Naujienos

Atgal

Naujienų archyvas

Uždarų patalpų daržininkystė: technologijos ir iššūkiai

2023 11 22

Mokslo ir mokymo įstaigų, verslo įmonių, ūkininkų bei visuomeninių organizacijų atstovai, susirinkę Lietuvos mokslų akademijoje 2023 m. lapkričio 14–15 d. organizuotoje tarptautinėje konferencijoje, aptarė uždarų patalpų daržininkystės technologijų pažangą ir iššūkius bei jų sprendimo būdus.

Pirmoji konferencijos diena surengta nuotoliniu būdu. Konferenciją atidarė Lietuvos mokslų akademijos (LMA) prezidentas Jūras Banys ir LMA Žemės ir miškų mokslų skyriaus pirmininkas Vidmantas Stanys, pabrėždami konferencijos tematikos aktualumą. Kintančio klimato ir augančio žmonijos skaičiaus kontekste uždarų patalpų daržininkystė – galimybė užauginti daugiau ir kokybiškesnio augalinio maisto. Šioje konferencijos dalyje dalyvavo aukšto lygio mokslininkai ir technologai iš Olandijos, Vengrijos, Vokietijos ir Lietuvos. Jie pristatė penkis pranešimus apie apšvietimo panaudojimo ir jo valdymo iššūkius bei galimybes vertikaliuosiuose ūkiuose, kontroliuojamoje daržininkystėje. Apžvelgė augalų apšvietimo aktualijas nuo teorinių klausimų iki vartotojų poreikių ir rinkos apžvalgos. Taip pat buvo teikiami siūlymai auginamų augalų biologinei įvairovei didinti uždarų patalpų daržininkystėje, plečiant daržovių racioną mityboje. Aptartas substratų, naudojamų uždarų patalpų daržininkystėje, poveikis klimato kaitai.



Antroji renginio dalis vyko kontaktiniu būdu Lietuvos mokslų akademijoje. Konferenciją pradėjo LMA viceprezidentas Zenonas Dabkevičius ir LMA Žemės ir miškų mokslų skyriaus narys akad. Pavelas Duchovskis. Konferencijoje aptarti tarpdalykiniai daržininkystei svarbūs aspektai, tokie kaip sveikatai palankaus maisto pasirinkimas, antrinis augalinių žaliavų panaudojimas aliejams išgauti ir nauda, tvarūs augalų atsparumo ligoms didinimo būdai, naujausios daržovių sėklų tendencijos, tvaraus substrato daržininkystėje svarba ir kūrimas, kalbėta apie fotovoltinių technologijų pritaikymą daržininkystėje, vandenį taupančių aeroponinių sistemų šiltnamiams kūrimą, kriogeninio šaldymo galimybes daržininkystėje. Aptarti regeneracinės žemdirbystės praktikos pavyzdžiai Europoje, Viduriniuosiuose Rytuose ir Afrikoje. Taip pat aplankytas tvarus, naujos kartos, šiuo metu didžiausias Europoje, UAB „Leafood“ vertikalusis ūkis Vilniuje, kur sužinota apie naudojamas augalų auginimo technologijas ir su kokiais iššūkiais buvo susidurta pritaikant šias Taivano išvystytas technologijas Lietuvoje. Dalyviai turėjo galimybę susipažinti su hidroponikos metodu auginamų augalų pranašumais (augalų nereikia plauti, nenaudojami pesticidai) ir šiuos augalus padegustuoti.

Priimta konferencijos REZOLIUCIJA.

Akad. Giedrė Samuolienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA