Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų narių susitikimas Norvegijoje

2023 09 15

Lietuvos mokslų akademijos Jaunosios akademijos (LMAJA) pirmininkė Ieva Plikusienė ir vicepirmininkė Viktorija Vaštakaitė-Kairienė (šių eilučių autorės) dalyvavo Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų susitikime, kuris vyko rugsėjo 7–8 dienomis Norvegijos mokslų ir literatūros akademijoje, Osle.

Renginys prasidėjo seminaru „Kova su pasaulinėmis grėsmėmis sveikatai – nuo parazitų iki pandemijų“, kuriame buvo pagerbta 2021 m. „Letten“ premijos (Letten Prize) laureatė Meta Roestenberg. 2023 m. „Letten“ premija įteikta Paulai Moragai. Šių metų nugalėtojos garbei surengtas nuostabus priėmimas ir vakarienė.

Per susitikimą didelis dėmesys skirtas kalbai ir akademinei laisvei. Renginyje dalyvavo daugiau kaip 35 nariai iš Šiaurės ir Baltijos šalių jaunųjų akademijų. Pirmąjį pagrindinį pranešimą skaitė Aukštojo mokslo ir mokslinių tyrimų ministerijos valstybės sekretorius Oddmundas Løkensgardas Hoelis. Jis supažindino, kaip Norvegijos vyriausybė sprendžia kalbos problemas akademinėje bendruomenėje. Trumpai pristatyta situacija kiekvienoje Šiaurės Baltijos šalyje – apie Lietuvą kalbėjo LMAJA pirmininkė I. Plikusienė. Paskui vyko svarstymai darbo grupėse. Antrąjį pagrindinį pranešimą skaitė Anine Kierulf. Ji pristatė pagrindines oficialių Norvegijos ataskaitų NOU 2022:2 išvadas ir ataskaitos iniciatyvą. Po pranešimo vyko diskusijos su Anine Kierulf, Paula Moraga („Letten“ premijos laureate), Ronnie Berntsson (Švedijos jaunosios akademijos pirmininke) ir Helen Eenmaa (Estijos jaunosios akademijos rėmėja) bei Norvegijos jaunosios akademijos pirmininku Nilsu Hallvardu Korsvollu.

Šiame jaunųjų akademikų susitikime toliau plėtotos temos, kurios buvo aptartos ir Europos jaunųjų akademijų (Europe national young academies, ENYA) susitikime, vykusiame Stokholme šių metų gegužę, ir po Šiaurės šalių jaunųjų akademijų bendro susitarimo liepą.

Susitikimas sustiprino ir taip glaudžius ryšius tarp jaunųjų akademijų. Kitų metų susitikimas vyks Kopenhagoje, Danijoje. 2025 m. susitikimą Taline planuoja surengti Estijos jaunoji akademija.

Parengė LMAJA pirmininkė Ieva Plikusienė ir vicepirmininkė Viktorija Vaštakaitė-Kairienė
Anonsinė nuotraukos autorius Adrian Nielsen.