Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

„Mokslo žinių diena“ Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje

2023 03 08

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ kartu su LMA Jaunąja akademija organizuota „Mokslo žinių diena“ kovo 2 d. vyko Vilniaus Šolomo Aleichemo ORT gimnazijoje. Salėje gausiai susirinkusiems vyresniųjų klasių moksleiviams paskaitą aktualia tema „Kaip užauginame sveiką maistą ir ko bijo vegetarai?“ skaitė LMA Jaunosios akademijos narė, Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų instituto vyresnioji mokslo darbuotoja dr. Monika Toleikienė. Ji klausytojams pristatė agronomijos mokslo srities mokslininko darbo ypatumus, papasakojo, kuo yra patraukli mokslininko profesija. Mokiniai buvo supažindinti su lauko eksperimentų planavimu ir tyrimų vykdymo eiga.

 

Buvo demonstruojami nuotraukose užfiksuoti įvairių žemės ūkio kultūrų, netradicinių sveikatai naudingų augalų tyrimai. Gimnazistams trumpai pristatyta, kuo ekologinis žemės ūkis skiriasi nuo įprastinio, ir kaip tai lemia jų valgomo maisto kokybę. Paskaitos metu kalbėta apie dirvožemio biologinę įvairovę, sliekų, vabalų funkcijas. Petri lėkštelėse rodyti įvairūs vabalai, susiję su ekologinės ekosistemos funkcijų užtikrinimu. Taip pat mokiniai galėjo apžiūrėti sveikatai naudingų pupinių augalų sėklas, įvertinti, kuo veislės skiriasi tarpusavyje.

 

Dr. M. Toleikienės moksliniai tyrimai rodo, kad keičiantis klimatui netradicinių žemės ūkio augalų (sojų, lęšių, avinžirnių, burnočių, balandų) užsiauginti Lietuvoje tampa paprasčiau. Todėl mitybiniu požiūriu sveikatai naudingesni produktai gali būti ir vietinės kilmės. Atsakydama į klausimą, ko bijo vegetarai, mokslininkė papasakojo, kokios gyvūninės kilmės medžiagos naudojamos ekologiniame žemės ūkyje ir kaip jas galima pakeisti Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro mokslininkų sukurtomis ekologiškomis augalinės kilmės trąšomis.

Labiausiai naujomis augalų veislėmis susidomėjo „ūkininkaujantys“ gimnazijos pedagogai. Pasibaigus paskaitai jie dar ilgai kamantinėjo lektorę apie vienos ar kitos augalų rūšies skirtingų veislių savybes ir auginimo ypatumus. Dr. M. Toleikienė ne tik atsakė į visus klausimus, bet ir mielai pasidalijo atsivežtomis sėklomis.

Parengė dr. Monika Toleikienė ir skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Dianos Lekevičienės nuotraukos