• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

„Mokslo žinių diena“ apie sveiką maistą dirbtinėje aplinkoje

2022 05 23

Gegužės 17 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir LMA Jaunoji akademija pakvietė klausytojus į ciklo „Mokslo žinių dienos“ nuotolinę paskaitą „Sveikas maistas dirbtinėje aplinkoje“, kurią skaitė LMA Jaunosios akademijos narė dr. Viktorija Vaštakaitė-Kairienė. Joje lektorė moksleiviams ir plačiajai visuomenei papasakojo apie galimybę užauginti daržoves ir vaisius kontroliuojamo klimato daržininkystės sistemose.

Paskaitos pradžioje mokslininkė paaiškino, kas lemia aukštą augalinių produktų maistinę kokybę ir kodėl pasaulyje net trečdalis jų yra nesuvartojama. Taip pat išskyrė pagrindines strategijas, kurios leidžia gauti aukštos vertės produkciją – auginti skoniu ir maistine verte išsiskiriančias augalų veisles, taikant technologijas ir gerąją praktiką derliui laikyti. Mokslininkė pabrėžė, kad vis daugiau vaisių ir daržovių užauginama kontroliuojamo klimato daržininkystės sistemose, kurios yra dviejų tipų – iš dalies ir visiškai uždaros.

Paskaitoje plačiai aptarti abiejų sistemų išskirtinumai, nors bendrai jas sieja galimybė auginti augalus nepriklausomai nuo sezono, efektyviai panaudojant vandenį bei maistines medžiagas. Tačiau, kaip kritinį veiksnį augalams uždarose daržininkystės sistemose, mokslininkė išskyrė natūralios šviesos trūkumą. V. Vaštakaitė-Kairienė pristatė savo ir kolegų atliekamus fotofiziologinius tyrimus, kuriuose nagrinėjama šviesos spektrinės sudėties ir fotoperiodo įtaka augalų augimo rodikliams, mineralinių elementų ir biologiškai aktyvių junginių kiekiui. Pagal atliktų tyrimų rezultatus žalia šviesa skatina lapinių daržovių augimą, o mėlyna – žmogaus sveikatai teigiamą įtaką turinčių junginių kaupimąsi jose. Tačiau, siekiant, kad kuo ilgiau būtų išlaikyta daržovių kokybė, tikslinga jas auginti po spektro lempa, kurios didesnę dalį sudaro raudona šviesa. Taip pat nuo apšvietimo spektrinės sudėties priklauso mikro- ir makroelementų įsisavinimas lapinėse daržovėse. Paskaitos pabaigoje pranešėja pakvietė domėtis galimybe auginti daržoves ir vaisius, naudojant augalams auginti namuose sukurtas sistemas. 

 

Paskaitos klausėsi daugiau kaip šešiasdešimt klausytojų iš įvairių gimnazijų, mokslo ir gydymo įstaigų.

Parengė Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos narė dr. Viktorija Vaštakaitė-Kairienė ir Lietuvos mokslų akademijos skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė