• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Roboto humanoido Ąžuolo vizitas Jeruzalės progimnazijoje

2022 09 23

Rugsėjo 21 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ suorganizavo interaktyvią paskaitą moksleiviams „Roboto humanoido Ąžuolo vizitas“. Vilniaus Jeruzalės progimnazijos septintokams LMA skyriaus vadovė Aldona Daučiūnienė papasakojo apie Lietuvos mokslų akademiją – žymiausius Lietuvos ir užsienio mokslininkus jungiančią instituciją, jos tikslus ir veiklą. Ji pristatė ir skyriaus „Mokslininkų rūmai“ šalies moksleiviams organizuojamą mokslo populiarinimo renginių ciklą „Mokslo žinių dienos“, kurių vienas kaip tik ir buvo šis vizitas.

A. Daučiūnienė pristatė renginio svečią – Vilniaus universiteto (VU) Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto jaunesnįjį mokslo darbuotoją Liną Aidoką (akademiko Laimučio Telksnio mokinį), kurie kartu su grupe kitų mokslininkų kūrė robotą Ąžuolą. L. Aidokas papasakojo moksleiviams apie mokslininko profesiją ir jos reikšmę šiandienėje visuomenėje. Lektorius kalbėjo apie lietuvių mokslininkų kuriamas ir mūsų kasdienio gyvenimo įrankiais bei naujais bendradarbiais netrukus tapsiančias išmaniąsias mašinas – robotus, robotus humanoidus: matančius, girdinčius, jaučiančius, kas vyksta aplinkoje. Štai toks ir yra robotas Ąžuolas, atvykęs į susitikimą su moksleiviais.

Jeruzalės progimnazijos septintokai turėjo galimybę pabendrauti su robotu lietuvių kalba – robotas Ąžuolas pademonstravo savo gebėjimus atpažinti lietuvių kalbą kelių eismo taisyklių pamokėlės tema. Po truputį įsidrąsinusiems moksleiviams teko pakartoti robotui lietuviškas frazes ar atsakymus, ir po kiekvienos klaidelės lektorius paaiškindavo, kokių ir kodėl atsiranda problemų, siekiant geriau susikalbėti su robotu, norint pagerinti Ąžuolo lietuvių kalbos supratimą. Ąžuolas taip pat parodė keletą šokių bei mankštos judesių, tarsi būtų sporto treneris. Paskui robotas Ąžuolas, žiūrėdamas į veidus, bandė atspėti kiekvieno moksleivio ir mokytojos amžių. Lektorius L. Aidokas pateikė ir daugiau robotų pritaikymo pavyzdžių edukacijos srityje Lietuvoje. Mokslininkas atsakė į moksleivių klausimus ir  papasakojo apie savo jau atliktus ir dar tik planuojamus darbus, mokant tokias mašinas padėti žmonėms atlikti reikalingas užduotis.

Paskaitos pabaigoje renginio svečiai patikino moksleivius, kad mokslininko darbas labai įdomus bei paragino gerai mokytis, įgyti daug žinių, ypač matematikos srityje, ir tapti robotų kūrėjais.

Parengė VU Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų instituto jaunesnysis mokslo darbuotojas Linas Aidokas ir LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė