Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

13-oji tarptautinė informatikų konferencija „Duomenų analizės metodai programų sistemoms“

2022 12 15

Gruodžio 1–3 dienomis Druskininkuose vyko 13-oji tarptautinė konferencija „Duomenų analizės metodai programų sistemoms“ (DAMSS-2022, https://www.mii.lt/damss/). Ši konferencija organizuojama kasmet toje pačioje vietoje, viešbutyje „Europa Royale“ (Druskininkai), ir tuo pačiu laiku, gruodžio pirmosiomis dienomis. Išimtis buvo 2020 m., kai pasaulį buvo apėmusi COVID-19 pandemija ir žmonių judėjimas buvo smarkiai apribotas. Po metų pertraukos konferencija vėl pradėta rengti. Tuomet žodinius pranešimus buvo galima skaityti ir internetu, o posėdžiuose, taip pat ir stendinių pranešimų, buvo galima dalyvauti nuotoliniu būdu. Šiemet visi žodiniai pranešimai vyko gyvai ir tik nedidelė dalis stendinių pranešimų buvo pristatomi internetu.

Konferencijos istorija prasidėjo 2009 m., kai buvo perskaityta 16 pranešimų. Iš pradžių ji buvo rengiama kaip seminaras, o dabar išaugo į gerai žinomą konferenciją. Tokio renginio idėja kilo Matematikos ir informatikos institute, kuris dabar yra Vilniaus universiteto Duomenų mokslo ir skaitmeninių technologijų institutas. Ją parėmė Lietuvos mokslų akademija (LMA) ir Lietuvos kompiuterininkų sąjunga. Idėja rengti tarptautinę konferenciją sulaukė pritarimo tiek Lietuvos mokslininkų bendruomenėje, tiek užsienyje. Šiemet joje pristatytas 81 pranešimas (žodiniai ir stendiniai), užsiregistravo 121 dalyvis iš 10 šalių, dalyvavo mokslininkai iš šešių Lietuvos universitetų. Todėl ši konferencija yra pagrindinė kasmetinė Lietuvos informatikų susitikimo vieta. Nuo pirmosios konferencijos jos vadovas yra LMA akademikas, Technikos mokslų skyriaus pirmininkas prof. Gintautas Dzemyda.

 

Konferencijos dalyviai.

Konferencijoje plenarinius pranešimus skaitė prof. Konstantinas Diamantaras (Konstantinos Diamantaras, Graikija), prof. dr. Pasis Franti (Pasi Fränti, Suomija), Jevgenijus Gamperas (Lietuva, „Vinted“), prof. dr. Eligijus M. T. Hendriksas (Eligius M. T. Hendrix, Ispanija), prof. dr. Audronė Jakaitienė (Lietuva, VU), dr. Dmitrijus Podkopajevas (Dmitry Podkopaev, Lenkija), dr. Džiovana Dinverno (Giovanna D’Inverno, Italija).

Pagrindinis konferencijos tikslas – supažindinti su Lietuvos ir užsienio universitetuose vykdomais moksliniais tyrimais duomenų mokslo ir programinės įrangos inžinerijos srityse. Kasmet organizuojama konferencija leidžia mokslininkų bendruomenėms greitai keistis naujomis idėjomis.

Humanoidas „Ažuolas“.

Konferencijos tematika yra labai plati ir apima dirbtinį intelektą, didžiuosius duomenis, duomenų mokslą, gilųjį mokymąsi, bioinformatiką, blokų grandinių technologijas, verslo taisyklių programinės įrangos inžineriją, skaitmenines technologijas, didelio našumo skaičiavimus, mašininį mokymąsi, medicininę informatiką, švietimo duomenų modeliavimą, ontologinę inžineriją, optimizavimą duomenų moksle, signalų apdorojimą, daugiamačių duomenų vizualizavimo metodus.

Šiais metais konferenciją parėmė septynios IT įmonės. Generaliniai rėmėjai: „Neurotechnology“, „Novian“, „Vinted“. Rėmėjai: „Asseco Lietuva“, „Baltic Amadeus“, „NetCode“, Visorių informacinių technologijų parkas. Tai rodo, kad konferencijos temos aktualios ne tik mokslininkams, bet ir verslininkams.

Technikos mokslų skyriaus pirmininkas akad. G. Dzemyda
Gedimino Navicko nuotraukos