Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Simpoziumas apie dirbtinio intelekto technologijų taikymą vaizdų analizėje

2022 10 11

Spalio 5 d. Lietuvos mokslų akademijos (LMA) mažojoje konferencijų salėje vyko LMA ir Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos bendras renginys – simpoziumas „Dirbtinio intelekto technologijų taikymai vaizdų analizėje“.

 

Renginį vedė Vilniaus universiteto (VU) Matematikos ir informatikos fakulteto Programų sistemų katedros vedėjas ir Lietuvos dirbtinio intelekto asociacijos valdybos narys dr. Linas Petkevičius, kuravo LMA Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. Gintautas Dzemyda. Sveikinimo žodį tarė LMA prezidentas akad. Jūras Banys.

 

Iš kairės: prof. dr. A. Laurinavičius, dr. L. Petkevičius, akad. J. Banys, akad. G. Dzemyda, akad. R. Baronas.

Simpoziumą organizuoti padėjo Lietuvos dirbtinio intelekto asociacija (lithuania.ai), telkianti dirbtinio intelekto (DI) ekspertus, startuolius, įmones ir akademinius padalinius į vieną Lietuvos technologijų ekosistemą.

Dirbtinio intelekto technologijos pastaraisiais metais pasiekė didžiulį proveržį teksto analizės, garsų apdorojimo bei vaizdų analizės srityse. Nuo automatinio atpažinimo vaizduose ir įrašuose iki netikrų tikroviškų vaizdų generavimo ir daugybės naujų taikymų – visa tai pasiekiama pasitelkiant naujas DI technologijas. Lietuvoje taip pat taikoma vaizdų analizė ir įvairūs DI algoritmai įvairiausiose srityse, pradedant medicina ir baigiant ekologija.

 

Prof. dr. A. Laurinavičius ir dr. L. Petkevičius.

Simpoziumo metu savo tyrimus pristatė jaunieji mokslininkai, doktorantai ir vedantieji tyrėjai. Daugiausia pranešimų buvo apie DI technologijų taikymą medicininių vaizdų analizėje. Valstybinio patologijos centro (VPC) direktorius prof. dr. Arvydas Laurinavičius pristatė VPC atliekamus tyrimus, identifikuojant ankstyvus žymenis patologiniuose vaizduose. Voriko universiteto doktorantas Jevgenijus Gamper apžvelgė, kaip kuriamos duomenų bazės, skirtos sujungti tekstinius ir vaizdo patologinius duomenis. Aušra Šubonienė aptarė kasos vėžio segmentavimo modelius. Doktorantas Aleksas Vaitulevičius kalbėjo apie funkcinių duomenų analizę, taikomą magnetinio rezonanso vaizdinime (MRI), nustatant vėžinius žymenis.

 

J. Gamper ir G. Dzemyda.

Kiti pranešimai apėmė platų taikymų spektrą: Kauno technologijos universiteto (KTU) prof. dr. Renaldas Urniežius papasakojo apie labai efektyvius sekimo algoritmus, kuriems nereikia daug skaičiavimo išteklių. Kazimieras Buškus iš KTU pristatė su Klaipėdos universiteto tyrėjais atliktus bendrus tyrimus apie vandens dugno segmentavimą.

 

Akademikai: G. Dzemyda ir R. Baronas.

VU doktorantas Shubhamas Juneja pristatė tyrimus apie imitacinį mokymą autonominės navigacijos srityje. Dr. Rytis Augustauskas (KTU) kalbėjo apie praktinius defektų aptikimus, kuriant naujus algoritmus, kurie sėkmingai taikomi ir pramonėje. Bernardas Čiapas (VU) pristatė tyrimus apie visą autonominį prekių atpažinimo savitarnos kasose ciklą, taikant DI algoritmus. Vytautas Paura (VU) pristatė tyrimus apie hiperspektrinius vaizdus ir jų generavimą, kuriant praktinius taikomuosius uždavinius. Simpoziumą užbaigė dr. Andrius Daranda (VU), kuris papasakojo apie sėkmingą DI taikymą, efektyviai identifikuojant neįprastus manevrus laivyboje.

Renginio pabaigoje simpoziumo dalyviai turėjo galimybę pakalbinti pranešėjus, pabendrauti ir padiskutuoti apie sėkmingai vaizdų analizei kuriamus DI sprendimus.

Parengė Valerija Paškauskienė, LMA Technikos mokslų skyriaus vyriausioji koordinatorė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA