• LIT
  • Naujienos
Atgal

Naujienos

Lietuvos ir Taivano mokslininkai stiprina bendradarbiavimą

2023 02 14

Siekiant plėsti ir stiprinti Lietuvos ir Taivano mokslo bendradarbiavimą, š. m. vasario 2–8 d. Lietuvos mokslininkų delegacija, kuriai vadovavo LR švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas, lankėsi Taivano mokslo ir studijų institucijose. Delegacijoje – net keturi akademikai: Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys, viceprezidentas Zenonas Dabkevičius, Vilniaus universiteto (VU) mokslininkai Virginijus Šikšnys ir Romas Baronas, kurie kartu su Taivano mokslininkais pristatė savo šalių mokslo pasiekimus, ieškojo galimybių glaudžiau bendradarbiauti, aktyvinti mokslinius mainus.

Delegaciją taip pat sudarė LR Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos Tarptautinio bendradarbiavimo ir Europos integracijos departamento direktorė Jurga Strumskienė, VU Gyvybės mokslų centro mokslininkai prof. Daumantas Matulis ir prof. Gintaras Valinčius. Vizito metu delegaciją lydėjo Taivaniečių atstovybės Lietuvoje Mokslo ir technologijų skyriaus direktorius prof. Da-Chuan Cheng.


Lietuvos delegacija kartu su Taivano NMTT ir kitų institucijų atstovais.
Pirmoje eilėje (iš kairės): NMTT viceministras prof. Minn-Tsong Lin, viceministrė prof. Yi-Juang Chern, ministras prof. Tsung-Tsong Wu, Lietuvos prekybos atstovybės Taivane vadovas Paulius Lukauskas ir LR švietimo, mokslo ir sporto viceministras Gintautas Jakštas

Pirmąją vizito dieną Lietuvos ir Taivano mokslininkai apžvelgė mokslinio bei technologinio bendradarbiavimo plėtros sritis, galimas bendras veiklas. Susitikime dalyvavo Taivano Nacionalinės mokslo ir technologijų tarybos (NMTT) ministras prof. Tsung-Tsong Wu, viceministrė prof. Yi-Juang Chern, viceministras prof. Minn-Tsong Lin, Tarptautinio bendradarbiavimo ir mokslo edukacijos departamento generalinis direktorius Tom Chih-Cheng Yeh, taip pat Taivano nacionalinio universiteto, Taivano mokslų akademijos „Academia Sinica“ atstovai. Daug dėmesio skirta bendradarbiavimui lazerių technologijų ir biotechnologijų, ypač genų inžinerijos, srityse.


Lietuvos ir Taivano mokslininkai aptaria dvišalio bendradarbiavimo galimybes

LMA prezidentas akad. J. Banys džiaugiasi, kad šalys susitarė finansuoti dvišalius Lietuvos–Taivano mokslo projektus. Iki šiol lėšos buvo skiriamos bendriems Lietuvos–Latvijos–Taivano projektams moksliniams tyrimų, jų rezultatų sklaidos ir kitoms susijusioms veikloms vykdyti. Deja, tokiems projektams būdavo sunku rasti partnerių iš Latvijos. „Atsivers daugiau galimybių jaunųjų mokslininkų, doktorantų tarptautiniam tarpinstituciniam mobilumui. Lietuvos mokslininkams, sutarus su Taivano mokslininkais, jų vadovaujami doktorantai galės dvejus metus vykdyti mokslinę ir profesinę veiklą Taivano mokslo institucijose ir ginti daktaro disertaciją pasirinktinai Lietuvoje arba Taivane“, – pasakoja akad. J. Banys.

 
LMA prezidentas akad. Jūras Banys pristatė Lietuvos mokslo pasiekimus

Lietuvos delegacija lankėsi 24 mokslo institutus ir 8 tyrimų centrus vienijančioje Taivano mokslų akademijoje „Academia Sinica“, kur susitiko ir diskutavo su jos prezidentu prof. James C. Liao, matematikos, fizinių ir gamtos mokslų sričių mokslininkais. LMA prezidentas akad. J. Banys skaitė pranešimą apie Lietuvos mokslo pasiekimus ir vykdomus mikrobangų tyrimus, akad. V. Šikšnys – apie CRISPR-Cas9 genomo redagavimo technologijos taikymo praeitį, dabartį ir ateitį, LMA viceprezidentas akad. Z. Dabkevičius aptarė agrobiologinių tyrimų naujausias kryptis, žemės ūkiui aktualius klausimus Augalų ir mikrobų biologijos institute.


Susitikime su KMU prezidentu akad. prof. Mien-Chie Hung (pirmoje eilėje antras iš kairės, cna.com.tw nuotr.)

Vizitą Lietuvos mokslininkai tęsė susipažindami su Taivano nacionalinio universiteto Vėžio centru, kurio vadovas prof. James Chih-Hsin Yang pristatė jame vykdomus inovatyvius tyrimus kovoti su vėžiu. Kinijos medicinos universitete (KMU) delegacija diskutavo su žymiausiu Taivano onkologu, KMU prezidentu akad. prof. Mien-Chie Hung, kuris 2022 m. rudenį viešėjo ir skaitė paskaitą LMA, apžiūrėjo KMU ligoninės Protonų medicinos centrą. Protonų terapija – pažangus, tikslus, mažiau invazinis vėžio gydymo būdas, kurį taikant galima sunaikinti vėžines ląsteles ir efektyviai apsaugoti aplinkinius audinius nuo pažeidimų. „Protonų terapija jau taikoma praktiškai. Labai svarbu, kad bendradarbiautų Taivano ir Lietuvos sveikatos mokslų universiteto, Nacionalinio vėžio instituto, Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų medikai ir šis gydymo metodas kuo greičiau pasiektų Lietuvą“, – teigia akad. J. Banys.

 
Taivano nacionalinio universiteto Vėžio centre

Lankydamiesi devynis koledžus turinčiame Nacionaliniame Cheng Kung universitete (NCKU) Lietuvos mokslininkai kartu su jo prezidentu prof. Meng-Ru Shen aptarė galimus dvišalius mokslo tyrimus, mainų programas, talentų ugdymą, pramonės ir universitetų bendradarbiavimą. NCKU prezidentas išreiškė viltį stiprinti ryšius su Europos valstybėmis, plėsti akademinį bendradarbiavimą. VU Gyvybės mokslų centro direktorius prof. D. Matulis ir NCKU Biomokslų ir biotechnologijų koledžo dekanas prof. Ju-Ming Wang pasirašė akademinio bendradarbiavimo sutartį.

 
NCKU Biomokslų ir biotechnologijų koledžo dekanas prof. Ju-Ming Wang ir VU Gyvybės mokslų centro direktorius prof. Daumantas Matulis pasirašė bendradarbiavimo sutartį (web.ncku.edu.tw nuotr.)

Vizito metu Lietuvos mokslininkų delegacija taip pat dalyvavo susitikimuose ir aptarė šalių bendradarbiavimo galimybes su Taivano švietimo ir užsienio reikalų ministrais, kitų mokslo institutų, tyrimų centrų vadovais ir mokslininkais.

 
LMA prezidentas akad. Jūras Banys su „Macronix International Co“ pirmininku ir genaraliniu direktoriumi Miin Wu

Lietuvos atstovams įspūdį paliko aplankyti Tainano, Gaosiongo ir Sindžu mokslo parkai. Pavyzdžiui, Sindžu mokslo parke veikia apie 400 aukštųjų technologijų įmonių, tokių kaip puslaidininkių gamybos lyderis „Taiwan Semiconductor Manufacturing Company“, „Macronix International Co“, „Logitech“, „Apple Inc.“ ir kt. „Šie mokslo parkai – tai lyg mokslinio ir socialinio-kultūrinio gyvenimo ekosistema. Juose ne tik moderniai įrengtos, naujausia įranga aprūpintos laboratorijos, bet ir viskas, ko reikia socialiniam-kultūriniam gyvenimui: bendrabučiai, darželiai, mokyklos, laisvalaikio praleidimo vietos. Pavyzdžiui, Tainano mokslo parke veikia Archeologijos muziejus, kuriame eksponuojami statant šį parką atkasti pirmykščių gyventojų kaulai, kiti radiniai, – pasakoja akad. J. Banys. – Svarbu paminėti, kad Taivano Vyriausybė finansavo šių parkų statybą, visos infrastruktūros sukūrimą.“


LMA informacija