Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Dovana Vilniui

2023 11 10

Besibaigiant jubiliejiniams Vilniaus metams, lapkričio 7 dieną Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ ir Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykla vilniečiams dovanojo šventinį koncertą „Dovana Vilniui“. Jį Lacrimos eilėmis „O Vilniau, Vilniau!“ pradėjo skaitovė, Vilniaus universiteto Kiemo teatro aktorė-alumnė Aldona Daučiūnienė.

  

Renginio vedėja Irena Žilinskienė, pristatydama Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokyklos mokytojų kamerinį orkestrą „Cantus“ bei jo meno vadovą ir dirigentą prof. Ričardą Sviackevičių, pasidžiaugė, „kad pasveikinti savo mylimą miestą susijungė dvi mokslo įstaigos – tie, kurie tik pradeda siekti aukštumų, ir tie, kurie jau pasiekę pačią mokslo viršūnę. Tai Vilniaus Naujosios Vilnios muzikos mokykla ir Lietuvos mokslų akademija. Nes Vilnius, šiandien švenčiantis savo jaunystę – kūrybiškas, jaunatviškas, kintantis ir tobulėjantis, nepamirštantis garbingos praeities. Jame telpa visos idėjos ir visi jo žmonės – moksleiviai, tarnautojai, mokslininkai, senjorai.“

 

Koncerte skambėjo orkestro „Cantus“ atliekami lietuvių ir užsienio autorių kūriniai (Juozo Naujalio „Svajonė“, Antonio Vivaldi simfonija D-dur, Karlo Jenkinso „Palladio“, Paulo Mauriato „Menuetas“). Orkestrui pritariant, operos solistė, Auksinio scenos kryžiaus laureatė Joana Gedmintaitė atliko Hanos dainą apie Viliją iš F. Leharo operos „Linksmoji našlė“ ir L. Arditi „Il Bacio“.

 

Vilniaus temą tęsė A. Daučiūnienės skaitomi bene „vilnietiškiausios“ poetės Juditos Vaičiūnaitės ir Kazio Bradūno eilėraščiai. Muzikiniais kūriniais Vilnių ir vilniečius sveikino vienas garsiausių  Italijos smuikininkų Gianfrancesco Federico. Nuo devynerių metų solo su orkestru koncertus rengiantis, su garsiausiais atlikėjais Europoje ir už jos ribų koncertuojantis smuiko virtuozas pagriežė Fritzo Kreislerio „Liebesfreud“ ir „Schön Rosmarin“.

 

Ypatingų klausytojų simpatijų sulaukė dar Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojantis, bet jau aktyviai koncertuojantis ir tarptautinių konkursų laurus skinantis akordeonininkas Ruslanas Grimbovskij, nuotaikingai sugrojęs latvių kompozitoriaus Jurijaus Peškovo „Noktiurną“ ir „Nostalgiją“.

 

Po koncerto padėkos žodį taręs LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius kiekvienam atlikėjui surado gražių žodžių ir palinkėjimų, o klausytojai apdovanojo juos karštais aplodismentais ir gėlėmis.

 

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA