knyga „Alergijos labirintais“ išleista 1000 egz. tiražu ir platinama nemokamai.


Evelina Baronienė, LMA socialinių programų koordinatorė