Naujienos

34-ERIUS METUS TRUNKANTIS LAISVĖS ŽYGIS

2024 03 07

Lietuvių tautos laisvės troškimas, net po dešimtmečius trukusios okupacijos ir represijų, pasirodė esąs toks pat stiprus, kaip ir 1918-aisiais. Todėl, vėl susilpnėjus Imperijai, sutelktomis pastangomis pavyko pasiekti iš pažiūros neįmanomą tikslą – atkurti šalies Nepriklausomybę.

1990 metų kovo 11 dieną, 22.44 val. Aukščiausioje Taryboje jos Pirmininkas Vytautas Landsbergis paskelbė, kad už Lietuvos valstybės Nepriklausomybės atkūrimą balsavo 124 deputatai, susilaikė – 6. Jis pasveikino Aukščiausiąją Tarybą ir Lietuvą. Posėdžių salėje buvo iškelta Lietuvos valstybės trispalvė.

Lietuvos Respublikos Aukščiausioji Taryba, reikšdama Tautos valią, atstatė 1940 metais okupantų panaikintą Lietuvos Valstybės suvereninių galių vykdymą.  Svarbu suprasti, kad Lietuvos Tarybos 1918 m. vasario 16 d. Nepriklausomybės aktas ir 1920 m. gegužės 15 d. Steigiamojo Seimo rezoliucija dėl atstatytos Lietuvos demokratinės valstybės niekada nebuvo nustoję teisinės galios, nebuvo nutraukti ir yra Lietuvos Valstybės konstitucinis pamatas. Tai, be abejo, reiškia Lietuvos valstybės tęstinumą.

Atkurtos valstybės dar laukė kruvinasis sausio 13-osios sekmadienis, sovietų įvesta ekonominė blokada... Tačiau Lietuva visam pasauliui įrodė, kad valia ir ryžtas gali įveikti grėsmingą karinę jėgą ir politinį šantažą.

Šiuo metu, jau trečius metus Ukrainoje liepsnojant Rusijos pradėtam karui, mūsų valstybei vėl iškilusi grėsmė. Tad tegu mūsų XX amžiaus istorijos puslapiai ir dėl Nepriklausomybės nuolat pasiaukojamai kovojusių partizanų, karių, intelektualų, eilinių drąsių piliečių, gulaguose kentėjusiųjų nekaltų žmonių atminimas skatina mus susitelkti ir išsaugoti šią Laisvės liepsną savo širdyse. Nepraraskime to, kas taip sunkiai iškovota.

Lietuvos mokslų akademija