Naujienos

Valstybės atkūrimo diena Lietuvos mokslų akademijoje

2024 02 26

Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyrius „Mokslininkų rūmai“ kasmet organizuoja Vasario 16-osios minėjimo renginius. Vasario 15 d. LMA didžiojoje konferencijų salėje įvyko Lietuvos valstybės atkūrimo dienai skirta šventė „Tu esi ta bekraštė mėlynė ir širdy išnešiota tėvynė“ (J. Aistis). Šiųmetį renginį galime vadinti tarptautiniu, nes jame dalyvavo svečiai iš Moldovos Respublikos, be to, vienas renginio iniciatorių Moldovos Respublikos garbės konsulas Lietuvoje akad. Valdemaras Razumas pasiūlė akademijoje surengti Moldovos dailininkės Rodicos Morari tapybos darbų parodą.

Renginį vedęs LMA prezidentas Jūras Banys pasveikino visus susirinkusiuosius su Lietuvai brangia ir svarbia švente. Jis pabrėžė, kad mums tai įsimintina diena, nes 1918 m. vasario 16 d. buvo atkurta Lietuvos valstybė. „Tai yra didžiulis dalykas, nes esame laisva demokratiška valstybė. Dabar, būdami Europos Sąjungoje ir NATO, esame ganėtinai saugūs. Tai ypač svarbu karo Ukrainoje fone, todėl turime dar labiau branginti savo laisvę ir didžiuotis savo tėvyne. Tad šiandien švęskime ją kartu su Moldova“, – sakė J. Banys.

Akad. V. Razumas, akad. J.Banys, Moldovos ambasadorius E.Druc.

Jis pristatė renginio svečius: Moldovos Respublikos nepaprastąjį ir įgaliotąjį ambasadorių Lietuvoje Emilį Drucą, buvusį LMA prezidentą, Moldovos Respublikos garbės konsulą Lietuvoje akad. V. Razumą, bendrijos „Dačija“, jungiančios išeivius iš Moldovos Respublikos ir Rumunijos, pirmininkę Lučiją Bartkienę, dailininkę iš Moldovos R. Morari. Moldovos Respublikos ambasadorius E. Drucas pasveikino visus susirinkusiuosius su švente ir pasidžiaugė galimybe dalyvauti šiame renginyje bei pristatyti jaunos dailininkės iš Moldovos tapybos darbų parodą. Jis paminėjo, kad Moldova visada buvo draugiška Lietuvai valstybė ir viena pirmųjų pripažino Lietuvos nepriklausomybę, pati dar būdama Tarybų Sąjungos sudėtyje.

Akad. V. Razumas, sveikindamas visus susirinkusiuosius su Vasario 16-osios švente, pabrėžė, kad atgauti Nepriklausomybę Lietuvai truko dvejus metus. Iniciatyvos buvusios iš užsienio lietuvių – Šveicarijos, JAV lietuvių, kurie rinkosi Berne, Lozanoje, Stokholme. Jono Basanavičiaus iniciatyva buvo įsteigta Lietuvos draugija, Lietuvos mokslo draugija, galiausiai, išaušo 1918 m. vasario 16-oji ir buvo paskelbtas Lietuvos Nepriklausomybės Aktas. Kodėl šiame minėjime dalyvauja Moldovos Respublikos ambasadorius ir pristatoma dailininkės iš Moldovos paroda? Todėl, kad tai draugiška Lietuvai valstybė, – paaiškino jis ir priminė, kad 1990 m. kovo 11 d. atkūrus Lietuvos nepriklausomybę, tada pirmoji mūsų Nepriklausomybę pripažino tuo metu dar TSRS sudėtyje buvusi Moldova. O vasario 16-oji ir kovo 11-oji yra artimos datos, tad už mūsų Nepriklausomos valstybės pripažinimą turime būti dėkingi ne tik Islandijai, bet ir Moldovai.

Draugijos „Dačija“ pirmininkė L. Bartkienė, pasveikinusi su Vasario 16-osios švente, priminė, kad ši bendrija, jungianti išeivius iš Moldovos Respublikos ir Rumunijos, įsikūrė lygiai prieš 35-erius metus vasarį. Nuo pat Atgimimo pradžios jie buvę kartu su lietuviais, palaikę Sąjūdžio iniciatyvas, aktyviai dalyvavę mitinguose ir Baltijos kelyje. 2011 m. spalio 9 d. bendrijos „Dačija“ nariai Kryžių kalne pastatė simbolinį balto akmens Kryžių su užrašu: „Už Moldovos ir Lietuvos šviesią ateitį“. Bendrijos veikla Lietuvoje visada buvo švietėjiško pobūdžio – pasakojama apie šalies istoriją bei kultūrą.

Dailininkė R.Morari.

 Pirmininkė su džiaugsmu pristatė jauną dailininkę iš Moldovos R. Morari ir padėkojo visiems organizatoriams už galimybę dalyvauti šventiniame renginyje. Jauna dailininkė, R. Morari, džiaugdamasi galimybe eksponuoti savo darbus tokioje garbingoje salėje, sakė, kad Lietuva jai tapo antraisiais namais. Ji visada jautusi poreikį būti menininke, mėgsta eksperimentuoti su dažais. Pasak dailininkės, kiekvienas jos paveikslas turi savo istoriją, nuotaiką ir energiją. Kūrybos procesas nenuspėjamas, suteikiantis jai laisvės įsiveržimą. Jos paveiksluose nostalgija tėvynei Moldovai siejasi su lietuviškos gamtos grožiu. Menininkės spalvų pasaulyje slypinti ramybė, grožis, šypsena jaudina publiką ir užlieja ją emocijomis. „Visi žemės angelai tesaugo jūsų šeimas“, – palinkėjo R. Morari.

Operos solistai A. Liutkutė ir D. Staponkus.

LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė pristatė šventinio koncerto dalyvius – operos solistus Aušrą Liutkutę ir Deividą Staponkų bei pianistę Vilmą Pečiukonytę. Jie profesionaliai ir jautriai atliko lietuvių autorių kūrinius. Skambėjo kompozitorių Balio Dvariono, Viktoro Kuprevičiaus, Aleksandro Kačanausko, Vytauto Blūšiaus dainos (atliktos ir duetu), parašytos pagal Justino Marcinkevičiaus, Leono Stepanausko ir kitų poetų eiles. LMA prezidentas J. Banys padėkojo visiems dalyviams už puikią dviejų tautų surengtą šventę.

Parengė LMA skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vadovė Aldona Daučiūnienė
Virginijos Valuckienės nuotraukos

GALERIJA