Naujienos

„Mokslo žinių diena“ Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centro laboratorijose

2024 03 20

Kovo 15 d. jau aštuntoji šiais metais Lietuvos mokslų akademijos (LMA) skyriaus „Mokslininkų rūmai“ inicijuota „Mokslo žinių diena“ vyko Saulėtekyje įsikūrusiame Vilniaus universiteto (VU) Lazerinių tyrimų centre. Čia Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos moksleivius priėmė ir paskaitą „Lazerių veikimas ir jų taikymai“ skaitė LMA Jaunosios akademijos (JA) narys dr. Julius Vengelis. Moksleiviai buvo supažindinti su lazerių veikimo principais ir jų taikymu moksle bei kasdieniame gyvenime, sužinojo, kokie tyrimai vykdomi Vilniaus universiteto Lazerinių tyrimų centre ir kodėl jie yra prasmingi. Lektorius papasakojo apie Lietuvos lazerių pramonės įmones bei jų bendradarbiavimą su Lietuvos mokslo institucijomis. Paskaitoje taip pat buvo pristatytos VU Fizikos fakulteto specialybės ir absolventų karjeros perspektyvos.

 

 VU Lazerinių tyrimų centro apibendrintos mokslinių tyrimų kryptys.


Lietuvos lazerių pramonės ekosistema. Šaltinis: https://ltoptics.org/

Po paskaitos dr. J. Vengelis kartu su kolega dr. Baliu Momgaudžiu vedė ekskursiją po Lazerinių tyrimų centro laboratorijas. Jaunieji mokslininkai pademonstravo lazerinio graviravimo principus, dinaminių difrakcinių gardelių generaciją ir lazerio spinduliuotės harmonikų generaciją. Moksleiviai taip pat dalyvavo interaktyvioje holografinių vaizdų formavimo demonstracijoje, o ekskursiją vainikavo įspūdingas femtosekundinių šviesos gijų ore generavimo eksperimentas panaudojant centro femtosekundinę Ti:safyro lazerinę sistemą.

 

Centre (iš kairės): dr. Balys Momgaudis ir LMAJA narys dr. Julius Vengelis su Vilniaus Tuskulėnų gimnazijos moksleiviais.

Parengė LMAJA narys dr. Julius Vengelis ir skyriaus „Mokslininkų rūmai“ vyriaus. specialistė Diana Lekevičienė
Autorės nuotraukos