Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Maistas – nuo maistinės vertės iki maisto mikrokomponentų bei vartotojams sukeliamų emocijų svarbos

2022 11 04

Spalio 27 d. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Veterinarijos akademijoje (VA) vyko seminaras-diskusija „Maistas – nuo maistinės vertės iki maisto mikrokomponentų bei vartotojams sukeliamų emocijų svarbos“. Renginys prasidėjo vizitu į vieną moderniausių grūdų produktų gamybos įmonių „Fazer Lietuva“. Čia seminaro-diskusijos dalyviai susipažino su įmonės veikla, pasidžiaugė išskirtinai modernia grūdų produktų gamyba ir gaunama aukštos kokybės produkcija.

 

Dalyviai įmonėje „Fazer Lietuva“.

Seminarą-diskusiją pradėjo ir įžangos žodį tarė Lietuvos mokslų akademijos (LMA) Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus Maisto mokslų sekcijos pirmininkas akademikas prof. dr. Pranas Viškelis. Pranešimą „Vartotojų suvokimas apie maistą, jo pasirinkimą lemiantys veiksniai“ pristatė LSMU VA Maisto saugos ir kokybės katedros profesorė, Gyvūnų auginimo technologijų instituto vyriausioji mokslo darbuotoja ir vadovė akademikė prof. dr. Elena Bartkienė.

 

Akademikai Elena Bartkienė ir Pranas Viškelis.

LMA Jaunosios akademijos (LMAJA) narys dr. Jonas Viškelis skaitė pranešimą „Vaisių ir daržovių šalutinių perdirbimo produktų valorizacija“, o LMAJA narė dr. Vita Lėlė pristatė pranešimą tema „Antimikrobiniu aktyvumu pasižyminčių mikroorganizmų išskyrimas, identifikavimas, charakterizavimas ir praktinis taikymas maisto biotechnologijoje“. Jaunieji LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus kolegos rado daug bendro ir tęsė diskusiją apie galimą bendradarbiavimą.

 

     LMAJA nariai Vita Lėlė ir Jonas Viškelis.

LSMU Maisto saugos ir kokybės katedros lektorė bei Gyvūnų auginimo technologijų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Vytautė Starkutė skaitė pranešimą „Biotechnologiniai tvarių ir saugių augalinių baltymų išgavimo sprendimai taikant beatliekes ir mažaatliekes gamybos technologijas“. Tai itin perspektyvi ir nūdienos aktualijas atitinkanti tema, susijusi su klimato kaitos problemų mažinimu, nes itin aukštos kokybės ir biologinės vertės augalinių baltymų koncentratų ir izoliatų gamyba gali būti vykdoma taikant pažangius biotechnologinius sprendimus.

LSMU Gyvūnų auginimo technologijų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja bei Anatomijos ir fiziologijos katedros docentė dr. Agila Daukšienė pristatė pranešimą „Ar bičių produktai gali mus paversti laimingesniais?“. Ji renginio dalyvius supažindino, koks sudėtingas produktas yra medus ir kaip varijuoja bičių produktų kokybės bei saugos rodikliai, priklausomai nuo įvairių veiksnių.

Seminarą-diskusiją užbaigė UAB „Sveikos gyvensenos instituto“ direktorius bei Lietuvos sporto universiteto doktorantas Tomas Liubertas, pristatęs pranešimą „Nitratai maiste“.

 

Seminaro dalyvių diskusijos.

Renginio pabaigoje seminaro-diskusijos dalyviai turėjo galimybę aplankyti LSMU maisto mokslo laboratorijas, jose išbandyti kompiuterinę techniką, vertinančią emocijų raiškos veide intensyvumą, degustuojant grūdų produktus. Džiugu, kad dalyvių veiduose vyravo didžiausias emocijos „laimingas“ intensyvumas!

 

Seminaro dalyviai laboratorijoje.

Renginio organizatoriai: akademikė prof. dr. Elena Bartkienė bei LMAJA narys dr. Jonas Viškelis.

Dėkojame dr. Vytautei Starkutei, dr. Eglei Zokaitytei ir LMAJA narei dr. Vitai Lėlei už pagalbą, organizuojant seminaro svečių registraciją, priėmimą bei diskusijai skirtos erdvės malonią mokslinę atmosferą.

LMA Žemės ūkio ir miškų mokslų skyriaus Maisto mokslų sekcijos akademikė prof. dr. Elena Bartkienė

Nuotraukos iš asmeninio organizatorių albumo.